Kelan laskelma: sosiaaliturvan leikkaukset heikentävät kannustimia pienipalkkaiseen ja osa-aikaiseen työhön Kelan työttömyysturvaa saavilla
Sosiaaliturvan leikkaukset vuonna 2024 heikentävät kokonaisuutena merkittävästi Kelan työttömyysturvaa saavien taloudellisia kannustimia matalapalkkaiseen tai osa-aikaiseen työhön, osoittaa Kelan asiantuntijoiden laskelma. Kannustimet siirtyä osa-aikatyöstä kokoaikatyöhön vahvistuvat.
Kelan asiantuntijat laskivat SISU-mikrosimulointimallilla, miten kuluvan vuoden sosiaaliturvan ja verotuksen muutokset yhdessä vaikuttavat Kelan työttömyysturvaa saavien rahallisiin kannustimiin ottaa vastaan työtä. Tarkasteluun valittiin kaksi helsinkiläistä esimerkkitaloutta: toinen on yksinasuva ja toinen yhden päiväkoti-ikäisen yksinhuoltaja. Vertailua ja sen asetelmaa on kuvattu tarkemmin Kelan tutkimusblogissa.
Vertailun mittarina on käytetty efektiivistä työllistymisveroastetta. Mittari kuvaa sitä, kuinka paljon käytettävissä olevat tulot tosiasiassa muuttuvat, kun kotitalous lisää työssäkäyntiä, jonka seurauksena kotitaloudelle maksetaan vähemmän sosiaalietuuksia ja verot lisääntyvät. Jos esimerkiksi palkkatulot kasvavat 1 000 euroa, mutta käytettävissä olevat tulot kasvavat lopulta vain 400 euroa, efektiivinen työllistymisveroaste on 60 prosenttia.
Tarkastelu tehtiin osana Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan (VNTEAS) rahoittamaa hanketta Sosiaaliturvan toimivuus nuorten erilaisissa ja muuttuvissa elämäntilanteissa, ja se on jatkoa aiemmin julkaistulle selvitykselle vuoden 2024 sosiaaliturvamuutosten vaikutuksista nuorten pienituloisuuteen.
Kannustimet heikkenevät matalasti palkatulle ja osa-aikaiselle työlle, mutta vahvistuvat paremmin palkatulle kokoaikatyölle
Ilman sosiaaliturvan ja verotuksen muutoksia yksinasuvan työllistymisveroaste alle 300 euron palkkatuloille kuukaudessa olisi hyvin pieni, alle 10 prosenttia. Alle 300 euron palkkatulo tarkoittaa käytännössä satunnaista, osa-aikaista tai keikkaluonteista työtä. 300 euron palkkatulon jälkeen työllistymisveroaste kuitenkin kasvaisi jyrkästi aina noin 60 prosenttiin 1 650 euron palkkatulolla.
Kun vuoden 2024 muutokset otetaan huomioon, yksinasuvan työllistymisveroaste on yli 60 prosenttia pienelläkin palkkatulolla. Työnteon kannustimet ovat noin 2 150 euron palkkatuloon asti heikompia kuin tilanteessa, jossa muutoksia ei tehtäisi. Yli 2 150 euron palkkatuloille kannustimet ovat muutosten jälkeen vahvempia yksinasuvalle.
– Laskelmamme osoittavat, että sosiaaliturvan leikkausten jälkeen pienempien lisätulojen hankkiminen ei lisää käytettävissä olevia tuloja yhtä paljon kuin ennen, kertoo Kelan tutkija Miska Simanainen.

Myös yksinhuoltajalla vuoden 2024 muutokset heikentävät kannustimia pienille palkkatuloille ja osa-aikatyöhön. Muutokset heikentävät yksinhuoltajan työnteon kannustimia aina 2 700 euron palkkatuloihin asti. Tätä suuremmille palkkatuloille kannustimet ovat muutosten jälkeen vahvempia kuin ilman muutoksia.
– Kannustimet heikkenevät pienille palkkatuloille ja osa-aikatyöhön ennen kaikkea sen vuoksi, että työttömyysturvasta ja yleisestä asumistuesta poistetaan ansiotulovähennykset eli niin sanotut suojaosat. Suuremmille palkkatuloille kannustimet puolestaan vahvistuvat sen takia, että työttömien sosiaaliturvan tasoa lasketaan, selittää Simanainen.
Toimeentulotuki heikentää kannustimia
Reilu 40 prosenttia Kelan työttömyysturvaa saavista saa myös perustoimeentulotukea. Vuoden 2024 sosiaaliturvaleikkaukset lisäävät sekä toimeentulotukeen oikeutettuja kotitalouksia että niiden saaman toimeentulotuen määrää.
Kun muiden etuuksien tasoa alennetaan, nousee se palkkatulojen taso, jolla voi saada perustoimeentulotukea. Ilman sosiaaliturvan ja verotuksen muutoksia esimerkkiyksinhuoltaja saisi toimeentulotukea 150 euron palkkatuloon asti, muutosten jälkeen peräti 1 050 euron palkkatuloon asti.
Toimeentulotuen saaminen heikentää työnteon kannustimia merkittävästi. Yksinhuoltajan työllistymisveroaste nousee yli 60 prosenttiin jo 400 euron palkkatulolla ja saavuttaa 85 prosenttia 1 000 euron palkkatulolla.
– Työn vastaanottamisesta jää toisin sanoen esimerkkimme yksinhuoltajalle vähemmän lisätuloja käteen kuin aiemmin jopa 3 500 euron kuukausipalkkaan asti, kun toimeentulotuki lasketaan mukaan, kertoo Simanainen.

Vahvempia kannustimia osa-aikaisille työnteon lisäämiseen
Sosiaaliturvan ja verotuksen muutokset voivat kannustaa lisäämään työntekoa, jos on jo valmiiksi osa-aikaisesti työssä. Jos lähtötilanne on 1 000 euron palkkatulo, vuoden 2024 muutokset heikentävät hieman lisätyön kannustimia 1 600 euron palkkatuloon asti, mutta vahvistavat niitä sen jälkeen selvästi.
– Muutokset työnteon rahallisiin kannustimiin ovat melko suuria Kelan työttömyysturvaa saaville. On tärkeää seurata, miten osa-aikainen työskentely työttömyysturvan ohella kehittyy muutosten jälkeen, sanoo Simanainen.

Lisätietoa
- Kelan asiantuntijat ovat kirjoittaneet aiheesta perusteellisemmin Kelan tutkimusblogissa
- Tutkimushanke: Sosiaaliturvan toimivuus nuorten erilaisissa ja muuttuvissa elämäntilanteissa (tietotarjotin.fi)
- Mikrosimulointi: Sosiaaliturvaleikkaukset iskevät jo ennestään pienituloisiin nuoriin (tietotarjotin.fi)
- SOSTE selvitti hallituksen leikkausten vaikutukset maakunnittain – Lähes 17 000 uutta alaikäistä tippuu köyhyysrajan alle (soste.fi)
- Sosiaaliturvamuutosten yhteisvaikutusten arviointi on valmistunut (stm.fi)
- THL:n raportti: Laajat sosiaaliturvaleikkaukset lisäävät eriarvoisuutta ja muuttavat suomalaisen sosiaalipolitiikan suuntaa (thl.fi)
- SISU-mikrosimulointimalli (stat.fi)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Miska SimanainentutkijaKela
Puh:020 634 0527miska.simanainen@kela.fitietotarjotin.fi/yhteystieto/114905/miska-simanainenKelan viestintäKelan viestinnän mediapuhelin palvelee arkisin klo 9–16. Numerossa ohjaamme haastattelupyyntöjä asiantuntijoillemme. Voit jättää haastattelupyynnön myös sähköpostitse.
Puh:020 634 7745viestinta@kela.fiKansaneläkelaitos (Kela) hoitaa Suomen sosiaaliturvaan kuuluvien perusturvaa eri elämäntilanteissa.

Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kela/FPA
FPA:s utlåtande: ändring av lagen om underhållsstöd förtydligar försörjningsansvaret9.7.2025 10:40:00 EEST | Pressmeddelande
FPA understöder förslaget till ändring av lagen om underhållsstöd. Avsikten med lagändringen är att stärka underhållsstödets sekundära ställning som ett stöd som tryggar barnets försörjning. FPA betonar att det propositionsutkast som nu varit på remiss anknyter till behovet av en mer omfattande reform av systemet för försörjning.
Kelan lausunto: elatustukilain muutos selkeyttää elatusvastuita9.7.2025 10:40:00 EEST | Tiedote
Läs meddelandet på svenska (fpa.fi). Kela kannattaa esitystä elatustukilain muuttamisesta. Lainmuutos vahvistaisi elatustuen toissijaista asemaa lapsen elatuksen turvaamisessa. Kela korostaa, että nyt lausuttavana ollut esitysluonnos liittyy tarpeeseen uudistaa elatusjärjestelmää laajemmin.
Många högskolestuderande får inget stöd för boende i augusti – men det går att ta ut studielån3.7.2025 10:57:52 EEST | Pressmeddelande
Största delen av de högskolestuderande kan bli utan stöd för boende i augusti. Studerande kan dock ta ut studielån för höstterminen genast i början av augusti för att täcka sina boendekostnader. Sommarstudiestödet kan också vara till hjälp.
Moni korkeakouluopiskelija ei saa elokuussa asumisen tukea – opintolainaa voi kuitenkin nostaa jo silloin3.7.2025 10:57:52 EEST | Tiedote
Läs meddelandet på svenska (fpa.fi). Pressrelease in English (kela.fi). Suurin osa korkeakouluopiskelijoista saattaa jäädä ilman asumisen tukea elokuussa. Opiskelijat voivat kuitenkin nostaa syyslukukauden opintolainaa asumiskustannuksia varten heti elokuun alussa. Myös kesäopintotuesta voi olla apua.
Many students left without housing benefits in August – student loan may help3.7.2025 10:57:52 EEST | Press release
Most students in higher education may not be able to get housing benefits in August. However, if you qualify for a student loan, you can start drawing down your student loan for the autumn term at the beginning of August to help you with your housing costs. Some students may also benefit from applying for student financial aid for the summer months.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme