Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskusPohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Tulevana kesänä kisataan Suomen suosituimmista kuntoportaista

Jaa

Tervetuloa kiipeämään maaseudun huipulle ja auttamaan Pohjois-Pohjanmaa voittoon valtakunnallisessa maaseudun kuntoporraskilpailussa! Kilpailu alkaa torstaina 30.5. ja päättyy syyskuun lopussa. Kun osallistut kisaan kesän aikana, voit auttaa oman alueesi kuntoportaat voittoon! Samalla saat roppakaupalla terveyshyötyjä!

Kuntoporraskilpailussa selvitetään, mitkä ovat Suomen suosituimmat EU:n maaseuturahoitusta saaneet kuntoportaat. Pohjois-Pohjanmaalta kisassa on mukana kaksi kohdetta: Honkavuoren kuntoportaat Pyhäjärveltä ja Huhmarin kuntoportaat Ylivieskasta. Molemmat kuntoportaat on rakennettu paikallisten yhdistyksen voimin talkootyönä. Rahoitusta hankkeisiin on saatu paikallisten Leader-ryhmien kautta. 

Kuntoporraskilpailussa on mukana kaikkiaan 18 kuntoportaat eri puolilta Suomea. Portaisiin on asennettu mittari, joka laskee nousut ja laskut neljän kuukauden ajan. Voittajaportaille on luvassa alueen asukkaita liikuttava palkinto! Voiton nappaavat ne kuntoportaat, joita on noustu eniten syyskuun loppuun mennessä. Lisäksi kunniamaininnan saavat ne portaat, joilla on ollut eniten kävijöitä paikkakunnan kokoon suhteutettuna. 

Pohjois-Pohjanmaan kuntoporraskisan avajaisia vietetään torstaina 30.5. klo 18.00 alkaen Pyhäjärven Honkavuoren luontotornilla. Samalla juhlitaan Honkavuoren kuntoportaiden virallisia vihkiäisiä. Tapahtumassa on pientä tarjoilua ja arpajaiset kaikkien osallistuneiden kesken. Lisäksi Honkavuorella järjestetään sunnuntaina 7.7.2024 porrasjuoksutapahtuma, frisbeegolf-radan ja maastopyöräreitin avajaiset sekä Honkavuoren luontotornin 20-vuotispäivät. Lamminahon Ahto ry toivottaa kaikki lämpimästi tervetulleiksi molempiin tapahtumiin!

Pohjois-Pohjanmaan kuntoportaiden erikoisuuksia

Lamminahon Ahto ry:n puheenjohtaja Kauko Tikkanen suosittelee kuntoporrasjuoksua kaikille. ”Kuntoporrasjuoksu on hyvä liikuntamuoto, sillä se vahvistaa sydäntä ja keuhkoja”, Kauko perustelee. ”Pyhäjärven Honkavuoren kuntoportaita on rakennettu maaston mukaan, minkä vuoksi askelmien korkeus ja leveys vaihtelee. Lisäksi portaat mutkittelevat ja polveilevat kallioista maaperää mukaillen. Koska kuntoportaiden vieressä on valaistus, porraskuntoilua voi harrastaa pimeälläkin”, Kauko vinkkaa. 

Ylivieskan Huhmarin kuntoportaat ovat Pohjois-Pohjanmaan pisimmät. ”Ne ovat elämys”, Ylivieskan Kuula r.y.:n hallituksen jäsen Väinö Haapakoski kertoo. ”Heti alatasanteella on erikoisia puuryhmiä ja kalliojyrkänne. Askelkorkeudet ja rinnekaltevuudet vaihtelevat, joten kuntoportaat ovat mukavat kävellä. Portaat on valaistu ja sopeutettu maastoon eri kaltevuuksilla, käännöksillä ja tasanteilla. Ylätasanteelta voi katsella Kalajokilaakson kulttuurimaisemaa”, Väinö kuvailee. 

Väinö kertoo, että Huhmarin kuntoportaiden vahvuus on lisäksi monipuolisuus: ne sopivat hyvin erilaisille käyttäjäryhmille. Kuntoportailla voi liikkua jopa lastenvaunujen ja pyörätuolin kanssa välitasanteelle saakka. Urheilijoille portaat ovat oivallinen hapenottoharjoittelupaikka. Ylivieskan Kuula r.y. haastaakin nyt Ylivieskan urheiluseurat, eläkeläisyhdistykset ja yritykset käyttämään Huhmarin kuntoportaita porraskilpailun aikana.

Molemmat Pohjois-Pohjanmaan kuntoporraskohteet ovat osa laajaa ja monipuolista ulkoilu- ja urheilualuetta. Pyhäjärven Honkavuori on tunnettu alun perin hiihdosta: Ensimmäiset Honkavuoren hiihdot järjestettiin jo vuonna 1957. Alueella on järjestetty jopa seitsemät maastohiihdon kotimaan arvokisat. Myös Ylivieskan Huhmarissa on pidetty useita SM-kisoja eri lajeissa. Huhmarissakin on hiihtolatuja sekä kesällä erinomaiset suunnistus-, pyöräily- ja lenkkeilymaastot.

EU:n maaseuturahoitusta on myönnetty lähes 50 portaille Suomessa

EU:n maaseuturahoituksella on rakennettu Suomeen yhteensä jo lähes 50 kuntoportaat. Ne on tehty yhteisöllisesti paikallisten asukkaiden, paikallisten Leader-ryhmien ja EU:n maaseuturahoituksen avulla. Kuntoportaat ovat kaikkien vapaassa ja maksuttomassa käytössä. 

EU:n maaseuturahoituksen järjestämä kuntoporraskilpailu on osa Olympiakomitean Toimintakykyinen maa ja kansa -kampanjaa, joka lanseerattiin Urheilugaalassa tammikuussa 2024. Sen tavoitteena on tehdä ihmisten liikkumisesta ja toimintakyvystä Suomen vahvuus. Tällä hetkellä suomalaisten liikkumattomuus maksaa yhteiskunnalle noin 4,7 miljardia euroa vuodessa.

Pyhäjärven Honkavuoren kuntoportaat

 • Hanke: Ikihonka
  Hankkeen toteuttaja: Lamminahon Ahto ry
  Rahoitus: Keskipiste-Leader ry, EU:n maaseuturahoitus
  Lisätietoja hankkeesta: Ikihonka - Maaseutuverkosto
 • Sijainti: Kauko Tikkasen Tie / Jyväskyläntie 943 B, 86800 Pyhäjärvi
 • Valmistuneet v. 2021 kahdessa osassa talkoovoimin
 • Teknisiä tietoja: 154 askelmaa + 63 askelmaa luontotorniin,
  korkeusero alhaalta ylös noin 30 m ja lisäksi luontotornin
  huipulle 12 m
 • Alueella lisäksi: valaistuja kuntopolkuja ja latuja, 
  frisbeegolf-rata, maastopyöräreitti, tennishalli,
  tapahtuma- ja kokoustiloja, laavu ja grillikota,
  luontotorni, tuulimylly sekä kuuluttamo.

Ylivieskan Huhmarin kuntoportaat

 • Hanke: Huhmarin kuntoportaat
  Hankkeen toteuttaja: Ylivieskan Kuula r.y.
  Rahoitus: Rieska-Leader ry, EU:n maaseuturahoitus
  Lisätietoja hankkeesta: Huhmarin kuntoportaat - Maaseutuverkosto
 • Sijainti: Huhmarintie 165, 84100 Ylivieska
 • Valmistuneet v. 2022 talkoovoimin
 • Teknisiä tietoja: pituus 150 m, 202 askelmaa,
  korkeusero alhaalta ylös 32 m
 • Alueella lisäksi: valaistuja latuja, mikroauto-,
  frisbeegolf- ja ampumarata, 
  rinnemaja ja kisamaja.

Lisätietoja 

Pyhäjärven Honkavuoren kuntoportaista: 
Kauko Tikkanen
Lamminahon Ahto ry:n puheenjohtaja
Puh. 0400 548 638
kauko.tikkanen(at)gmail.com

Lisätietoja Ylivieskan Huhmarin kuntoportaista:
Väinö Haapakoski
Ylivieskan Kuula r.y.:n hallituksen jäsen
Puh. 040 514 9206
vaino.haapakoski(at)kotinet.com

Lisätietoja kuntoporraskisasta: 
Riikka Vitikka
Maaseutuviestinnän koordinaattori
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Puh. 0295 038 092
riikka.vitikka(at)ely-keskus.fi
Kuntoporraskisa - Maaseutu.fi

Avainsanat

Kuvat

Puurakenteiset kuntoportaat metsäisellä rinteellä.
Honkavuoren kuntoportaat, kuvaaja Kauko Tikkanen.
Lataa
Puurakenteinen kuntoportaiden torni.
Honkavuoren kuntoportaiden torni, kuvaaja Kauko Tikkanen.
Lataa
Puurakenteiset kuntoportaat kesäisellä rinteellä.
Huhmarin kuntoportaat, kuva Rieska-Leader.
Lataa
Valaistut kuntoportaat iltahämärässä.
Huhmarin kuntoportaat, kuvaaja Väinö Haapakoski.
Lataa

Tietoa julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

vaihde 0295 038 000

https://www.ely-keskus.fi/ely-pohjois-pohjanmaa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Oulun entinen kuulovammaisten koulu sekä Ahtelan ja Törmäsen tilat rakennuksineen tulee suojella kaavoituksen keinoin2.7.2024 13:02:53 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on päättänyt olla suojelematta rakennusperintölailla Oulun entisen kuulovammaisten koulun sekä on hylännyt Ahtelan ja Törmäsen tiloja koskevan rakennussuojeluesityksen. Molemmat kohteet sijaitsevat Oulun kaupungin asemakaava-alueella. Asemakaava-alueella rakennussuojelu toteutetaan ensisijaisesti asemakaavoituksen keinoin.

Työttömyyden trendi Pohjois-Pohjanmaalla laskeva26.6.2024 08:15:05 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaalla oli toukokuun lopussa 21 000 työtöntä työnhakijaa, mikä on 1 800 työtöntä enemmän kuin vuosi sitten, mutta vajaa pari tuhatta vähemmän kuin edelliskuussa. Kesää kohti tultaessa työttömien määrä perinteisesti vähenee ja kasvaa hetkellisesti kesäkuukausiksi. Isossa kuvassa työttömyyden trendi on laskeva. Toukokuussa lomautettuja oli 1 800. Toteutuneet lomautukset ovat kohdistuneet erityisesti rakennusalalle kirvesmiehiin ja rakennuspuuseppiin sekä talonrakentajiin.

Sinileväseuranta käynnistyi – Pohjois-Pohjanmaalla ei havaintoja sinilevistä, männyn siitepölyä paikoin runsaasti6.6.2024 11:08:52 EEST | Tiedote

Valtakunnallinen sinileväseuranta on käynnistynyt kesäkuun alussa ja jatkuu syyskuun loppuun. Seurannan ensimmäisellä viikolla Pohjois-Pohjanmaan vakiohavaintopaikoilla ei havaittu sinileviä. Havupuiden kellertävää siitepölyä esiintyy paikoin runsaasti veden pintakalvolla tai ranta-alueella veteen sekoittuneena. Toukokuun poikkeuksellisen lämmin sää on nostanut vesien pintalämpötilaa tavanomaista korkeammalle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye