Kreate Group Oyj

Kreatella poikkeuksellisen iso putkiurakka – Keskon logistiikkakeskuksen sähkö ja hulevedet kulkevat lähes 70 kilometrin putkistossa

Jaa

Suomen suurimpiin rakennushankkeisiin kuuluvalla Keskon logistiikkakeskuksen työmaalla myös putkityöt ovat omaa luokkaansa niin laajuudeltaan kuin kestoltaan. Kreate urakoi 1,5 vuoden aikana lähes 70 kilometriä kaapelinsuoja-, vesi- ja viemäriputkia. Lisäksi asennettiin yli 20 pumppaamoa ja yli 800 kaivoa, joilla varmistetaan Onnelaksi nimetyn Hyvinkään logistiikkakeskuksen hule- ja jätevesien kokonaisvaltainen hallinta.

Maanrakennustyömaa, jossa useita kaivinkoneita ja työntekijä asentamassa putkia syvässä kaivannossa.
Kreaten maarakennus- ja perustusurakka Keskon logistiikkakeskuksen työmaalla pitää sisällään lähes puolentoista vuoden ajan kestäneet putkityöt. Sähköä sekä hule- ja jätevesiä varten putkia asennettiin lähes 70 kilometrin verran. Kreate Oy

Kreate vastaa Keskon kaikkien aikojen laajimman rakennushankkeen maa- ja pohjarakentamisesta sekä betonitöistä paalulaattaan asti. Urakkaan kuuluvat ennätyksellisen suuret putkityöt ovat loppusuoralla 42 hehtaarin tontilla Hyvinkäällä.

Onnisen ja K-Auton käyttöön tulevan logistiikkakeskuksen hule- ja jätevesien hallinta toteutetaan siten, että sade- ja sulamisvedet johdetaan pihamaalta ja katoilta putkia pitkin tontin laidalla kulkevaan, urakan alussa rakennettuun hulevesiojaan. Rakennusten jätevedet kulkevat puolestaan 10 pumppaamon voimin paineviemärilinjoja pitkin Hyvinkään kaupungin pumppaamoon.

– Kohteessa, johon asfaltoitua pihamaata tulee 24 hehtaaria ja kattoalueita 9 hehtaaria, putkityötkin ovat poikkeuksellisen mittavat. Asensimme piha-alueelle putkia yli 21 kilometriä, kaapelinsuojaputkia 43 kilometriä ja salaojaputkia 3,3 kilometriä. Tämän lisäksi päärakennuksen ja piharakennuksen pohjaviemäreitä on lähes 1,5 kilometriä. Kaikkiaan hule- ja jätevesiä varten putkia on lähes 25 kilometrin verran ja kaapelinsuojaputket mukaan laskettuna Onnelan maaperässä on lähes 70 kilometriä putkia, kertoo putkitöiden vastaava työnjohtaja Esko Varpula Kreatelta.

Putkitöiden suunnittelu ja toteutus etenivät yhteistyössä materiaalit toimittaneen Onnisen kanssa.

– Onnela on Onniselle ja sen Infra-yksikölle erityisen tärkeä kohde laajuuteensa vuoksi ja koska se tulee omaan käyttöön. Kyseessä on merkittävä investointi, jonka toteutukseen Onninen on panostanut runsaasti resursseja ja osaavaa työvoimaa, toteaa Onnisen Infran johtaja Timo Nikulainen.

– Yhteistyö Onnelan työmaan ja Onnelan suunnittelun kanssa on ollut erittäin tiivistä ja toimivaa. Tämä on ollut tärkeää logistiikkakeskuksen toimivuuden, tuotteiden saatavuuden ja parhaiden mahdollisten toimitusaikojen varmistamiseksi. Onnelan suunnittelussa ja rakentamisessa on kiinnitetty erityistä huomiota logistiikkakeskuksen energiankulutuksen ja hiilijalanjäljen pienentämiseen, mikä vähentää kustannuksia ja päästöjä kiinteistön pitkän elinkaaren aikana, kuvailee Onnisen Infran asiakasvastuupäällikkö Tero Partanen.

Putkitöiden työnsuunnittelu ja toteutus etenivät yleisaikataulun ja tahtituotannon tahdissa

Putkityöt käynnistyivät Hyvinkäällä marraskuussa 2022 piha-alueen vesi- ja viemärilinjoilla. Pohjaviemäreiden työnsuunnittelu ja toteutus etenivät logistiikkakeskuksen päärakennuksen tahtituotannon mukaista aikataulua noudattaen.

Piha-alueen vesi- ja viemärilinjat valmistuivat maaliskuussa 2023, jolloin työmaalle saatiin juokseva vesi ja viemäröinti. Tämän jälkeen aloitettiin piha-alueen sadevesilinjojen työt, jotka valmistuvat toukokuussa 2024. Päärakennuksen ulkopuoliset kattovesilinjat valmistuivat syksyllä 2023, jolloin käynnistyivät automaattivaraston kattotyöt. Menneen talven muutamat kovat pakkaspäivätkään eivät hidastaneet pohjarakentajien laajaa urakkaa.

– Parhaimmillaan asensimme putkia 40 henkilön ja 17 koneyksikön voimin. Puolentoista vuoden suururakka vaati vankkaa ammattitaitoa niin työnjohdolta, mittaamisesta vastaavilta henkilöiltä kuin putkien asentajilta ja koneiden kuljettajilta. Osaaminen yhdistyi tältä työmaalta löytyvään erittäin hyvään tekemisen ja yhteistyön meininkiin, Varpula iloitsee.

Erotinjärjestelmien asentaminen haastoi ammattilaiset


Kymmenien kilometrien putkiverkoston lisäksi Kreate vastasi pitkien putkilinjojen päihin tulleiden erotinjärjestelmien asentamisesta. Yhdestätoista massiivisesta erotinpaketista löytyvät virtauksensäätökaivot, hiekanerottimet, öljynerottimet sekä mahdollisia sulku- ja huoltotoimia varten näytteenottokaivot. 

– Urakan vaativimpia työvaiheita oli isojen erottimien asentaminen tiukassa aikataulussa tuettuihin kaivantoihin keskellä kylmintä ja lumisinta talvea. Vahvuutenamme oli motivoituneen henkilöstön lisäksi oma pontituskalusto, jolla pystyimme tehostamaan asentamista viiden metrin syvyisissä kaivannoissa, kuvailee Varpula. 

Erotinjärjestelmien kautta logistiikkakeskuksen pihamaalle satanut vesi erotellaan puhtaaksi ja johdetaan hulevesien viivytysaltaaseen. Sieltä se pääsee virtaamaan edelleen Hyvinkään kaupungin rakentamaan hulevesiyhteyteen Vantaanjokeen.

Maarakennus- ja perustusurakassa ovat jäljellä viimeiset betonityöt, lämmitys- ja jäähdytysputkien asennukset sekä kantavan kerroksen levittäminen logistiikkakeskuksen piha-alueille. Viime vuonna Onnelassa valettiin poikkeuksellisessa 10 kuukautta kestäneessä valu-urakassa lähes 50 000 kuutiota betonia, josta lähes puolet oli vähähiilistä betonia. Kokonaisuudessaan Kreaten urakka on valmis syyskuussa 2024.

Keskon logistiikkakeskuksen putkityöt lukuina: 

  • Piha-alueiden putkia 21 200 m, kaapelinsuojaputkia 43 000 m, salaojaputkia 3 300 m, rakennusten pohjaviemäreitä lähes 1 500 m
  • Putkikoot 50–800 mm
  • Sadevesi-, jätevesi-, ja salaojakaivoja 838 kpl, betonisia kaapelikaivoja 55 kpl
  • Pumppaamoita 23 kpl
  • Tontilla 11 kpl kahden erottimen erotinjärjestelmiä, joissa virtauksensäätökaivot, hiekanerottimet, öljynerottimet ja näytteenottokaivot
  • Putkiurakan kaiken taloteknisen materiaalin toimittaja Onninen
  • Kreaten putkienasentamisessa parhaimmillaan 17 koneyksikköä ja 44 työntekijää 
  • Kreate toimii logistiikkakeskuksen maarakennus- ja perustusurakoitsijana, Kesko toteuttaa logistiikkakeskuksen rakennushankkeen projektinjohtopalveluna yhdessä Haahtelan kanssa 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Maanrakennustyömaa, jossa useita kaivinkoneita ja työntekijä asentamassa putkia syvässä kaivannossa.
Kreaten maarakennus- ja perustusurakka Keskon logistiikkakeskuksen työmaalla pitää sisällään lähes puolentoista vuoden ajan kestäneet putkityöt. Sähköä sekä hule- ja jätevesiä varten putkia asennettiin lähes 70 kilometrin verran.
Lataa
Keskon logistiikkakeskuksen työmaa, jossa on asennettu massiivisia erottimia maahan osana putkitöitä. Taustalla näkyy rakennustyökoneita lumen keskellä.
Keskon logistiikkakeskuksen ennätyksellisen suurissa putkitöissä Kreate asensi massiivisia kahden erottimen erotinjärjestelmiä peräti 11 kappaletta.
Lataa
Työmaa talvimaisemassa, jossa työkoneet asentavat erotinjärjestelmiä kaivantoihin.
Tammikuun lopulla logistiikkakeskuksen tontilla asennettiin tuettuihin kaivantoihin viimeisiä erotinjärjestelmiä, joissa ovat virtauksensäätökaivot, hiekanerottimet, öljynerottimet ja näytteenottokaivot.
Lataa
Ilmakuva keskeneräisestä logistiikkakeskuksesta, jossa näkyy isoja rakennuksia ja rakennustyömaata.
Keskon logistiikkakeskuksen 42 hehtaarin tontilla Hyvinkäällä putkityöt ovat loppusuoralla. Kreaten maarakennus- ja perustusurakassa tehdään viimeisiä betonitöitä, lämmitys- ja jäähdytysputkien asennuksia sekä levitetään kantavaa kerrosta piha-alueille.
Lataa

Tietoja julkaisijasta Kreate Group Oyj

Kreate Group on Suomen johtavia infrarakentajia. Yhtiö tarjoaa ratkaisuja siltoihin, teihin ja ratoihin, ympäristö- ja pohjarakentamiseen, kiertotalouteen sekä geoteknisiin tarpeisiin. Vaativien kohteiden erikoisosaaja panostaa kokonaisvaltaiseen laatuun ja kustannustehokkuuteen. Konsernin liikevaihto vuonna 2023 oli 320 miljoonaa euroa ja yhtiö työllistää yli 450 henkilöä. Kreate Group on listattu Nasdaq Helsinkiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kreate Group Oyj

Kreate voitti yli 34 miljoonan urakan mittavalta Helsinki–Riihimäki-ratahankkeelta27.6.2024 10:03:36 EEST | Tiedote

Kreate on allekirjoittanut Väyläviraston kanssa 34 miljoonan euron arvoisen sopimuksen Helsinki–Riihimäki-hankkeesta Kytömaan ja Järvenpään välille. Suomen vilkkaimmin liikennöidyllä rataosalla sijaitseva urakka on jatkoa kahdelle aikaisemmalle, joita Kreate rakentaa parhaillaan Kytömaan ja Ainolan välillä. Uuden laajemman urakan toteuttaminen alkaa samalla alueella, mutta rakentaminen siirtyy itäpuolelta länsipuolelle.

Suomen pisin silta palkittiin tietomallinnuksen edelläkävijänä13.6.2024 11:03:02 EEST | Tiedote

Täydellä teholla rakentuva Kruunuvuorensilta on voittanut Tekla BIM Awards Suomi 2024 -kilpailun, jossa arvioidaan laaja-alaisesti projektin tietomallintamiseen ja sen hyödyntämiseen liittyvää kokonaisuutta. Alusta asti sillan suunnittelun ja toteutuksen keskiössä olleen tietomallinnuksen avulla on varmistettu hankkeen tarkkuus, tehokkuus ja läpinäkyvyys kaikille osapuolille. Kruunuvuorensilta on infrarakentamisen saralla hieno esimerkki tietomallinnuksen huippuosaamisesta ja innovaatioista.

Sompasaaressa 140-tonnisten elementtien nostotyöt onnistuneesti päätökseen – Kreaten urakoima Nihdin esirakentaminen valmistumassa puoli vuotta etuajassa7.6.2024 13:10:23 EEST | Tiedote

Kolme viikkoa kestäneet mittavat nostotytöt Helsingin Sompasaaressa on saatu päätökseen. Suurimmillaan yli 140 tonnia painaneet laiturielementit asennettiin mereen Nihdinlaiturin ja Satamamestarinlaiturin edustalle keskimäärin kolmen kappaleen päivävauhtia. Talven aikana vähähiilibetonista paikalla valettujen elementtien nostamiseen tarvittiin jättinosturi, jonka nostokyky oli yli 162 tonnia ja nostosäde yli 23 metriä. Kreaten urakoima Nihdin esirakentaminen -hanke etenee aikataulua nopeammin muun muassa onnistuneen työsuunnittelun ja paikan päällä käsiteltyjen maamassojen ansioista.

Kreate voitti merkittävän Tampereen henkilöratapiha -hankkeen kilpailutuksen – kehitysvaihe käynnistyy kesäkuussa6.6.2024 13:36:37 EEST | Tiedote

Kreate alkaa suunnitella Tampereen henkilöratapiha -hankkeen rakentamista yhdessä Väyläviraston, Tampereen kaupungin, VR-Yhtymä Oyj:n sekä Fintraffic Raide Oy:n kanssa. Allianssiosapuolten torstaina 6.6.2024 allekirjoittama sopimus käynnistää Suomen vilkkaimpiin kuuluvan asemanseudun kehitysvaiheen. Tavoitteena on parantaa Tampereen keskustassa sijaitsevan henkilöratapihan toimivuutta sekä matkustajille että junaliikenteelle. Merkittävän hankkeen kokonaiskustannusarvio on 202 miljoonaa euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye