OAJ selvitti: Liki 40 prosenttia opettajista harkitsee vaihtamista kunnan palvelukseen, jos yksityiselle opetusalalle ei tule riittävät palkankorotukset

Jaa

Yksityistä opetusalaa uhkaa ensi viikolla lakko, jolla vauhditetaan uuden työehtosopimuksen syntymistä. OAJ:n tuoreen jäsenkyselyn mukaan palkkakehitys on jäsenille niin tärkeä asia, että sen puolesta ollaan valmiita lakkoihin. Palkkaratkaisusta riippuu, pysyvätkö jäsenet yksityisten koulujen ja oppilaitosten palveluksessa vai vaihtavatko he esimerkiksi kunnan palvelukseen.

Opettajien työn arvostuksen pitää näkyä palkankorotuksissa myös sivistalaisilla työpaikoilla, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto sanoo.
Opettajien työn arvostuksen pitää näkyä palkankorotuksissa myös sivistalaisilla työpaikoilla, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto sanoo. Leena Koskela

Kuinka tärkeänä pidät sitä, että palkankorotukset ovat valtakunnansovittelijan huhtikuussa ehdottamaa korkeammat? Tärkeänä tai erittäin tärkeänä, sanoo yli 80 prosenttia OAJ:n jäsenistä, jotka työskentelevät yksityisen opetusalan ja ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten sopimusten piirissä. 

Tieto selviää OAJ:n toukokuun alussa tekemästä kyselystä. Kyselyyn vastasi yli 800 OAJ:n jäsentä, jotka ovat näiden Sivistysalan (Sivista) kanssa neuvoteltavien sopimusten piirissä. 

– Opettajat haluavat ja ansaitsevat palkkaratkaisun, joka turvaa kelpoisten opettajien pysyvyyden alalla ja varmistaa yksityisten koulujen ja oppilaitosten houkuttelevuuden työpaikkana, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto sanoo.

OAJ:n huhtikuussa hylkäämä sovintoehdotus ja vuosien 2022–2023 palkankorotukset huomioiden yksityisen opetusalan palkankorotukset olisivat OAJ:n laskelmien mukaan jääneet 2,73 prosenttia pienemmiksi kuin kunnan palveluksessa olevilla opettajilla.

– Emme hae kunta-alan mukaista ratkaisua, vaan omaa ratkaisua yksityiselle opetusalalle. Ero palkankorotuksissa on silti niin merkittävä, että on päivänselvää, että jäsenet eivät tätä hyväksy. Opettajien työn arvostuksen pitää näkyä palkankorotuksissa myös sivistalaisilla työpaikoilla. 

Valmius järjestöllisiin toimiin on korkealla

OAJ on neuvotellut uutta työehtosopimusta yksityiselle opetusalalle ja ammatillisiin aikuiskoulutuskeskuksiin helmikuusta lähtien. Sopimukset umpeutuivat maaliskuun lopussa, ja huhtikuussa OAJ pyrki vauhdittamaan ratkaisun syntymistä kahden päivän lakolla. Ensi viikolla edessä on nelipäiväinen lakko.

Kyselyn perusteella kolme neljästä OAJ:n jäsenestä (77 %) on valmis tai erittäin valmis vauhdittamaan ratkaisun syntymistä uusillakin lakoilla, jos muuten ei synny palkkaratkaisua, joka on valtakunnansovittelijan sovintoehdotusta parempi.

– Jäsenet ovat palkkavaatimuksensa kanssa tosissaan. He tietävät, että neuvottelut ovat vaikeat ja uhkaavat venyä pitkäksi, ellei pian saada riittävää palkkaratkaisua. Toivomme, että Sivista ja yksityisten koulujen ja oppilaitosten johto kuulevat tämän viestin ja tekevät kaikkensa, että pääsemme sopuun ilman tarvetta uusille lakoille, OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos sanoo.

Moni harkitsee vaihtamista kunnan palvelukseen

Liki 40 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi harkitsevansa vaihtamista kunnan palvelukseen, jos Sivistan kanssa ei saada sovittua riittäviä palkankorotuksia. Kieltävästi kysymykseen vastasi kolmasosa, ja moni (29 %) ei osaa sanoa vielä kantaansa.

Katarina Murto muistuttaa, että palkkakehitys on ratkaisevassa roolissa siinä, pysyvätkö opettajat alalla ja houkutteleeko yksityinen opetusala jatkossa.

– Yksityisen opetusalan työnantajilta edellytetään nyt näyttöä, arvostavatko he opettajia ja haluavatko he turvata yksityisen opetusalan laadun ja maineen. Tulevaisuudessa yksityisellä opetusalalla voidaan antaa laadukasta opetusta vain, jos onnistutaan pitämään kiinni koulutetuista ja kelpoisista opettajista, Murto sanoo.

Info: Näin selvitimme

 • OAJ lähetti kyselyn sähköpostitse jäsenilleen, jotka työskentelevät Sivistan yksityisen opetusalan tai ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten sopimusten piirissä. 
 • Kyse oli avoinna 2.–9.5.2024.
 • Kyselyyn vastasi kaikkiaan 836 OAJ:n jäsentä, joista valtaosa (776) työskentelee Sivistan yksityisen opetusalan ja loput ammatillisten aikuiskoulutuskoulutuskeskusten sopimuksen piirissä.


Näin neuvotteluprosessi on edennyt

 • Neuvottelut yksityisen opetusalan ja ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten työehtosopimuksista käynnistyivät 29. helmikuuta.
 • Työehtosopimukset umpeutuivat 31. maaliskuuta. Neuvotteluja jatkettiin kuitenkin vielä pääsiäisen jälkeen.
 • OAJ, JHL ja Jyty antoivat yksityistä opetusalaa koskevan lakkovaroituksen 8. huhtikuuta vauhdittamaan työehtosopimuksen syntymistä. 
 • Valtakunnansovittelija antoi yksityiselle opetusalalle sovintoehdotuksen 18. huhtikuuta. OAJ:n hallituksen mielestä sovintoehdotus ei ollut hyväksyttävissä palkankorotusten tason eikä toisen vuoden palkankorotuksen määräytymisen osalta. 
 • Yksityisen opetusalan kaksipäiväinen lakko järjestettiin 23.–24. huhtikuuta. 
 • Toinen lakkovaroitus yksityiselle opetusalalle annettiin 28. huhtikuuta. 
 • OAJ julkaisi 29. huhtikuuta palkankorotusvertailun, joka osoitti merkittävän eron kunta-alan ja yksityisen opetusalan palkankorotuksissa. 
 • Yksityisen opetusalan sovittelua jatkettiin vappuaattona 30. huhtikuuta. 
 • OAJ ilmoitti 6. toukokuuta riitauttavansa Sivistan painostustoimien laillisuuden.
 • Valtakunnansovittelija keskeytti yksityisen opetusalan työkiistan sovittelun 7. toukokuuta. 
 • OAJ:n, JHL:n ja Jyty järjestävät yksityisellä opetusalalla lakon 13.–16. toukokuuta. Lakon piirissä on kaikkiaan yli 2 000 yksityisen opetusalan työehtosopimuksen piirissä olevaa jäsentä seitsemällä paikkakunnalla. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Opettajien työn arvostuksen pitää näkyä palkankorotuksissa myös sivistalaisilla työpaikoilla, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto sanoo.
Opettajien työn arvostuksen pitää näkyä palkankorotuksissa myös sivistalaisilla työpaikoilla, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto sanoo.
Lataa
OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos
OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos
Lataa

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye