Pohjois-Savon ELY-keskus

Kalalle pääsee nyt helposti Etelä-Savossa – Osakaskuntien yhdistyminen vauhdittaa sähköistä lupamyynnin kehitystä

Jaa

Osakaskuntien yhdistämisiä on tehty viimeisen 10 vuoden aikana Etelä-Savossa enemmän kuin muissa maakunnissa yhteensä ja maakunnan lähes kaikki suuremmat vesistöt ovat suurten, yhdistyneiden osakaskuntien hallinnoimia vesialueita.

Kuvituskuva: Canva
Kuvituskuva: Canva

Etelä-Savoon on muodostunut nopeasti hyvät kalastusmahdollisuudet ja kalastuslupien ostaminen on helpottunut aiemmasta. Osakaskuntien yhdistyminen on jouduttanut sähköisen lupamyynnin kehitystä. Osakaskuntien nettisivuilta kalastuslupien ostaminen on helppoa. Etelä-Savon osakaskuntien ja kalatalousalueiden lupamyynnin tiedot löytyvät www.kalastusetelasavo.fi palvelusta. Vesialueen omistajien myöntämiä kalastuslupia löytyy monipuolisesti vapaa-ajankalastukseen, yritystoimintaan ja kaupalliseen kalastukseen. Järvikalalle on kysyntää niin kotitalouksissa kuin vähittäismyynnissä, jalostuksessa ja ravintolapalveluissa.

Vesialueen omistajat ovat havainneet, että kalastajien määrä ei ole kasvanut vesistöissä pienten osakaskuntien yhdistyessä suuremmiksi osakaskunniksi. Selkeä johtopäätös on, että yhä suurempi osa kalastajista lunastaa luvan, kun ostaminen on helppoa ja lupamyynnistä löytyy tietoa. Aikaisemmin lupamaksuja jäi monella saamatta, kun lupamyyntiä ei ollut tai siitä ei löytynyt tietoa.

Vesialueen omistajat tyytyväisiä osakaskuntien yhdistämiseen

Osakaskuntien yhdistämisiä on tehty viimeisen 10 vuoden aikana Etelä-Savossa enemmän kuin muissa maakunnissa yhteensä ja maakunnan lähes kaikki suuremmat vesistöt ovat suurten, yhdistyneiden osakaskuntien hallinnoimia vesialueita. Hyvistä kalastusmahdollisuuksista huolimatta kalavesillä ei ole ruuhkaa, vaikka kalakannat ovat vahvistuneet kuhan, ahvenen ja muikun osalta.  

-Lähes kaikki ovat olleet tyytyväisiä, uudet osakaskunnat kannustavat kalastamaan, lupajärjestelmät toimivat ja hallintoon tarvitaan vähemmän ihmisiä yhdelle järvelle, kun toimitaan suuremmissa osakaskunnissa”, johtava kalatalousasiantuntija Teemu Hentinen kertoo.

Osakaskuntien yhdistämisessä menossa viimeinen vuosi

Uusien osakaskuntien keskimääräinen koko on noin 6000 ha, kun osakaskuntien keskimääräinen koko oli vielä 2000-luvun alussa vain 250 ha. Suurimmissa yhdistämishankkeissa yli 60 osakaskuntaa on laittanut alueensa yhteen. Kaikkiaan yli 10 vuoden aikana on lakkautettu noin tuhat pientä osakaskuntaa. Vesialueen omistajat ovat suhtautuneet yhdistämisiin positiivisesti, sillä vesialueen omistuksen pirstaleisuus on vaikeuttanut kalastuksen järjestämistä ja hoitotoimia jo pitkään.  

Etelä-Savon osakaskuntien yhdistämishankkeita on onnistuttu edistämään yhteisrahoitteisilla hankkeilla yli 10 vuoden ajan. Hankkeita on rahoittaneet maaseudun kehittämisrahasto, Euroopan aluekehitysrahasto, ELY-keskukset, kunnat ja kaupungit sekä kalatalousalueet ja metsähallitus. Muodostuneet uudet osakaskunnat ovat maksaneet maanmittauslaitoksen kiinteistötoimitusmaksut, mutta saaneet yhdistämisprosessin ja uuden osakaskunnan aloittamisen avaimet käteen periaatteella. Uusia hankkeita ei enää aiota käynnistää, vaikka yhdistämistarpeita on edelleen pienemmissä vesistöissä. Osakaskuntarakenteen kehittäminen tapahtuu tulevaisuudessa vesialueen omistajien toimesta tai esimerkiksi kalatalousneuvonnan tai kalatalousalueiden avustamana.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Teemu Hentinen
johtava kalatalousasiantuntija , ELY-keskus Järvi-Suomen kalatalouspalvelut
teemu.hentinen@ely-keskus.fi
p. 0295 024 037

Olli Räsänen
projektipäällikkö, Metsähallitus
olli.rasanen@metsa.fi
p. 0206 395 325

Rauno Jaatinen
toiminnanjohtaja, Etelä-Savon Kalatalouskeskus Ry
rauno.jaatinen@muikkusuomi.fi
p. 0400 277 688

Kuvat

Etelä-Savon suuret osakaskunnat kartalla
Etelä-Savon suuret osakaskunnat kartalla
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 31.10.202431.10.2024 15:54:26 EET | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 81,98. Taso on 1 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Lokakuussa muutos on +1 cm, mutta välillä myrskypäivänä heilahti pari senttiä korkeammalla. Kallaveden pinta jatkaa nousua syksyn edetessä. Toistaiseksi lisäjuoksutukset eivät ole käynnissä, mutta saatetaan ottaa käyttöön ennen jäätymistä. Iisalmen reitillä pari viikkoa sitten sattunut rankkasade käänsi vedenpinnat ja virtaamat nousuun, onneksi hieman lievempänä kuin kuukautta aiemmin. Silti Kiuruveden pinta nousi 8 cm yli säännöstelyrajan isosta juoksutuksesta huolimatta. Porovesi pysyi kesäylärajassa ja Onkivesi nousi yhtenä päivänä sentin säännöstelyn ylärajan yli. Pohjois-Savon itäisimpiin säännösteltyihin vesistöihin - Nilsiän reittiin ja Juojärveen sadanta osui selvästi lievemmin. Syvärilläkin virtaama kolminkertaistui, mutta tämä muutos on selvästi vähäisempi kuin Iisalmen reitillä tapahtunut. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 10 cm alle ajankohdan keskimääräi

Pohjois-Savon alueelliset kehitysnäkymät ja työvoimabarometri syksyllä 2024: Taloudessa ja työllisyydessä on tulossa käänne parempaan29.10.2024 10:41:35 EET | Tiedote

Alueellisten kehitysnäkymien mukaan Pohjois-Savon elinkeinoelämän näkymät antavat aihetta varovaiseen optimismiin, vaikka edessä on edelleen monia haasteita. Työvoimabarometrin mukaan työttömien määrä vähenee ja avoimien työpaikkojen määrä kääntyy maltilliseen kasvuun. Työllisyyden myönteinen käänne seuraa pienellä viiveellä talouden käännettä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye