Elintarviketeollisuusliitto ry

Pohjoismainen ruoka-ala haluaa innovaatiot nopeammin markkinoille

Jaa

Suomen, Ruotsin, Tanskan ja Norjan elintarvikealan yrityksiä edustavat liitot ovat laatineet ensimmäistä kertaa yhteiset EU-tavoitteet.

Liitot korostavat koko ruokaketjun kilpailukyvyn ja kannattavan toiminnan huomioimista vahvemmin EU-politiikassa, jotta voidaan varmistaa parhaat mahdollisuudet tarjota kuluttajille kestävän tuotannon mukaisia elintarvikkeita ja turvata ruoantuotannon kriisinkestävyys. 

Kohoavat kustannukset, alati kasvava säädöstaakka ja kiristyvä globaali kilpailu ovat yhteisiä haasteita kaikissa maissa. EU-politiikan tulee tukea kestävän ja häiriönsietokykyisen, vahvan eurooppalaisen ruoantuotannon kehittämistä huolehtimalla sujuvasta kaupankäynnistä sisämarkkinoilla ja kansainvälisesti. Liitot korostavat, että ilmasto- ja ympäristötavoitteissa tulee huomioida maiden eri lähtötasot ja EU-säädöksissä on oltava joustovaraa huomioida erilaiset luonnonolosuhteet eri puolelle Eurooppaa.

Pohjoismaita yhdistää vahva kiinnostus kestävien ruoantuotantotapojen ja uusien elintarvikkeiden kehittämiseen. Ruokasektorin innovaatiotoiminnan edistämiseksi tarvitaan sekä TKI-rahoitusinstrumentteja että uusien tuotteiden markkinoille pääsyä tukevaa EU-lainsäädäntöä. 

– EU:n on pärjättävä uuden kehittämisessä globaalissa kilpailussa, mikä edellyttää esimerkiksi uusien elintarvikeinnovaatioiden hyväksymisprosessien sujuvoittamista ja nopeuttamista. Näin varmistetaan se, että uudet tuotteet valmistetaan Euroopassa eikä muualla maailmassa, Elintarviketeollisuusliiton toimialapäällikkö Marika Säynevirta sanoo.

Elintarviketurvallisuus on elintarviketeollisuuden ensisijainen prioriteetti. Elintarviketurvallisuuden rinnalla alan on kuitenkin vastattava myös kasvaviin kestävyys- ja huoltovarmuustavoitteisiin. Jotta kaikkiin tavoitteisiin pystytään vastaamaan, pohjoismainen ruoka-ala peräänkuuluttaa EU-säädösten perusteellisempia vaikutusarviointeja ja riski-hyötyanalyysin kehittämistä myös elintarviketurvallisuuslainsäädännössä.

Elintarviketeollisuus on merkittävä toimiala Pohjoismaissa, työllistäen yhteensä 185 000 ihmistä yli kymmenessä tuhannessa meijeri-, liha-, leipomo-, juoma-, mylly- ja kalatuotteita jalostavassa yrityksessä. Alan yhteenlaskettu liikevaihto on 85 miljardia euroa.  Pohjoismaat ovat edelläkävijöitä monissa kestävissä ruoantuotantotavoissa, ja ruoka-alalla on vahva tahtotila tuotannon jatkuvaan kehittämiseen.  

Liitteessä tarkempi koonti yhteisistä pohjoismaisista EU-tavoitteista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tietoa julkaisijasta

Elintarvike­teollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.

Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.

Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.

Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 340 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry

Korjattu: Elintarviketeollisuus on pienentänyt päästöjä arvioitua nopeammin11.6.2024 13:05:16 EEST | Tiedote

Elintarviketeollisuus on Suomen kolmanneksi suurin teollisuudenala, mutta tuottaa vain 1,4 prosenttia teollisuuden kokonaispäästöistä. Vähähiilinen elintarviketeollisuus 2035 -selvitys osoittaa alan päästöjen vähentyneen neljässä vuodessa lähes 30 prosenttia. Koko ruokajärjestelmän vähähiilisen tulevaisuuden edistämiseen tarvitaan arvoketjun tiivistä yhteistyötä ja yhtenäisiä laskentamalleja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye