Pirkanmaan ELY-keskus

Valtakunnallinen kuntoporraskisa alkaa 30.5. – Pirkanmaalta mukana Hakkarin kuntoportaat

Jaa

Nyt kiivetään maaseudun huipulle! Hakkarin kuntoportaat Lempäälässä edustavat Pirkanmaata valtakunnallisessa kuntoporraskisassa, jossa selvitetään, missä päin Suomea noustaan ahkerimmin EU:n maaseuturahoitusta saaneita kuntoportaita kesän 2024 aikana. Pirkanmaan avajaistapahtuma järjestetään Hakkarin kuntoportailla 30.5.2024 klo 17.30 alkaen.

kuntoportaat
Lempäälässä Hakkarin vesitorninmäellä sijaitsevat kuntoportaat soveltuvat kaikenikäisille ja -tasoisille liikkujille. Lempäälän Kisa Yleisurheilu

Suomen maaseutuverkosto haastaa kaikki nousemaan kuntoportaita tulevan kesän aikana. Valtakunnallisessa kuntoporraskilpailussa on mukana 18 portaat eri puolilta maata. Kisaan osallistuville kuntoportaille on myönnetty EU:n maaseuturahoitusta paikallisten Leader-ryhmien kautta.

 Portaisiin asennetaan kävijälaskurit, ja voiton nappaavat ne portaat, joita on noustu eniten syyskuun loppuun mennessä. Kilpailuaika on 30.5. - 30.9.2024. Portaita nousemalla voit auttaa oman aluueesi voittoon – ja saada samalla roppakaupalla terveyshyötyjä!

Pirkanmaalla kisa avataan 30.5. klo 17.30 alkaen Hakkarin kuntoportaissa (Ahertajantie 3, Lempäälä). Luvassa opastusta kuntaporrastreeniin. Tervetuloa mukaan siivittämään Pirkanmaan kisa vauhtiin!

Hakkarin kuntoportailla vastattiin kuntalaisten toiveisiin

Vuonna 2021 valmistuneet Hakkarin kuntoportaat rakennettiin Kuntalaisten kuntoportaat -hankkeessa yhteisöllisellä ja osallistavalla toimintamallilla. Vesitornin juurelta lähtevissä portaissa on 128 askelta ja niiden pituus on 65 metriä. Nousua  on 13 metriä ja matkalla on yksi levähdyspaikka.

– Kuntoportaat olivat olleet kuntalaisten kyselyssä toinen liikuntapaikkatoive uimahallin rinnalla, mutta Lempäälän kunnan investointiohjelmassa niiden toteuttaminen oli vasta vuosien päässä. Samaan aikaan koronapandemia lisäsi ulkoliikuntapaikkojen tarvetta, joten kuntoportaiden rakentaminen vastasi kahteen samanaikaiseen tarpeeseen, kertoo toiminnanjohtaja Timo Reunanen Lempäälän Kisa Yleisurheilusta.

Portaat rakennettiin Lempäälän Kisa Yleisurheilu ry:n ja Lempäälän kunnan yhteistyönä. Mukana oli myös Hauhon Säästöpankki-säätiö sekä pienkeräyksen kautta paikallisia yrityksiä, yhteisöjä ja yksityishenkilöitä. Hankkeen aikaisiin talkootöihin osallistui myös muita urheiluseuroja. EU:n maaseuturahoituksen hankkeelle myönsi paikallinen Leader-ryhmä Kantri ry. 

Hakkarin kuntoportaista on  muodostunut suosittu kuntoilupaikka eri-ikäisille liikkujille.
– Hakkarissa kuntoilee paljon sekä yksittäisiä ulkoilijoita että eri urheilulajien ja -seurojen ryhmiä, jotka hyödyntävät portaita harjoituksissaan. Myös läheiset päiväkotiryhmät ja koulu käyttävät portaita toiminnassaan, iloitsee Timo Reunanen.

EU:n maaseuturahoituksella rakennettu lähes 50 kuntoportaat

Monet maaseudun liikuntakohteet Suomessa on rakennettu yhteisöllisesti paikallisten asukkaiden, paikallisten Leader-ryhmien sekä EU:n maaseuturahoituksen avulla. Maaseuturahoitusta on myönnetty koko Suomessa lähes 50 kuntoportaille. Pirkanmaalle on kuntoportaita on rakennettu paikallisten Leader-ryhmien tuella viidet.

Kuntoportaiden nousu on hyvä tapa vahvistaa omaa kuntoaan ja toimintakykyään. On laskettu, että 50 päivittäistä porrasaskelmaa voi laskea sydän- ja verisuonitautien ja jopa sydänkohtauksen riskiä 20 prosentilla. Samalla kuntoportaissa saa raitista ulkoilmaa ja pääsee ihailemaan upeita maaseudun maisemia. Kilpailussa mukana olevat kuntoportaat ovat kaikkien vapaassa ja maksuttomassa käytössä.

EU:n maaseuturahoituksen järjestämä kuntoporraskilpailu on mukana Toimintakykyinen maa ja kansa -kampanjassa, joka lanseerattiin Urheilugaalassa tammikuussa 2024. Olympiakomitean luotsaamassa kampanjassa on tavoitteena rakentaa koko kansakunnan yhteinen ilmiö, jolla saadaan ihmisten liikkuminen ja toimintakyky Suomen vahvuudeksi. Tällä hetkellä suomalaisten liikkumattomuus maksaa yhteiskunnalle noin 4,7 miljardia euroa vuodessa.

Mukana kesän kuntoporraskilpailussa ovat:

 • Hallin kuntoportaat Jämsässä
 • Honkavuoren kuntoportaat Pyhäjärvellä
 • Huhmarin kuntoportaat Ylivieskassa
 • Jouppilanvuoren Elämysportaat Seinäjoella
 • Koirabaanan kuntoportaat Paraisilla
 • Hakkarin kuntoportaat Lempäälässä
 • Kirkonkylän kuntoportaat Lemillä
 • Kuntoportaat Orimattilaan
 • Lakeaharjun kuntoportaat Vimpelissä
 • Lapin Linnavuoren portaat Raumalla
 • Menestyksen portaat Paloisvuorella Iisalmessa
 • Pellon kuntoportaat Kylävaaran pururadalla
 • Pukinvuoren kuntoportaat Jämsässä
 • Ruokkeen lomakylän kuntoportaat Kesälahdella
 • Susivuoren kuntoportaat Närpiössä
 • Tanhuvaaran portaat Savonlinnassa
 • Vaktkojbergetin kuntoportaat Raaseporissa
 • Virojoen Lapinvuoren kuntoportaat Virolahdella.

  Lisätietoja avajaisista ja kuntoportaista

  Timo Reunanen, toiminnanjohtaja, Lempäälän Kisa Yleisurheilu ry, p. 044 4166 535, timo.reunanen@lekiyu.net

  Heidi Hallongren, paikalliskehittäjä, Kantri ry, p. 040 525 8836, heidi.hallongren@kantriry.fi

  Lisätietoja Kuntoporraskisasta

  Laura Pekkala, maaseutuviestinnän koordinaattori, Pirkanmaan ELY-keskus
  laura.pekkala@ely-keskus.fi  p. 0295 036 220

  Paikalliset Leader-ryhmät ja ELY-keskus myöntävät EU:n maaseuturahoitusta asukkaiden, yhteisöjen ja yritysten ideoille. Tukiin on jatkuva haku. Lisätietoja maaseuturahoituksesta Pirkanmaalla osoitteessa: maaseutu.fi/pirkanmaa.

  Avainsanat

  Kuvat

  Hakkarin kuntoportaiden rakentaminen oli koko paikkakunnan yhteinen ponnistus. Pienkeräyksen kautta Lempäälän Kisa Yleisurheilun vetämään hankkeeseen osallistui monia paikallisia yrityksiä, yhteisöjä ja yksityishenkilöitä.
  Hakkarin kuntoportaiden rakentaminen oli koko paikkakunnan yhteinen ponnistus. Pienkeräyksen kautta Lempäälän Kisa Yleisurheilun vetämään hankkeeseen osallistui monia paikallisia yrityksiä, yhteisöjä ja yksityishenkilöitä.
  Lataa
  Hakkarin kuntoportaissa viihtyvät kaikenikäiset ja -kuntoiset. Portaiden 128 askelmaa soveltuvat monenlaiseen harjoitteluun kevyemmästä kuntoilusta aktiiviseen urheiluun.
  Hakkarin kuntoportaissa viihtyvät kaikenikäiset ja -kuntoiset. Portaiden 128 askelmaa soveltuvat monenlaiseen harjoitteluun kevyemmästä kuntoilusta aktiiviseen urheiluun.
  Lataa
  Asuvatko kovimmat kiipeäjät Pirkanmaalla? Siitä otetaan selvää maaseudun kuntoporraskisassa kesällä 2024.
  Asuvatko kovimmat kiipeäjät Pirkanmaalla? Siitä otetaan selvää maaseudun kuntoporraskisassa kesällä 2024.
  Lataa
  Lataa
  Lataa

  Linkit

  Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.

  Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

  Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

  Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

  Pirkanmaan ELY-keskus pitää Lielahti-Lakiala-kaksoisraidehankkeen molempia vaihtoehtoja mahdollisina12.7.2024 07:55:58 EEST | Tiedote

  Väyläviraston suunnittelema kaksoisraidehanke Tampereen ja Ylöjärven välille on nyt arvioitu ympäristövaikutusten osalta, ja Pirkanmaan ELY-keskus on yhteysviranomaisena antanut siitä perustellun päätelmän. Sen mukaan molemmat suunnitellut kaksoisraiteen vaihtoehdot ovat toteuttamiskelpoisia. Jatkosuunnittelussa tulee kuitenkin varmistaa, että haitallisia ympäristövaikutuksia vähennetään hyväksyttävälle tasolle.

  Teiskontien eteläpuolen jalankulku- ja pyöräväylää parannetaan – liikenne kiertotielle8.7.2024 14:04:50 EEST | Tiedote

  Teiskontien varressa sijaitsevan jalankulun ja pyöräilyn väylän parantaminen alkaa kuluvalla viikolla 28. Kyseessä on valtatien 12 eteläpuolinen, seudullisen pääväylän Jaakonmäenkadun ja Alasjärvenrannan välillä. Hankkeen tavoitteena on parantaa pyöräilyn seudullista pääreittiä. Reittiä on jo parannettu kaupungin suunnasta nyt uusittavaan alueeseen saakka.

  Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

  Tutustu uutishuoneeseemme
  HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye