Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLAElinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Suuri talouskeskustelu SuomiAreenassa: Huippuekonomistit ja poliitikot ratkovat tulevaisuuden kestävää kasvua Etlan ja Finnveran keskustelussa

Jaa

Miten ikääntyvän Suomen talous saadaan nousuun ja maailman onnellisin maa jälleen voittavalle uralle - myös niin, että ihmiset, yritykset ja ilmasto voivat hyvin tulevaisuudessakin? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ja Finnvera tuovat kesäkuussa Porin SuomiAreenaan maan ykkösekonomistit yhteen lavalle hallitus- ja oppositiopuolueiden edustajien kanssa. Suuressa talouskeskustelussa torstaina 27. kesäkuuta Vaakunan lavalla Suomen kestävän kasvun yhtälöä ratkovat Vihreiden Sofia Virta ja Kokoomuksen Matias Marttinen, yhdessä Etlan Päivi Puontin ja Finnveran Mauri Kotamäen kanssa.

Suomen kestävän kasvun yhtälöä ratkovat SuomiAreenan lavalla kesäkuussa Kokoomuksen Matias Marttinen ja Vihreiden Sofia Virta, yhdessä Etlan Päivi Puontin ja Finnveran Mauri Kotamäen kanssa.
Suomen kestävän kasvun yhtälöä ratkovat SuomiAreenan lavalla kesäkuussa Kokoomuksen Matias Marttinen ja Vihreiden Sofia Virta, yhdessä Etlan Päivi Puontin ja Finnveran Mauri Kotamäen kanssa.

Onko Suomella varaa kasvaa - tai olla kasvamatta? Haasteiden kääntämistä mahdollisuuksiksi tuskailevat myös poliittiset päätöksentekijät.

- Näin kesän kynnyksellä talouden iso kuva on nyt suhdannemielessäkin valoisampi, mutta pitää muistaa, että Suomen pitkän aikavälin näkymät eivät ole yhtä valoisat. Suuressa talouskeskustelussa on kyse myös siitä, kuinka Suomen haasteet käännettäisiin mahdollisuuksiksi, millainen on pitkän tähtäimen kasvu-ura, pohtii Etlan ennustepäällikkö Päivi Puonti.

Etlan Päivi Puonti ja Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki saavat SuomiAreenan lavalle mukaan keskustelemaan Vihreiden puheenjohtajan Sofia Virran ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Matias Marttisen. Suuri talouskeskustelu on katsottavissa myös suorana nettilähetyksenä torstaina 27. kesäkuuta.

Tekoäly ja ilmastonmuutos haasteina

Kasvun haasteista suurimmat liittyvät paitsi ilmastonmuutokseen, myös generatiivisen tekoälyn kehitykseen ja hyödyntämiseen suurten haasteiden ratkaisemisessa. Näistä teemoista poliitikkoja ja ekonomisteja Porissa haastavat Etlan tekoälytutkimuksesta vastaava tutkimusneuvonantaja Petri Rouvinen sekä nuorten ilmastoedustaja Hanna Höijer.

- Talouskasvun suhde ilmastonmuutokseen on iso teema. Onko ikuinen talouskasvu mahdollista vai vaatiiko ilmastonmuutoksen torjunta "kaiken teollisen toiminnan lopettamista"? Kannattaa muistaa, että talouskasvu on kuitenkin pitkälti tuottavuuden kasvua eli ekonomistin näkökulmasta kiinnostava kysymys on, kuinka puhdas siirtymä tehdään tehokkaasti ja aiheuttamalla mahdollisimman vähän harmia kansalaisille. Käytännössä ilmastonmuutoksen torjunta ei ole helppo harjoitus, puhumattakaan luontokadon torjumisesta. Näistäkin asioista varmasti keskustelemme Porissa, sanoo Finnveran Mauri Kotamäki.

Vakuuttavatko esitetyt ratkaisut? Niitä päästään arvioimaan torstaina 27. kesäkuuta klo 13−13.45 Vaakunan lavalla osoitteessa Gallen-Kallelankatu 7, Pori. Suurta talouskeskustelua johdattelee Suomen Kuvalehden toimittaja Robert Sundman, ja tilaisuus on katsottavissa myös kotisohvalta suorana nettilähetyksenä MTV:n SuomiAreenassa.

Mikä: Etlan ja Finnveran Suuri talouskeskustelu: Onko tulevaisuuden kestävä kasvu Suomelle mahdoton yhtälö?

Paikka: SuomiAreena, Vaakunan lava, Gallen-Kallelankatu 7, Pori sekä MTV-striimi

Aika: 27.6. klo 13-13:45

Keskustelemassa:

  • Ennustepäällikkö Päivi Puonti, Etla
  • Pääekonomisti Mauri Kotamäki, Finnvera
  • Puheenjohtaja Sofia Virta, Vihreät
  • Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen, Kokoomus
  • Tutkimusneuvonantaja Petri Rouvinen, Etla
  • Hanna Höijer, Suomen nuorten ilmastodelegaatti
  • Moderaattorina toimittaja Robert Sundman, Suomen Kuvalehti

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintäjohtaja Tytti Sulander, Etla, p. 040 505 1241, tytti.sulander@etla.fi

Viestintäjohtaja Tarja Svartström, Finnvera, p. 040 826 2006, tarja.svartstrom@finnvera.fi

Kuvat

Suomen kestävän kasvun yhtälöä ratkovat SuomiAreenan lavalla kesäkuussa Kokoomuksen Matias Marttinen ja Vihreiden Sofia Virta, yhdessä Etlan Päivi Puontin ja Finnveran Mauri Kotamäen kanssa.
Suomen kestävän kasvun yhtälöä ratkovat SuomiAreenan lavalla kesäkuussa Kokoomuksen Matias Marttinen ja Vihreiden Sofia Virta, yhdessä Etlan Päivi Puontin ja Finnveran Mauri Kotamäen kanssa.
Lataa
Ennustepäällikkö Päivi Puonti, Etla
Ennustepäällikkö Päivi Puonti, Etla
Lataa
Pääekonomisti Mauri Kotamäki, Finnvera
Pääekonomisti Mauri Kotamäki, Finnvera
Lataa

Linkit

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla

Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI
09 609 900
http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Lisää ymmärrystä talouskasvun uusista lähteistä: Etlassa alkaa syksyllä laaja innovaatiotutkimushanke10.7.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Etlassa käynnistyy syksyllä laaja Business Finlandin rahoittama tutkimushanke, joka keskittyy innovaatiovetoisen talouskasvun uusiin lähteisiin, painottuen kestävään kehitykseen ja kansainvälisen kaupan mekanismeihin. Hanke tarjoaa uutta tietoa muun muassa ilmastonmuutoksen hillitsemisen, kansainvälisen kaupan ja innovaatiovetoisen kasvun välisistä yhteyksistä.

Suomen kansainvälinen kilpailukyky taantunut laaja-alaisesti: IMD-vertailussa vasta 15. sija3.7.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Suomen sijoitus on pudonnut peräti neljä sijaa alaspäin IMD:n tuoreessa kansainvälisessä kilpailukykyvertailussa. Suomi sijoittui vertailussa nyt sijalle 15 eli sijoitus aleni vuoden 2019 tasolle. Suomen tämän vuoden sijoitusta heikensi erityisesti taloudellinen menestyminen, jossa vajosimme sijalle 50. Parannusta tuli ainoastaan kansainvälisessä kaupassa, mutta kaikissa muissa 18 osa-alueessa Suomen sijoitus heikkeni viime vuodesta. Singapore nousi edellisen vuoden neljänneltä sijalta kärkeen. Toiseksi kiri Sveitsi ja kolmanneksi sijoittui Tanska.

Geopolitiikan aikakaudella maailmantalouden muutoksen veturina ovat valtioiden politiikkatoimet, eivät yritysten toimet25.6.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Geopolitiikassa korostuu kotimaisen politiikan vuorovaikutus muiden maiden kanssa, käy ilmi tuoreesta Etla-tutkimuksesta. Kansainvälisiin investointeihin vaikuttavat enenevässä määrin kansainvälisen kaupan esteet ja eri maiden harjoittama teollisuuspolitiikka yritystukineen. Investointien saamiseen vaikuttavat monet muutkin asiat kuin tuet. Mitä elinkeinopolitiikan toimia Suomessa tehdäänkin, niiden pääpainon tulee olla yrityssektorin uudistamisessa eikä säilyttämisessä.

Etla: Palvelualoilla merkittävää vaihtelua digitalisaation käyttöönotossa – hotelli- ja ravintola-ala sekä kuljetus ja varastointi jääneet digissä jälkeen11.6.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Digitaalisten teknologioiden käyttöönotossa sekä hyödyntämisessä palvelualoilla on merkittävää vaihtelua, käy ilmi tuoreesta Etla-tutkimuksesta. Informaation ja viestinnän sekä ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan toimialat ovat vahvasti digitalisoituneita. Sen sijaan hotelli- ja ravintola-ala sekä kuljetus ja varastointi ovat jääneet digitalisaatiossa jälkeen. Tutkimus havaitsi vahvan positiivisen yhteyden digitalisaation ja liikevaihdon välillä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye