Kainuun ELY-keskus

Sotkamo Silverin rikastushiekka-allasalueen laajentamisen arviointiselostus nähtäville

Jaa

Sotkamo Silver Oy suunnittelee rikastushiekka-alueen laajentamista. Ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä on selvitetty rikastushiekka-alueen laajentamisen sekä malmituotannon ja rikastamon kapasiteetin kasvattamisen vaikutuksia.

Sotkamo Silver Oy:n tuotantolaitoksen seinässä yhtiön logo.
Sotkamo Silver Oy:n hopeakaivos on ollut toiminnassa vuodesta 2019 lähtien. Kainuun ELY-keskus

Ympäristövaikutusten arviointiselostus (YVA-selostus) on dokumentti, joka sisältää yksityiskohtaisen kuvauksen hankkeesta, sen vaihtoehdoista ja ympäristövaikutuksista. Selostuksessa arvioidaan nykytilaan verrattuna korkeamman malmituotantomäärän ja pidennetyn toiminta-ajan vaikutuksia.

Ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä tarkastellaan kahta vaihtoehtoista sijaintia rikastushiekka-altaan laajennukselle ja muita toiminnan muutoksia. Selostuksessa käsitellään myös kaivoksen sulkemista ja sen vaikutuksia.

Sotkamo Silver Oy:n hopeakaivos on ollut toiminnassa vuodesta 2019 lähtien. Alueella tuotetaan hopeaa ja kultaa sisältävää lyijyrikastetta sekä hopeaa sisältävää sinkkirikastetta. Lisäksi tuotteena saadaan pyriittirikastetta. Toimintaa ohjaavat Pohjois-Suomen aluehallintoviraston (PSAVI) vuosina 2013 ja 2020 myöntämät ympäristö- ja vesitalousluvat ja niihin myöhemmin tehdyt muutokset.

Kuulutuksen ja YVA-selostuksen nähtävillä olo

Kuulutus on nähtävillä 28.5.-5.7.2024 osoitteessa https://www.ely-keskus.fi/kuulutukset (valitse ELY-keskus: Kainuu).

Arviointiselostus liitteineen on luettavissa ympäristöhallinnon verkkosivuilla https://www.ymparisto.fi/sosirikastushiekkaYVA, missä se pysyy kuulemisajan päätyttyäkin.

Hankkeen YVA-selostuksen paperiversioon voi tutustua kuulemisaikana Sotkamon kunnantalolla (Markkinatie 1, Sotkamo) ja Kainuun ELY-keskuksen aulapalvelussa (Kalliokatu 4, Kajaani) niiden aukioloaikoina.

Yleisötilaisuus

Hanketta ja YVA-selostusta koskeva yleisötilaisuus järjestetään Sotkamon kunnantalolla keskiviikkona 12.6.2024 klo 17.30-19.30 osoitteessa Markkinatie 1, 88600 Sotkamo. Tilaisuuteen voi osallistua myös etäyhteydellä. Kokouslinkki etäosallistumiseen lisätään hankkeen YVA-verkkosivuille.

Lausuntojen antaminen ja mielipiteiden esittäminen

YVA-selostuksesta voi esittää mielipiteitä ja antaa lausuntoja kirjallisesti. Kirjalliset lausunnot ja mielipiteet on toimitettava viimeistään 5.7.2024 osoitteella kirjaamo.kainuu@ely-keskus.fi tai Kainuun ELY-keskus, PL 115, 87101 Kajaani. Viitteeksi KAIELY/458/2022. Sähköisenä toimitetun mielipiteen toivotaan olevan kopioitavassa muodossa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus
ympäristöasiantuntija Elli Moilanen
elli.moilanen@ely-keskus.fi
p. 029 5023 823

Kuvat

Sotkamo Silver Oy:n tuotantolaitoksen seinässä yhtiön logo.
Sotkamo Silver Oy:n hopeakaivos on ollut toiminnassa vuodesta 2019 lähtien.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye