Fyysinen aktiivisuus ja hyvät sosiaaliset taidot vähentävät varusmiespalveluksesta vapauttamisen riskiä
Oulun yliopiston ja ODL Liikuntaklinikan tutkijat tarkastelivat terveyssuositukset täyttävän fyysisen aktiivisuuden yhteyttä kutsuntaikäisten miesten sosiaalisiin ja kielellisiin vaikeuksiin ja varusmiespalveluskelpoisuuteen. Tutkimuksen mukaan terveyden kannalta riittävä fyysinen aktiivisuus ja hyväksi koettu kunto olivat yhteydessä pienempään varusmiespalveluksesta vapauttamisen tai sen lykkääntymisen riskiin. Heikommat sosiaaliset taidot olivat yhteydessä vähäisempään liikkumiseen ja huonommaksi koettuun kuntoon.

Tutkimukseen osallistui 2614 nuorta miestä vuoden 2014 kutsunnoissa Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun, Lapin ja Ylä-Lapin alueilla. Miehet vastasivat kyselyyn, joka kartoitti muun muassa terveyttä, fyysistä aktiivisuutta ja kielen kehitykseen liittyviä tekijöitä. Vastausten perusteella miehet jaettiin kahteen ryhmään: niihin, jotka liikkuivat WHO:n terveyssuositusten mukaan riittävästi ja niihin, jotka liikkuivat liian vähän.
Miesten sosiaalisia ja kielellisiä taitoja selvitettiin kysymällä, onko heillä vaikeuksia huumorin ymmärtämisessä, ryhmäkeskusteluihin osallistumisessa tai kahdenkeskisissä keskusteluissa.
”Tutkimuksemme tulokset korostavat suositukset täyttävän fyysisen aktiivisuuden, hyvän kunnon sekä sosiaalisten ja kielellisten taitojen merkitystä varusmiespalveluksen suorittamisen kannalta”, Oulun yliopiston väitöskirjatutkija Jan Silvala kertoo. ”Havaitsimme, että suositukset täyttävä fyysinen aktiivisuus yhdessä parempien sosiaalisten ja kielellisten taitojen kanssa voi vähentää vapauttamisen todennäköisyyttä enemmän kuin nämä tekijät yksinään.”
”Reilulla viidesosalla palvelukseen kykeneviksi luokitelluista miehistä esiintyi vaikeuksia sosiaalisissa ja kielellisissä taidoissa. Olemme aikaisemmassa tutkimuksessamme osoittaneet, että heikommat sosiaaliset ja kielelliset taidot ovat yhteydessä varusmiespalveluksesta vapauttamiseen tai sen lykkääntymiseen”, Silvala lisää.
Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu myös, että huono kunto, matala peruskoulun liikunnan arvosana ja vähäinen fyysinen aktiivisuus ennustavat varusmiespalveluksen keskeytymistä. Sen sijaan aikaisemmin ei ole tarkasteltu sosiaalisten ja kielellisten taitojen yhteyttä fyysiseen aktiivisuuteen tai palveluskelpoisuuteen.
Säännöllisen liikunnan tiedetään olevan yhteydessä vähäisempiin sosiaalisiin ongelmiin ja parempiin kielellisiin taitoihin. Silvalan mukaan säännöllisen liikunnan pariin kannustaminen voisi toimia yhtenä keinona parantaa poikien ja nuorten miesten sosiaalisia ja kielellisiä taitoja.
Tutkimus on osa Nuoret Pohjoisessa -hanketta, joka keskittyy nuorten miesten fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen. Tavoitteena on löytää tekijöitä, jotka tukevat varusmiespalveluksessa pärjäämistä.
Tutkimusjulkaisu: Silvala, J., Hurtig, T., Yliherva, A., et al. Physical activity, social-communicative skills and fitness for military service. BMJ Mil Health. Published Online First: 05 October 2023. doi: 10.1136/military-2023-002498
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Väitöskirjatutkija Jan Silvala, Oulun yliopisto, 040 5227944, jan.silvala@student.oulu.fi
Viestintäasiantuntija Meri Rova, Oulun yliopisto, meri.rova@oulu.fi, 050 464 3361
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Konenäkö korvaa asiantuntijan läsnäolon - Oulun yliopiston kehittämä lisätyn todellisuuden teknologia voi opastaa kohta kohdalta vaikka korjaamaan tietokoneen18.6.2025 07:17:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto on kehittänyt yhteistyössä Keski-Ruotsin yliopiston kanssa uudenlaisen immersiivisen lisätyn todellisuuden (AR) sovelluksen, jonka avulla voi suorittaa erityisosaamista vaativia tehtäviä kuten korjata laitteen ilman asiantuntijan läsnäoloa. IMMERSE –sovellus perustuu käsiteltävästä laitteesta 3D-skannaustekniikalla tuotettuun digitaaliseen kaksoseen ja siihen lisättäviin graafisiin opasteisiin, kuten nuoliin ja tekstilaatikoihin, jotka ohjaavat työtä askel askeleelta. Älylaitteen kameran läpi katsoen ohjeet piirtyvät laitteen päälle AR-teknologian avulla.
Ensimmäiset psykologit Oulun yliopistosta valmistuvat12.6.2025 05:39:00 EEST | Tiedote
Psykologian tutkinto-ohjelma aloitti Oulun yliopistossa syksyllä 2021, ja ensimmäiset psykologian maisterit valmistuvat kesäkuun lopussa. Koulutuksen odotetaan helpottavan Pohjois-Suomen psykologipulaa.
Oulun yliopiston 6G-testikeskus tuo tehoja tutkimukseen11.6.2025 07:27:00 EEST | Uutinen
6G-tutkimus siirtyy kovaa vauhtia teoriasta käytäntöön. Vaikka varsinaista 6G-standardia ei vielä olekaan, tarve testata uusia teknologioita ja ratkaisuja kasvaa koko ajan. Oulun yliopiston edistyksellinen 6G-testikeskus tarjoaa tähän vertaansa vailla olevia mahdollisuuksia.
Asuntomessut Oulussa – asiantuntijoita medialle11.6.2025 06:48:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopistossa tutkitaan muun muassa arkkitehtuuria, valaistusta, rakentamista, rakennusterveyttä ja asuntojen hinnanmuodostusta sekä koulutetaan tulevaisuuden arkkitehtejä ja diplomi-insinöörejä.
Oulun yliopiston hallitus hyväksyi kiinteistöstrategian10.6.2025 14:31:16 EEST | Tiedote
Kiinteistöstrategia perustuu yliopiston hallituksen asettamiin tavoitteisiin, joita vasten tulevia tilaratkaisuja arvioidaan
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme