Helsingin yliopistossa alkaa uusi psykologian alan koulutusohjelma
Helsingin yliopisto alkaa kouluttaa psykologian asiantuntijoita uudessa soveltavan psykologian kandiohjelmassa. Ohjelman haku aukeaa kevään 2024 toisessa yhteishaussa, ja ensimmäiset opiskelijat aloittavat opintonsa syksyllä 2024. Kandiohjelmasta voi jatkaa suoraan syksyllä 2026 käynnistyvään organisaatiopsykologian maisteriohjelmaan.
Suomessa alkaa ensimmäistä kertaa organisaatiopsykologian asiantuntijoita kouluttava koulutusohjelmakokonaisuus, joka sisältää sekä kandi- että maisteriopinnot. Yhteiskunnassa ja työelämässä tarvitaan yhä enemmän psykologista asiantuntemusta. Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan psykologian alan uusi ohjelmakokonaisuus vastaa tähän tarpeeseen.
Soveltavan psykologian kandidaattiohjelma käynnistyy ensi syksynä, ja haku syksyllä 2024 alkaviin opintoihin avautuu kevään 2024 toisessa yhteishaussa. Opintojen laajuus on 180 opintopistettä ja kesto kolme vuotta. Opintojen kielenä on suomi, ja kandiopinnot järjestetään yhteistyössä valtiotieteellisen tiedekunnan kanssa.
Kandiohjelman opiskelijat saavat suoraan opiskeluoikeuden organisaatiopsykologian maisteriohjelmaan, joka käynnistyy syksyllä 2026.
Ohjelmasta valmistuvat opiskelijat ovat psykologian asiantuntijoita. He sijoittuvat erilaisiin asiantuntija- ja kehitystehtäviin yrityksissä ja organisaatioissa. Ohjelma ei anna terveydenhuollon ammattihenkilönä toimivan psykologin pätevyyttä.
– Psykologian alan kandi- ja maisteriohjelman avulla alamme Helsingin yliopistossa kouluttaa psykologian asiantuntijoita laajemmin yhteiskunnan käyttöön. Uskomme, että saamme uuden koulutuksen avulla tulevaisuuden ratkaisijoita tukemaan erilaisten organisaatioiden toimintaa, kertoo lääketieteellisen tiedekunnan dekaani Johanna Arola.
Tiedolla johtamisen taitoja ja tiivistä yhteistyötä työelämän kanssa
Soveltavan psykologian ja organisaatiopsykologian koulutusohjelmakokonaisuus sisältää psykologian ja sosiaalipsykologian tieteenaloja yhdistävän pohjan.
Opinnoissa tarkastellaan muun muassa ihmisen tiedonkäsittelyä, ja opintoihin kuuluu runsaasti menetelmällisten taitojen opettelua, kuten tekoälyn ja tietokantataitojen hyödyntämistä. Tiedolla johtamisen lisäksi opinnot sisältävät myös vuorovaikutustaitoja läpi opintojen.
Opinnoissa keskitytään vahvasti siihen, miten ryhmät, yhteisöt ja organisaatiot toimivat. Tätä opiskelijat pääsevät harjoittelemaan yritysyhteistyöhön perustuvissa opintokokonaisuuksissa, joissa sovelletaan opittua tietopohjaa todellisiin työelämän haasteisiin ja tilanteisiin.
Psykologista osaamista työelämän haasteisiin ja kehitystyöhön
Tulevat organisaatiopsykologian asiantuntijat voivat työskennellä valmistuessaan esimerkiksi HR-, kehittämis- tai konsultointitehtävissä. Heidän osaamistaan voidaan hyödyntää muun muassa muutostilanteissa, työhyvinvoinnin tai organisaation prosessien kehittämisessä ja päätöksenteossa.
– Organisaatiopsykologian osaajia tarvitaan, jotta organisaatiot ja erilaiset yhteisöt menestyvät sosiaalisesti ja inhimillisesti kestävällä tavalla, dekaani Arola tiivistää.
Lisätietoja:
Johanna Arola, dekaani, professori, lääketieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto
p. 050 5511 853
johanna.t.arola@helsinki.fi
Anu-Katriina Pesonen, opetuksesta ja kaksikielisyysasioista vastaava varadekaani, professori, lääketieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto
p. 02 941 295 28
anukatriina.pesonen@helsinki.fi
Satu Sallasmaa, koulutussuunnittelija, soveltavan psykologian kandiohjelma, lääketieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto
p. 02 941 267 16
satu.sallasmaa@helsinki.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiElina KirvesniemiViestinnän asiantuntija
Puh:050 433 4178elina.kirvesniemi@helsinki.fiLinkit
Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Poliitikkojen ja virkamiesten välinen epäluottamus on merkittävä ilmiö Suomessa28.11.2023 08:45:00 EET | Tiedote
Poliitikkojen ja virkamiesten välillä on silti huomattavasti enemmän luottamusta kuin epäluottamusta.
Omistajan persoonallisuus ja psyykkinen hyvinvointi heijastuvat ihmisen ja lemmikin väliseen kiintymyssuhteeseen28.11.2023 07:45:00 EET | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus paljasti, että sekä omistajan että lemmikin persoonallisuuspiirteet ja psyykkinen hyvinvointi vaikuttavat eläinsuhteeseen. Tulokset ovat merkittäviä, sillä omistajan ja lemmikkieläimen välisen kiintymyssuhteen laadulla on merkittävä vaikutus heidän yhteiseen elämäänsä.
Hyvä vai paha some? Nuoret tarvitsevat tukea 24/7 tavoitettavissa olemisen kanssa27.11.2023 09:00:00 EET | Tiedote
Erika Maksniemi ei allekirjoita pelkän ruutuajan pituutta nuorten hyvinvoinnin mittarina.
Maailman uhanalaisten maanisäkkäiden säilymisen kannalta tärkeistä alueista 92 prosenttia on edelleen suojelematta24.11.2023 14:32:29 EET | Tiedote
Lajien elinympäristöjen suojelu on merkittävin tapa estää sukupuuttoja. Uusi kansainvälinen tutkimus ehdottaa tehokkaampia tapoja suojelua tarvitsevien alueiden tunnistamiseen.
Miniaivot ja 8 muuta yliopiston innovaatiota Slushissa23.11.2023 10:02:39 EET | Tiedote
Tutkimukseen perustuvat innovaatiot vastaavat esimerkiksi erilaisiin terveyden ja energiatalouden haasteisiin. Helsingin yliopiston erityisvahvuus myös innovaatiotoiminnassa on monitieteisyys.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme