MaahanmuuttovirastoMaahanmuuttovirasto

Europeiska migrationsnätverkets årsrapport 2023: Allt fler invandrare fortsätter att arbeta i Finland

Dela

Invandringen av experter fortsätter att ligga på en hög nivå, och allt fler tar med sig även familjen till Finland. Det stora antalet asylsökande till EU har hittills inte synts i Finland. Dessa och andra företeelser i anknytning till invandring framgår av Europeiska migrationsnätverkets (EMN) årsrapport 2023.

EMN (European Migration Network) är ett nätverk för forskning och informationsutbyte vars verksamhet samordnas och finansieras av Europeiska kommissionen. Migrationsverket fungerar som kontaktpunkt för EMN i Finland.

Den arbetsrelaterade invandringen fortsätter att ligga på en hög nivå

Antalet utländska företag och arbetstagare har ökat i jämn takt i Finland under de senaste åren. Framför allt har antalet arbetstagare från länder utanför EU ökat. Utländsk arbetskraft har kommit framför allt till stora byggprojekt som Åbovarvet, till social- och hälsovårdssektorn samt den växande tjänstesektorn.

Under 2023 beviljades något färre arbetsrelaterade uppehållstillstånd i Finland än under 2022 (2023: 15 081, 2022: 16 081), men fortsatta tillstånd beviljades betydligt fler än året innan (2023: 19 476, 2022: 12 374). Detta betyder att medarbetarna stannar kvar i Finland.

Den allt mer internationella arbetsmarknaden visar sig också som utmaningar i arbetarskyddet och kontrollen av rätten att arbeta. Olagligt arbetande tredjelandsmedborgare har observerats bland annat inom städbranschen, byggbranschen, transportbranschen, jordbruket, restaurangbranschen samt plattformsekonomin.

Rekordmånga nya studerande

Rekordmånga första uppehållstillstånd beviljades åt studerande under 2023 (12 795, 2022: 8 383). Antalet internationella studerande har ökat sedan coronapandemin. Förra året kom det studeranden framför allt från sydasiatiska länder, som Bangladesh, Sri Lanka och Indien. Antalet beviljade fortsatta tillstånd har varit jämnare (2023: 3 297, 2022: 3 616). Detta beror på att ett första uppehållstillstånd numera vanligtvis beviljas för hela studietiden. De studeranden som blir kvar i Finland ansöker vanligtvis om nästa uppehållstillstånd på några andra grunder. 

Allt fler experter tar med sig familjen till Finland

Under 2023 observerades en betydande statistisk vändning, när familj blev den mest vanliga grunden för beviljande av uppehållstillstånd. Antalet första uppehållstillstånd beviljade på basis av familjeband var 20 278 (2022: 17 284).

Den vanligaste gruppen sökande var utlänningens make/maka/sambo eller barn, dvs. familjemedlemmar till utlänningar som redan arbetar och studerar i Finland ansökte om uppehållstillstånd. Detta är en naturlig följd av den ökade arbets- och studierelaterade invandringen efter coronapandemin.

Ökningen av ansökningar med familjeband visar också att de som flyttat till Finland för arbete eller studier tänker bo en längre tid i landet.

Det stora antalet asylsökande till EU-området syns inte i Finland

Förra året lämnades 5 372 asylansökningar in i Finland. I antalet ingår även ansökningar inlämnade av de asylsökande som kom via östgränsen i slutet av året. Antalet asylansökningar som lämnats in i Finland har förblivit måttligt efter ansökningstoppen år 2015.

Enligt Migrationsverkets prognos kommer antalet första asylansökningar i Finland att vara mellan 3 500 och 4 500 per år åren 2024–2025.

Antalet asylsökande som anländer till Finland är litet om siffrorna ställs i relation till hela EU-området. Inom EU-området ökade antalet asylansökningar under förra året till den högsta nivån sedan 2015–2016. Totalt lämnades över 1,1 miljoner ansökningar in. Tyskland mottog klart flest ansökningar i hela EU.

Under 2023 lämnades även totalt 19 426 ansökningar om tillfälligt skydd in i Finland, vilket är mindre än hälften av antalet år 2022 (47 302). Tillfälligt skydd är avsett för personer som flyr kriget i Ukraina.

Webbinarium om aktuella företeelser

Migrationsverket och EMN ordnar 21.5.2024 ett webbinarium Publicering av Europeiska migrationsnätverkets årsrapport 2023 – företeelser och trender i anknytning till invandring. På webbinariet presenteras EMN:s invandrings- och asylrapport 2023 och en statistiköversikt över Nyckeltal om invandringen 2023. Dessutom bekantar vi oss med Migrationsverkets nyaste översikt över Invandring till Finland, och det utlovas information och prognoser om utvecklingen under det pågående året.

Webbinariet öppnas av Migrationsverkets överdirektör Ilkka Haahtela och direktören för EMN:s kontaktpunkt i Finland Rafael Bärlund. Därefter diskuterar en specialistpanel utifrån rapporterna om aktuella företeelser i anknytning till invandringen till Finland bakom statistiken. I samtalet medverkar specialsakkunniga Tuukka Lampi och Jutta Saastamoinen från EMN samt Kaisla Huhta från Migrationsverket.

Nyckelord

Kontakter

Intervjuförfrågningar: Migrationsverkets kommunikation: media@migri.fi, 0295 433 037
EMN:n specialsakkunnig Tuukka Lampi, fornamn.efternamn@migri.fi, 0295 433 479
EMN:n specialsakkunnig Jutta Saastamoinen, fornamn.efternamn@migri.fi, 0295 433 013

Länkar

Migrationsverket

Migrationsverket är en beslutsfattande organisation i immigrations-, asyl-, flykting- och medborgarskapsärenden och upprätthåller systemet för mottagande.

Följ Maahanmuuttovirasto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Maahanmuuttovirasto

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye