Huoltovarmuuskeskus

HVK:n vuosikatsaus 2023: ”Haasteiden ja onnistumisten vuosi”

Jaa

Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) toimintaa vuonna 2023 leimasi varautuminen turvallisuusympäristön epävakauteen ja laaja-alaisen vaikuttamisen mahdollisuuteen niin Suomessa kuin kansainvälisesti. HVK on toiminut uudessa organisaatiomallissa, huoltovarmuustoiminta on siirtynyt riskiperusteiseen toimintamalliin ja yhteistyö turvallisuusviranomaisten on tiivistynyt entisestään. Lisäksi HVK on jatkanut voimakkaasti verkostoyhteistyön kehittämistä yhdessä Huoltovarmuusorganisaation (HVO) kanssa ja edistänyt etenkin kriittisten kohteiden suojelua.

Huoltovarmuuskeskuksen vuosikatsaus 2023
Huoltovarmuuskeskuksen vuosikatsaus 2023

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Janne Känkänen summaa vuotta 2023 ”haasteiden ja onnistumisten vuodeksi”. Heti alkuvuodesta HVK järjesti seminaarin 30-vuotisen toimintansa kunniaksi ja pääteema oli muuttuneen maailmantilanteen vaikutus Suomen huoltovarmuudelle sekä varautumiselle. Juhlapuheessaan Känkänen korosti, että huoltovarmuus täytyy nähdä sotilaallisen varautumisen rinnalla kulkijana ja välttämättömänä kumppanina. Tätä samaa HVK painotti hallitusohjelmatavoitteissaan eduskuntavaalien aikana huhtikuussa ja kesäkuussa valitun hallituksen ohjelmaan on hyvä yhtyä: huoltovarmuus on kokonaisturvallisuuden perusta.

Kriittisen infrastruktuurin suojaaminen entistä tärkeämpää

HVK on kaasun toimitusvarmuudesta vastaava viranomainen Suomessa. Kun lokakuussa 2023 Suomen ja Viron välinen kaasuputki Balticconnector vaurioitui, osallistui HVK yhdessä turvallisuusviranomaisten kanssa tilanteen hallintaan, ajantasaiseen tiedottamiseen ja kaasun saatavuuden varmistamiseen. HVK kehotti huoltovarmuuskriittisiä yrityksiä nostamaan varautumistasoaan etenkin kriittisen infrastruktuurin kohteissa. Vuosikatsaus kertoo tämän tiiviin ajanjakson tapahtumista ja siitä, kuinka kaasun saatavuus turvattiin haastavasta tilanteesta huolimatta erinomaisesti. Keskeistä onnistumiselle oli yhteistyö elinkeinoelämän ja viranomaisten kesken sekä Inkoossa sijaitseva LNG-terminaali, joka on osoittautunut tärkeäksi varautumistoimeksi.

Merkittävää ja pitkäjänteistä varautumista edustaa myös Meri-Porin kivihiilivoimalaitoksen varaaminen vakavien häiriötilanteiden ja poikkeusolojen varalle. Vuosikatsauksessa kerrotaan, mitä HVK:n ja Fortumin välinen kolmivuotinen sopimus tarkoittaa käytännössä ja millaisessa tilanteessa voimalaitos voidaan käynnistää tukemaan sähköntuotantoa Suomessa.

Kansainvälinen yhteistyö jatkuu vahvana

HVK on pitänyt yllä kansainvälisiä suhteitaan systemaattisesti ja pitkäjänteisesti. Muuttunut turvallisuustilanne on lisännyt kansainvälistä yhteistyötä etenkin Naton, Euroopan unionin ja Pohjoismaiden kesken. Merkittävää on myös EU:n komission Suomelle myöntämät ja rahoittamat rescEU-valmiusvarastointihankkeet, joiden toteuttamiseen HVK osallistuu yhdessä sisäministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön, Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen ja Säteilyturvakeskuksen kanssa.

Suomen huoltovarmuusmalli kiinnostaa maailmalla ja vierailut niin Euroopasta, Aasiasta kuin Yhdysvalloista ovat vuoden aikana jatkuneet vilkkaina sekä lisänneet HVK:n kansainvälistä tunnettavuutta.

Tilikausi osoittaa uhkien ja riskien moninaisuuden

Vuosikatsaus kertoo huoltovarmuuden tärkeimmät tunnusluvut. Vuoden 2023 tilikaudesta näkee, että turvallisuusympäristön nopeiden muutosten myötä varautuminen erilaisiin uhkiin ja riskeihin on kasvanut. Esimerkiksi varmuusvarastointia on vahvistettu osana huoltovarmuuden turvaamista. Vuonna 2023 pelkästään varastoinnista suoraan syntyneet kustannukset olivat 40,9 miljoonaa euroa, kun edeltävänä vuonna kustannukset jäivät 29,3 miljoonaan euroon.

Huoltovarmuusmaksun tuotto on jatkanut laskua edellisestä vuodesta ollen 37,7 miljoonaa euroa (40,3 miljoonaa euroa vuonna 2022).

Vuonna 2023 HVK:n liikevaihto oli 59,6 miljoonaa euroa (222,8 miljoonaa euroa vuonna 2022), mikä koostui energiatuotteiden tuotevaihdoista. Liiketoiminnan muut tuotot kasvoivat vuoden takaisesta 21,9 miljoonaa euroa pitäen sisällään HVK:lle korvattavat kustannukset erityistehtävistä.

HVK:n taseen loppusumma laski vuoden takaisesta ollen 2,1 miljardia euroa. Alkuvuodesta 2023 valtioneuvoston yleisistunto oikeutti HVK:n luovuttamaan vastikkeetta valtiolle osan omistamistaan Fingrid Oyj:n osakkeista. Tästä aiheutuneen osakkeiden luovutustappion vuoksi tilikauden tulos jäi 166,3 miljoonaa euroa tappiolle (-46,9 miljoonaa euroa vuonna 2022). Valtioneuvosto on vahvistanut 11.4.2024 HVK:n tilinpäätöksen vuodelta 2023.

Vuosikatsaus on luettavissa HVK:n verkkosivuilla kohdassa "Julkaisut"

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoa Huoltovarmuuskeskuksesta

Huoltovarmuuskeskus (HVK) on työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) hallinnonalan laitos, jonka tehtävänä on maan huoltovarmuuden ylläpitämiseen ja kehittämiseen liittyvä suunnittelu sekä operatiivinen toiminta. Yhteistyössä muiden viranomaisten ja elinkeinoelämän kanssa HVK varmistaa, että yhteiskunnan kriittisten toimintojen jatkuvuus voidaan turvata kriisi- ja häiriötilanteissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Huoltovarmuuskeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye