Työttömyys kasvoi huhtikuussa, mutta kääntymässä laskuun

Jaa

YTK Työttömyyskassan tilastot paljastavat jäsenten työttömyysasteen nousseen huhtikuussa 8,4 prosenttiin, mikä on ajankohdalle poikkeuksellista. Toukokuun alun hakemusmäärät kuitenkin viittaavat työttömyyden kääntyvän tässä kuussa laskuun. Osa-aikatyö on vähentynyt ja kokoaikatyö lisääntynyt.

Rakennusalan ahdinko nostaa edelleen etenkin miesten työttömyyttä
Rakennusalan ahdinko nostaa edelleen etenkin miesten työttömyyttä

Suomen suurimman ansioturvan maksajan julkaisemat tilastot kertovat huhtikuun työttömyysasteen nousseen 8,4 prosenttiin. YTK Työttömyyskassan jäsenten työttömyys nousi loivasti edelliskuusta, jolloin työttömyysaste oli 7,9 prosenttia.  

Viime vuoden huhtikuussa vastaava luku oli 6,9 prosenttia, mikä osoittaa selkeää kasvua työttömyydessä verrattuna edellisvuoteen. 

Työttömyysasteen nousu huhtikuussa on epätavallista, sillä normaalisti huhtikuussa työttömyys kääntyy laskuun. YTK:n jäsenten työttömyys on pysynyt korkealla tasolla koko vuoden, ja verrattuna edellisvuoteen se on ollut korkeammalla joka kuukausi.  

YTK Työttömyyskassa maksoi huhtikuussa 79 miljoonaa euroa päivärahoja. Summa kohosi maaliskuun luvusta lähes viidellä miljoonalla eurolla. Tämä tarkoittaa 6,7 %:n kasvua, mikä heijastaa edelleen korkealla pysyvää työttömyyttä.

Miehet naisia sitkeämmin työttöminä

Miesten työttömyysaste on YTK:n jäsenistössä selvästi korkeampi kuin naisten työttömyysaste.

"Yksi selittävä tekijä sukupuolten välisessä erossa on miesvaltaisen rakennusalan edelleen jatkuva ahdinko. Ala näyttäisi toipuvan taantumasta muuta taloutta hitaammin", sanoo YTK Työttömyyskassan toimitusjohtaja Auli Hänninen.

Hakemusmäärä lähti toukokuussa laskuun

Vaikka huhtikuun työttömyysaste on yhä korkea, näkyy toukokuun alkupuolen hakemusmäärissä jo laskua. Tyypillisesti työttömyysaste laskeekin keväällä, mutta tänä vuonna lasku on pienempi ja ajoittuu myöhäisemmäksi kuin aiempina vuosina.

”Lomautuksia vaikuttaa nyt olevan päättymässä. Suurin muutos on kuitenkin se, että kokonaan työttömien jatkohakemusten määrä on vähentynyt. Näyttää siltä, että moni hakija on kesää kohden työllistymässä”, Auli Hänninen sanoo.

Lisäksi osa-aikatyön tekeminen on hieman vähentynyt ja kokoaikatyön tekeminen on samanaikaisesti lisääntynyt.

"Kehitys on myönteistä ja osoittaa, että työllisyystilanne on hiljalleen parantumassa, vaikka yleinen työttömyysaste on edelleen korkea", Auli Hänninen kertoo.

Ajantasaiset tiedot YTK Työttömyyskassan jäsenten työttömyydestä sekä vertailtavan datan löydät osoitteesta YTKBarometri.fi. Data sisältää muun muassa tietoa työttömyysasteista eri ikäryhmissä, sukupuolten välisistä eroista työttömyydessä, sekä työttömyyden kehityksestä eri kuukausina ja vuosina. Dataa voi tarkastella myös alueellisesti ja kaupunkien perusteella.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

YTK Työttömyyskassa on kaikkien alojen palkansaajien työttömyyskassa, joka vakuuttaa yli puoli miljoonaa palkansaajaa työttömyyden varalta. YTK on Suomen suurin työttömyyskassa. Tehtävämme on järjestää ansioturva jäsenillemme tehokkaasti, helposti ja inhimillisesti. Palvelemme valtakunnallisesti verkossa. Meillä työskentelee yli 200 ansioturvan ammattilaista. www.ytkkassa.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta YTK

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye