Vapriikki

Adoptoi monumentti -näyttely avautuu Pälkäneellä

Jaa

Adoptoi monumentti -vapaaehtoistoiminta täyttää tänä vuonna 15 vuotta! Juhlavuoden kunniaksi Pirkanmaan maakuntamuseo on toteuttanut näyttelyn, joka kiertää toiminnassa mukana olevia kuntia toukokuusta alkaen. Seuraavaksi näyttely avautuu Pälkäneen kirjastolla maanantaina 3.6. klo 15. Avajaiset ovat kaikille avoimet. Avajaisissa arkeologi Ulla Moilanen kertoo Pälkäneen rauniokirkon kaivausten uusimmista tuloksista. Lisäksi Kirkkoherra Jari Kemppainen valottaa Pyhän Mikaelin kirkon kirkollista elämää. Tervetuloa mukaan!

Adoptoi monumentti -toiminnassa pääsee mukaan erilaisiin talkoisiin.
Adoptoi monumentti -toiminnassa pääsee mukaan erilaisiin talkoisiin. Kuva: Anna-Leena Lehto

Adoptoi monumentti -toiminta on arkeologisten kohteiden, historiallisten rakenteiden ja vanhojen rakennusten hoitamista. Se on kulttuuriympäristöstä huolehtimista yhdessä muiden asiasta innostuneiden vapaaehtoisten kanssa. Ennakkotietoja tai -osaamista ei tarvita, sillä toiminta suunnitellaan museoammattilaisten opastuksella.

-Mukaan pääsemiseksi riittää, että adoptoijilla on into tehdä ja halu huolehtia ympäristömme yhteisistä menneisyyden merkeistä, toteaa rakennustutkija Miinu Mäkelä.

Adoptoi monumentti -toiminta mahdollistaa kulttuuriympäristön hoidosta kiinnostuneille myös erilaisia yhteisöllisiä tapahtumia kuten talkoopäiviä, leirejä ja retkiä mielenkiintoisiin kohteisiin. Tapahtumat ovat avoimia kaikille.

-Adoptoi monumentti -toiminnalla halutaan innostaa ihmisiä mukaan kulttuuriympäristön hoitoon, kertoo Mäkelä.

-Päämääränä on lisätä tietoa ja ymmärrystä kulttuuriperinnöstä ja siihen liittyvistä arvoista. Vastuu merkittävien muinaisjäännösten ja rakennusperinnön kohteiden suojelusta kuuluu kaikille.

Ensimmäiset kohteet Pirkanmaalla adoptoitiin vuonna 2009. Pirkanmaalta Adoptoi monumentin idea on levinnyt useisiin muihin maakuntiin, ja adoptoituja kohteita on tullut vuosien varrella lisää. Vuoteen 2024 mennessä Pirkanmaalla on tehty 25 adoptiosopimusta ja koko maassa 66.

-Uusin adoptiokohde Pirkanmaalla on Tampereen Näsinpuiston laululava, jonka hyvästä hoidosta vastaa nyt Kulttuuriyhdistys Reliikki ry, kertoo Mäkelä.


Adoptoi monumentti -yhteisöt kaipaavat jatkuvasti uusia innokkaita jäseniä.

-Adoptiotoiminta mahdollistaa omalta osaltaan kulttuuriperinnön säilymisen, siksi iloitsemme jokaisesta uudesta hoitosopimuksesta, Mäkelä toteaa.

Näyttelyssä kävijä pääsee tutustumaan Adoptoi monumentti -toimintaan sekä erilaisiin Pirkanmaalla adoptoituihin kohteisiin. Näyttely viipyy kussakin kunnassa noin kuukauden ajan, näyttelytiloina toimivat pääasiassa kirjastot. Näyttely starttaa 6.5.2024 Mänttä-Vilppulasta, jossa se on avoinna Mäntän kirjastossa kuun loppuun asti. Kesäkuukausina näyttely kiertää Pälkäneellä, Urjalassa ja Valkeakoskella. Syys-lokakuussa ovat vuorossa Ylöjärvi ja Lempäälä, marraskuussa Kuhmoinen ja joulukuussa Tampere. Vuoden 2025 puolella näyttely nähdään vielä Pirkkalassa ja Kangasalla.

Yhteyshenkilöt

Tutkija, rakennuskulttuuri, Miinu Mäkelä, puh. 040 801 6815

Kuvat

Adoptoi monumentti -toiminnassa pääsee mukaan erilaisiin talkoisiin.
Adoptoi monumentti -toiminnassa pääsee mukaan erilaisiin talkoisiin.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vapriikissa viihtyvät kaikenikäiset museovieraat. Voit tutustua kerralla yli kymmeneen näyttelyyn. Historiaa, luonnontieteitä ja tekniikkaa. Vapriikki kuuluu Tampereen historiallisiin museoihin, joita ovat myös Museo Milavida ja Amurin museokortteli.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vapriikki

Dungeons & Dragons täyttää 50 vuotta, Pelimuseossa pienoisnäyttely7.5.2024 08:55:32 EEST | Tiedote

Kaikkien aikojen ensimmäinen pöytäroolipeli Dungeons & Dragons täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Dungeons & Dragons on paitsi maailman ensimmäinen roolipeli, myös viime vuosisadan tärkeimpiä peli-ilmiöitä. Ei tarvitse olla roolipelaaja kokeakseen pelin merkityksen, sillä lukemattomat videopelit käyttävät sen lanseeraamia käsitteitä, kuten kestopisteitä, tasoja ja hahmoluokkia, puhumattakaan peliä varten kehitetyistä hirviöistä ja otuksista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye