Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaan ELY-keskus muistuttaa: Kaupunkiluonnosta löytyy monia vaihtoehtoja ympäristöstä nauttimiseen, kun muistat nämä perusasiat

Jaa

Saanko poimia villiyrttejä lähipuistosta tai kalastaa kaupunkikeskustan vesistöissä? Kokosimme vinkkejä, joiden avulla nautit kaupunkiluonnosta jokaisenoikeuksia kunnioittaen.

luonnonkukkia kesäisellä niityllä
Kuva: Unsplash

Lähiluonnossa voit viettää kesäpäivää, nauttia piknik-eväitä, tarkkailla ja tutkia luontoa ja ottaa luontokuvia. Kaupunkiluonto tarjoaa vaihtoehtoja myös monenlaiseen liikuntaan, kuten kävelyyn, juoksuun ja pyöräilyyn.

Vapaudet tuovat kuitenkin myös vastuuta. Muut ihmiset on otettava huomioon ja häiritsevää käyttäytymistä vältettävä. Kotirauhaa pitää kunnioittaa, eikä yksityispihoissa saa kulkea. Kaupunkiluonnossa voi esiintyä myös arvokkaita kasvi- ja eläinlajeja, jotka on syytä jättää rauhaan.
− Luonnossa tulee liikkua niin, että aiheuttaa mahdollisimman vähän haittaa ja vahinkoa kasvillisuudelle ja muulle ympäristölle. Me täällä ELY-keskuksissa muistuttelemme näistä,  valvommehan luonnonsuojelulakia, kertoo Pirkanmaan ELY-keskuksen lakimies Riina Arffman.

Luonnonvesissä saa uida, onkia ja pilkkiä. Yleiset uimarannat ovat turvallisia uimapaikkoja, sillä niiden veden laatua seurataan. Lisäksi Pirkanmaan ELY-keskus tekee sinileväseurantaa yli 40 pirkanmaalaisen vesistön osalta. Onkimisen tai pilkkimisen suhteen rajoituksia voi olla erityiskohteissa, ja nämä on syytä tarkistaa ennen kalaan lähtemistä.

Saat kerätä kasveja ja yrttejä, mutta jätä rauhoitetut lajit rauhaan

Kevät ja alkukesä ovat hyvää aikaa villiyrttien ja -vihannesten keräämiseen. Luonnonvaraisia rauhoittamattomia kasveja saa kerätä. Myös sieniä ja marjoja saa poimia lähiluonnosta. On kuitenkin tärkeää tuntea keräämänsä lajit, jotta ei vahingossa poimi rauhoitettuja kasveja tai käytä ravinnoksi syötäväksi kelpaamattomia lajeja.
− Kasvien keräämisessä on hyvä noudattaa kohtuutta. Keskity lajeihin, joita on lähtökohtaisesti paljon. Esimerkiksi voikukka ja vuohenputki ovat suosittuja villivihanneksia, joista riittää jokaisen koriin kerättäväksi, Arffman vinkkaa.

Puita tai pensaita ei saa vahingoittaa, esimerkiksi kaataa pieniäkään puita tai taittaa oksia.

Suositut ulkoilualueet ovat alttiita maaston kulumiselle ja roskaantumiselle. Roskat tulee aina viedä mukanaan pois. Kaupunkien ulkoilualueilla saattaa olla tulentekoon osoitettuja paikkoja, joilla voi valmistaa retkieväitä, mutta muilla kuin tarkoitukseen osoitetuilla paikoilla avotulta ei saa tehdä. Metsäpalorajoituksista johtuvat rajoitukset tulentekoon tulee muistaa.

Kaupunkiluonnon elinympäristön kunnioittaminen on tärkeää

Kaupunkiluonto voi olla elinympäristö monille arvokkaille kasvi- ja eläinlajeille. 
− Kaupungissa elävät lajit ovat yleensä tottuneet ihmisen läsnäoloon, mutta eläimiä ei saa hätyyttää ja niiden puuhia on syytä tarkkailla kunnioittavan välimatkan päästä, Arffman sanoo.

Lintujen ja muiden rauhoitettujen eläinten häiritseminen on kiellettyä. Lintujen pesien, munien ja poikasten vahingoittaminen on kiellettyä. Pesimäaikainen rauhoitus koskee myös lintulajeja, jotka muuten ovat rauhoittamattomia, kuten harmaalokkia, varista ja räkättirastasta.

Eläinten lisääntymisajan turvaamiseen liittyy myös koirien pitäminen kiinni. Taajama-alueella koirat tulee pitää kiinni aina, ja myös taajamien ulkopuolella 1.3.–19.8. välisenä aikana.

Luonnonsuojelualueilla jokaisenoikeudet eivät välttämättä kaikilta osin ole voimassa, esimerkiksi muidenkin kuin rauhoitettujen kasvien kerääminen ja telttailu voi olla kiellettyä. Luonnonsuojelualueiden määräykset on annettu luontoarvojen turvaamiseksi.

Jokaisenoikeudet lyhyesti:

Saat

 • liikkua jalan, hiihtäen ja pyöräillen luonnossa, kuten metsissä, luonnonniityillä ja vesistöissä
 • ratsastaa maastoa vahingoittamatta
 • oleskella ja yöpyä tilapäisesti alueilla, joilla liikkuminenkin on sallittua
 • poimia luonnonmarjoja, sieniä ja rauhoittamattomia kasveja
 • veneillä, uida ja kulkea jäällä sekä onkia ja pilkkiä

Et saa

 • haitata maanomistajan maankäyttöä, kulkea pihamailla, istutuksilla tai viljelyksessä olevilla pelloilla
 • kaataa tai vahingoittaa kasvavia puita, ottaa kuivunutta tai kaatunutta puuta, sammalta tai jäkälää
 • tehdä avotulta toisen maalle
 • häiritä kotirauhaa esimerkiksi leiriytymällä liian lähellä asumuksia tai meluamalla 
 • roskata ympäristöä
 • ajaa moottoriajoneuvolla maastossa
 • häiritä eläimiä tai vahingoittaa lintujen pesiä ja poikasia
 • kalastaa ja metsästää ilman asianomaisia lupia
 • päästää koiraa yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle
 • pitää koiraa kytkemättömänä taajama-alueella, kuntopolulla, toisen alueella tai 1.3.–19.8. välisenä aikana

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Riina Arffman, lakimies, Pirkanmaan ELY-keskus
puh. +358 295 036 380
etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi

Linkit

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaan ELY-keskus pitää Lielahti-Lakiala-kaksoisraidehankkeen molempia vaihtoehtoja mahdollisina12.7.2024 07:55:58 EEST | Tiedote

Väyläviraston suunnittelema kaksoisraidehanke Tampereen ja Ylöjärven välille on nyt arvioitu ympäristövaikutusten osalta, ja Pirkanmaan ELY-keskus on yhteysviranomaisena antanut siitä perustellun päätelmän. Sen mukaan molemmat suunnitellut kaksoisraiteen vaihtoehdot ovat toteuttamiskelpoisia. Jatkosuunnittelussa tulee kuitenkin varmistaa, että haitallisia ympäristövaikutuksia vähennetään hyväksyttävälle tasolle.

Teiskontien eteläpuolen jalankulku- ja pyöräväylää parannetaan – liikenne kiertotielle8.7.2024 14:04:50 EEST | Tiedote

Teiskontien varressa sijaitsevan jalankulun ja pyöräilyn väylän parantaminen alkaa kuluvalla viikolla 28. Kyseessä on valtatien 12 eteläpuolinen, seudullisen pääväylän Jaakonmäenkadun ja Alasjärvenrannan välillä. Hankkeen tavoitteena on parantaa pyöräilyn seudullista pääreittiä. Reittiä on jo parannettu kaupungin suunnasta nyt uusittavaan alueeseen saakka.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye