Säteilyturvakeskus (STUK)

STUKin raportti käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitushankkeen valvonnasta alkuvuonna 2024

Jaa

Säteilyturvakeskus, STUK, jatkaa käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta vastaavan Posivan käyttölupahakemuksen käsittelyä. Samaan aikaan STUK valvoo laitoksen käyttöönottoa ja suunnittelee sen käytön aikaista valvontaa.

STUK kertoo kapselointi- ja loppusijoituslaitoksen valvonnan kolmannesvuosiraportissaan, että käyttölupahakemuksen käsittely on kokonaisuutena edennyt hyvin. Aineiston laajuuden ja STUKin Posivalta edellyttämien aineistopäivitysten käsittelyn vuoksi työ on kuitenkin vienyt ennakoitua enemmän aikaa.

Käyttöluvan lupaviranomainen työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) pyysi alkuaan STUKin lausuntoa vuoden 2023 loppuun mennessä, mikäli mahdollista. Vuoden 2023 lopulla STUK pyysi lausunnon antamiselle lisäaikaa vuoden 2024 loppuun.

Käyttölupahakemusaineiston käsittelyn johtopäätöksenä STUK laatii turvallisuusarvion, joka liitetään käyttölupahakemuksesta laadittavan turvallisuuslausunnon liitteeksi. STUKin puoltava lausunto turvallisuudesta on edellytyksenä sille, että valtioneuvosto voi myöntää Posivan kapselointi- ja loppusijoituslaitokselle käyttöluvan.

STUKin kolmannesvuosiraportissa kerrotaan valvonnan eri osa-alueiden pääkohdat tammikuun alusta huhtikuun loppuun 2024.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Säteilyturvakeskus (STUK) on säteily- ja ydinturvallisuutta valvova viranomainen. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. STUKissa oli vuoden 2022 alussa yhteensä 336 työntekijää. Strålsäkerhetscentralen (STUK) är en myndighet som övervakar strål- och kärnsäkerheten. Vårt uppdrag är att skydda människorna, samhället, miljön och de framtida generationerna för strålningens skadliga konsekvenser. I början av 2022 hade STUK sammanlagt 336 anställda. Radiation and Nuclear Safety Authority (STUK) supervises radiation and nuclear safety in Finland. Our mission is to protect people, society, the environment and future generations from the detrimental effects of radiation. At the beginning of 2022 STUK had 336 employees.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye