VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Joka kolmas eurovaaliehdokas on avannut vaalirahoitustaan

Jaa

Liberaalipuolue ja Vasemmistoliitto ovat ainoat puolueet, joissa kaikki eurovaaliehdokkaat ovat tehneet ennakkoilmoituksen.

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys alkaa huomenna keskiviikkona 29.5. Eurovaalien ehdokkaat ovat voineet tehdä ennakkoilmoituksen vaalirahoituksestaan 10.5. alkaen. Ehdokkaista 34 prosenttia on antanut ennakkotietoja vaalirahoituksestaan.

Eurovaaleissa on 232 ehdokasta. Heistä 79 oli tiistaiaamuun mennessä tehnyt vapaaehtoisen ennakkoilmoituksen, jossa kerrotaan vaalikampanjan suuruudesta ja rahoituksen lähteistä. Ilmoituksia voi tehdä ja katsella Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) verkkopalvelussa osoitteessa vaalirahoitus.fi.

”Mitä aiemmin ennakkoilmoituksen tekee, sitä paremmin se palvelee avointa hallintoa, demokratiaa ja äänestäjiä. Jokainen ehdokas pystyy omalta osaltaan tekemään vaalirahoituksesta läpinäkyvää”, johtava tilintarkastaja Pontus Londen tarkastusvirastosta muistuttaa.

Tietoa siitä, kuinka paljon ennakkoilmoituksia on tähän mennessä tehty eri puolueissa, löytyy oheisesta taulukosta. Ennakkoilmoitusten teko jatkuu lauantaihin 8.6. klo 23.59 asti. Vaalipäivä on sunnuntaina 9.6.

Vaalien jälkeen kaikkien europarlamenttiin valittujen edustajien ja varaedustajien on lain mukaan tehtävä vielä varsinainen vaalirahoitusilmoitus.

Puolue

Ehdokkaita

Tehtyjä ennakkoilmoituksia, kpl

Tehtyjä ennakkoilmoituksia, kaikista ehdokkaista

Avoin Puolue

11

3

27 %

Kansallinen Kokoomus

20

0

0 %

Liberaalipuolue – Vapaus valita

20

20

100 %

Liike Nyt

10

0

0 %

Perussuomalaiset

20

10

50 %

Suomen Keskusta

20

5

25 %

Suomen Kommunistinen Puolue

20

8

40 %

Suomen Kristillisdemokraatit (KD)

10

2

20 %

Suomen ruotsalainen kansanpuolue

20

0

0 %

Suomen Sosialidemokraattinen Puolue

20

1

5 %

Totuuspuolue

1

0

0 %

Vapauden liitto

20

0

0 %

Vasemmistoliitto

20

20

100 %

Vihreä liitto

20

10

50 %

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan osoittamiin kohteisiin tuloksellisesti lakeja ja sääntöjä noudattaen. Lisäksi VTV tukee toiminnallaan läpinäkyvää päätöksentekoa ja demokratiaa.

VTV tarkastaa valtion taloudenhoidon laillisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta sekä valvoo finanssipolitiikkaa, puolue- ja vaalirahoitusta ja avoimuusrekisterin käyttöä. VTV on ylin riippumaton tarkastusviranomainen. Se toimii eduskunnan yhteydessä, ja sen asema ja tehtävät on säädetty perustuslaissa.

VTV.fi

Statens revisionsverk säkerställer att statens tillgångar används i enlighet med riksdagens beslut, effektivt och med efterlevnad av lagar och regler. Med sin verksamhet stödjer revisionsverket dessutom ett transparent be-slutsfattande och demokrati.

Revisionsverket granskar lagligheten och ändamålsenligheten i skötseln av statsfinanserna, övervakar finanspo-litiken och användningen av öppenhetsregistret samt utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Revis-ionsverket är den högsta oberoende revisionsmyndigheten. Revisionsverket fungerar i anslutning till riksdagen och dess ställning och uppgifter föreskrivs i grundlagen.

VTV.fi/sv

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye