Pirkanmaan hyvinvointialue

Suurin osa koronatartunnoista paranee itsestään

Jaa

Menossa oleva korona-aalto aiheuttaa pääosin lievempiä oireita kuin pandemian alkuvaiheen aallot. Suurin osa koronatartunnoista paranee itsestään ja jos yleisvointi on hyvä, ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon tai hakeutua koronavirustestiin. Jos tarvitset sairauslomaa varten todistuksen, ole yhteydessä työterveyteen tai omaan terveysasemaasi.

Koronassa ja muissakin hengitystieinfektioissa lepo on usein paras lääke. Korkean kuumeen alentamiseksi ja olon parantamiseksi voit käyttää parasetamoli- tai tulehduskipulääkevalmisteita. Vältä kontakteja, kunnes oireesi ovat lievittymässä. Jos kuitenkin joudut oleskelemaan muiden seurassa, muista hyvä yskimishygienia eli yskiminen nenäliinaan sekä käsien desinfiointi. Myös maskin käyttö vähentää pisaroiden leviämistä. 

– Valtaosalla tartunnan saaneista tauti on nyt lieväoireinen, syysflunssaa muistuttava hengitystieinfektio. Tämä johtuu rokotusten ja aikaisempien tartuntojen lisäämästä vastustuskyvystä sekä Omikron-varianttien taudinaiheuttamiskyvystä, kertoo apulaisylilääkäri Janne Laine Taysin infektioyksiköstä. 

Vaikeammissa tai pitkittyneissä oireissa, kuten hengitysvaikeuksissa tai yleistilan laskiessa ole yhteydessä terveydenhuoltoon. Jos oireesi ovat vaikeat, ota yhteyttä puhelimitse tai sähköisen asioinnin kautta työterveyshuoltoon tai omalle terveysasemallesi. Niiden ollessa suljettuna soita päivystysapuun 116117. Hätätilanteessa soita hätänumeroon 112.  

Lisätietoa: 


***
Tiedotettä päivitetty 17.11.2023: Tarkennettu virkettä: Jos tarvitset sairauslomaa varten todistuksen, ole yhteydessä työterveyteen tai omaan terveysasemaasi.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue

Aluehallitus hyväksyi lapsiperheiden ja suun terveydenhuollon palvelujen verkoston jatkovalmisteluun ja käynnisti keskustelukierroksen avokuntoutuksen, vammaissosiaalityön ja vammaisten työ- ja päivätoiminnan palveluverkosta27.11.2023 12:44:12 EET | Tiedote

Aluehallitus käsitteli maanantaina lasten, nuorten ja perheiden sekä suun terveydenhuollon palveluiden verkoston kuulemis- ja keskustelukierrokselta saatua palautetta. Aluehallitus hyväksyi näiden kokonaisuuksien palveluiden verkostoa koskevat esitykset yksityiskohtaisen palveluverkkosuunnittelun pohjaksi.

Avokuntoutuksen, vammaisten työ- ja päivätoiminnan sekä vammaissosiaalityön palveluverkko aluehallituksessa 27.11.22.11.2023 15:58:14 EET | Tiedote

Avokuntoutuksen sekä vammaisten työ- ja päivätoiminnan toimipisteitä esitetään keskitettäväksi isompiin kokonaisuuksiin. Avokuntoutukseen ja vammaissosiaalityöhön kuuluu jo tällä hetkellä paljon kotikäyntejä, joten toimipisteitä voidaan nykyisestä keskittää ja digipalveluja edelleen lisätä. Myös vammaisten päivätoiminnassa voidaan lisätä liikkuvia palveluja ja etäosallistumista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme