Kainuun ELY-keskus

Kainuun ELY-keskus hoitokalastaa Kuluntajärvellä

Jaa

Kainuun ELY-keskus suorittaa Kuluntajärvellä hoitokalastusta kesäkauden 2024 aikana.  Hoitokalastuksella pyritään poistamaan vedestä ravinteita ja siten hillitsemään rehevöitymistä ja umpeenkasvua. Särkikaloja vähentämällä parannetaan järven kalaston rakennetta.

Rysä on nostettu osittain veneeseen. Veneen pohjalla kalalaatikossa on särkiä ja yksi ruutana.
Hoitokalastuksen tarkoituksena on parantaa Kuluntajärven linnuston elinolosuhteita, poikastuotantoa sekä vedenlaatua. Järvi on rehevä lintuvesi, joka on merkittävä lintujen levähdys- ja ruokailualue. Kainuun ELY-keskus

Kuluntajärven hoitokalastus suoritetaan rysä- ja katiskapyyntinä. Kalastus aloitettiin sunnuntaina 26.5. ja koentoja tehdään alkukesän aikana yhteensä 12 kertaa.

Tiistain 28.5. koennassa Kuluntajärvestä nousi pääasiassa särkiä. Pyydyksiin oli uinut myös haukia, ahvenia ja muutamia ruutanoita. Kaikki hauet ja isommat ahvenet vapautetaan pyydyksistä takaisin järveen, mutta särkikalat ja pienet ahvenet otetaan jatkokäyttöön.

Kuluntajärvi (SPA FI1200101) on rehevä lintuvesi, jolla on huomattavaa merkitystä lintujen levähdys- ja ruokailualueena. Se on osa Natura-2000-verkostoa, jonka lintudirektiivin mukaisiin erityisiin suojelualueisiin kuuluu Suomen tärkeimpiä lintuvesi- ja kosteikkokohteita. Hoitokalastuksella on tarkoitus parantaa Kuluntajärven linnuston elinolosuhteita, poikastuotantoa sekä vedenlaatua.

Helmi-ohjelma vastustaa luontokatoa

Kuluntajärven hoitokalastus suoritetaan HELMI-elinympäristöohjelman rahoituksella. Se on ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön yhteinen ohjelma, jonka tarkoituksena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantaa elinympäristöjen tilaa suojelemalla ja ennallistamalla soita, kunnostamalla ja hoitamalla lintuvesiä, perinnebiotooppeja ja metsäisiä elinympäristöjä sekä pienvesiä ja rantaluontoa.

HELMI-ohjelman on suunniteltu kestävän vuoteen 2030 asti. Se jakautuu useampaan teemaan ja kohteiden hoito- ja kunnostustoimia tehdään yhdessä eri teemojen sekä muiden luonnonsuojeluun liittyvien hankkeiden kanssa. Kainuun ELY-keskuksen HELMI-tiimin lisäksi luonnon monimuotoisuuden edistämiseen osallistuu muitakin kainuulaisia toimijoita.

Luonnon helmien ja monimuotoisuuden ylläpito vastaa tulevaisuudessa muuttuvan ilmaston haasteisiin ja riskeihin. HELMI-ohjelman toimenpiteet ovat merkittäviä toimenpiteitä sopeuduttaessa Hiilineutraali Suomi 2035 -ilmastotavoitteisiin.

Lisätietoja Kuluntajärven hoitokalastuksesta ja tulevista koennoista antavat Kainuun ELY-keskuksen luonnonsuojeluasiantuntijat Teppo Helo ja Riku Elfving.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus
Luonnonsuojeluasiantuntija Teppo Helo
teppo.helo@ely-keskus.fi
p. 0295 023 800

Kainuun ELY-keskus
Luonnonsuojeluasiantuntija Riku Elfving
riku.elfving@ely-keskus.fi
p. 0295 023 098

Kuvat

Rysä on nostettu osittain veneeseen. Veneen pohjalla kalalaatikossa on särkiä ja yksi ruutana.
Hoitokalastuksen tarkoituksena on parantaa Kuluntajärven linnuston elinolosuhteita, poikastuotantoa sekä vedenlaatua. Järvi on rehevä lintuvesi, joka on merkittävä lintujen levähdys- ja ruokailualue.
Lataa
Kalastaja lapioi rannassa olevassa veneessä särkikaloja kuljetuslaatikoihin.
Tiistain 28.5. koennassa Kuluntajärvestä nousi pääasiassa särkiä.
Lataa
Ruskea rysä veneen laidalla osittain vedessä.
Hoitokalastus suoritetaan rysä- ja katiskapyyntinä. Koentoja tehdään alkukesän aikana yhteensä 12 kertaa.
Lataa
Täysiä kalalaatikoita veneessä.
Kalaston rakennetta parannetaan poistamalla järvestä särkikaloja. Se vähentää myös järven rehevöitymistä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye