Sweco Finland Oy

Vihreä siirtymä vahvistaa Euroopan teollisuuden resilienssiä

Jaa

Swecon julkaisemassa raportissa tarkastellaan eurooppalaisen teollisuussektorin vihreää siirtymää, sen merkitystä hiilipäästöjen vähentämisessä sekä yhteiskunnan resilienssin vahvistamisessa. Raportti esittelee vihreään siirtymään tehtyjen teollisuusinvestointien ja uusien teknologioiden, kuten vedyn, hiilen talteenoton ja varastoinnin, kestävämmän teräs- ja sementtituotannon sekä sähköpolttoaineiden, mahdollisuuksia ja haasteita.

Lintuperspektiivistä kuvattu sementtitehdassa hämärässä valaistuksessa.

Teollisuuden osuus maailman hiilidioksidipäästöistä on 25–30 prosenttia. Samaan aikaan teollisuudessa tarvittavien raaka-aineiden kysynnän odotetaan kasvavan merkittävästi seuraavien kolmen vuosikymmenen aikana — teräksen 30 %, sementin ja ammoniakin 40 % sekä alumiinin 80 %. Näillä teollisuudenaloilla päästöjen vähentäminen on haastavaa ilman kestävää raaka-aineiden tuotantoa ja uusia kiertotalouden ratkaisuja. Tarvitaan uusia kestäviä teknologioita, jotka tuottavat vastuullisia raaka-aineita ja vähentävät teollisuuden hiilidioksidipäästöjä. 

Valtiot ja yritykset investoivat enenevässä määrin kestävämpiin ja päästöjä vähentäviin teollisuuden prosesseihin. Terästeollisuus on vihreän siirtymän edelläkävijä teollisuussektorilla, sillä tuotantoprosessia on kehitetty vihreän vedyn ansiosta huomattavasti vähäpäästöisemmäksi. Sementtiteollisuudessa kehitetään vaihtoehtoisia sidosaineratkaisuja, hiilen talteenottoa ja vähähiilisiä prosesseja.  

"Raportti osoittaa, että Eurooppa on ottamassa globaalin johtoaseman teollisuuden vihreässä siirtymässä, sillä esimerkiksi 95 % vihreän sementin täyden mittakaavan projekteista tehdään Euroopassa, samoin kuin 61 % kaikista fossiilivapaista teräsprojekteista. Tähän on useita syitä: CO2-päästöjen korkeammat hinnat, uudet investoinnit, sääntely, EU:n nettonollateollisuussäädös (Net-Zero Industry Act) ja vihreiden tuotteiden kysynnän kasvu loppuasiakkaiden keskuudessa", sanoo Swecon Teollisuus ja energia -toimialan johtaja Erik Skogström. 

Sweco on mukana lukuisissa teollisuuden vihreän siirtymän hankkeissa, jotka tähtäävät hiilestä irtautumiseen. Hankkeet liittyvät muun muassa energian toimituksen ja energiatehokkuuden parantamiseen, vetytalouteen, energian varastointiin ja akkuteollisuuteen, hiilen talteenottoon ja hyödyntämiseen sekä kiertotalouteen.  

 Swecon raportti käsittelee seuraavia aiheita ja toimenpiteitä:  

  • Sääntely ja pääoma loksahtavat paikoilleen – mutta riittääkö se? 
  • Terästeollisuus suunnannäyttäjänä, sementtiteollisuus nousemassa kirittäjäksi 
  • Hiilen talteenotto ja varastointi (CCS/CCU) – tarpeellinen täydentävä ratkaisu 
  • Sähköistymisen vallankumous uusiutuvien energialähteiden, vedyn ja akkujen vauhdittamana  
  • Resurssitehokkuus ja teolliset kiertoprosessit 
  • Teollinen symbioosi ja uudet liiketoimintamallit  

Lisätietoa Swecon Urban Insight -hankkeesta 

Urban Insight on Swecon kansainvälinen tietofoorumi, jonka puitteissa Sweco julkaisee asiantuntijoiden laatimia raportteja ajankohtaisista kaupunkikehityksen ja vihreän siirtymän aiheista. Tässä trendiraportissa keskitytään teollisuuden vihreään siirtymään ja nostetaan esiin esimerkkejä, hankkeita ja trendejä, joilla on keskeinen rooli pyrkimyksissä kohti vähäpäästöistä teollisuutta ja teollisuussektorin kestokyvyn vahvistamista.  

Linkki raporttiin: ttps://www.sweco.fi/wp-content/uploads/sites/7/2024/04/Urban-Insight-raportti-1-2024-Teollisuus-kirittaa-vihreaa-siirtymaa_web.pdf

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Linkit

Euroopan johtava rakennetun ympäristön ja teollisuuden asiantuntija

Sweco suunnittelee tulevaisuuden kaupunkeja ja kestävämpää yhteiskuntaa. Yhdessä asiakkaidemme ja 22 000 arkkitehtimme, insinöörimme ja muun asiantuntijamme voimin tartumme kaupungistumisen haasteisiin ja digitalisaation mahdollisuuksiin ja luomme ratkaisuja, jotka edistävät kestävämmän yhteiskunnan kehittämistä. Sweco on Euroopan johtava suunnittelun ja konsultoinnin asiantuntijayritys, jonka liikevaihto vuonna 2023 oli noin 2,5 Mrd euroa. Sweco on listattu Tukholman pörssiin (Nasdaq). www.sweco.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sweco Finland Oy

Euroopan kaupungit puutteellisesti varautuneita helleaaltoihin, haavoittuvat ihmisryhmät vaarassa kesäaikaan26.6.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Eurooppaa uhkaa kuumuuteen liittyvien kuolemien yleistyminen helleaaltojen lisääntymisen myötä. Sweco selvitti 24 eurooppalaisen kaupungin ilmastonkestävyyttä ja varautumista koskevia toimintaprosesseja ja linjauksia, Helsinki mukaan lukien. Selvityksessä korostuu datan puute erityisesti helteiden vaikutuksista haavoittuvassa asemassa oleviin ihmisryhmiin.

Uudella hiilijohtamisen mallilla vähennetään merkittävästi uudisrakentamisen päästöjä20.6.2024 09:02:00 EEST | Tiedote

Ensimmäistä kertaa käytössä olevalla hiilijohtamisen mallilla varmistetaan hiilipäästöjen vähentäminen rakennushankkeissa esimerkiksi materiaaleista syntyvien päästöjen tietoisella vähentämisellä. Hiilijohtamisen mallin on kehittänyt Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy yhteistyössä Swecon kanssa. Malli on ensimmäistä kertaa käytössä Koskelan varikon mittavassa uudistushankkeessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye