Oulun yliopisto

Vesialan opetuksen kehittämiseen Oulun yliopistolle 500 000 euroa Maa- ja vesitekniikan tuki ry:ltä

Jaa

Vesitekniikan osaamisella on keskeinen rooli vesivarojen kestävän käytön ja vihreän siirtymän tukemisessa. Vesitekniikan opetuksen kehittämisen tavoitteena on turvata digitalisoituvan vesitekniikan alan osaajien määrä myös tulevaisuudessa.

Kaksi henkilöä katselee kuohuvaa vettä
Kuva Mikko Törmänen

Vesialalla on pula osaajista, etenkin kun digitaalisuus ulottuu vauhdilla osaksi vesivarojen havainnointia ja hallintaa sekä vesivarojen käyttöä. Osaajia kaivataan yrityksiin sekä julkiselle sektorille, erityisesti suunnittelutoimistoihin, ympäristöhallintoon, vesilaitoksiin, yhdyskuntien vesihuoltoon sekä yrityksiin kehittämään liiketoimintaa vesialalla. 

Maa- ja vesitekniikan tuki ry:n (MVTT) lahjoitus on osa yhdistyksen 75-juhlavuotta, jonka teemana on vesialan opetus. MVTT:n tavoitteena on on lisätä vesialan kiinnostavuutta Suomessa ja mahdollistaa tulevaisuuden vesiosaajille vahva osaaminen ja ammatti-identiteetti.  

MVTT:n lahjoituksella Oulun yliopisto perustaa opetukseen painottuvan vesitekniikan yliopistolehtorin tehtävän viideksi vuodeksi. Tavoitteena on turvata vesitekniikan osaajien määrä myös tulevaisuudessa, kehittää opetusmenetelmiä ja lisätä työelämäyhteyksiä. Laadukas ja joustava koulutustarjonta ja erinomainen oppimiskokemus ovat myös Oulun yliopiston päivitetyn strategian keskiössä.  

"Vesivarojen käyttöön kohdistuu muutoksia ympäristön muuttuessa sekä ilmastonmuutoksen että nopean digitalisaation myötä. Samalla vesitutkimus kehittyy kiivaasti ja uudet innovaatiot muuttavat alan perinteisiä toimintatapoja. Osaamista on kehitettävä ja uusia osaajia koulutettava vesialalle nopealla tahdilla", kertoo vesitekniikan professori Björn Klöve Oulun yliopistosta. 

Uuden Oulun yliopiston koordinoiman Digital Waters-lippulaivaohjelman myötä tutkimus ja siihen pohjautuva opetus kytkeytyvät yhä vahvemmin vesialan digitalisaatioon. Lippulaivaohjelman ansiosta Oulun yliopiston asema johtavana veden ja vesitekniikan tutkimusympäristönä vahvistuu. 

"Olemme kiitollisia MVTT:lle tärkeästä tuesta, joka nyt kohdistuu laadukkaaseen ja tutkimukseen perustuvaan koulutuksen lisäämiseen vesialalla. Vesialan koulutuksen tukemisella on keskeinen rooli myös yhteiskunnassamme. Uusi lahjoitus edistää koulutusta erityisesti suurten vesistöjen äärellä Oulussa”, toteaa Oulun yliopiston tutkimusvararehtori Taina Pihlajaniemi.

”Lahjoitus Oulun yliopistolle on juhlavuotemme teeman mukainen: haluamme nostaa esiin vesialan opetuksen merkitystä. Suomessa ja maailmalla tarvitaan vesialan osaajia ja tutkimukseen perustuvalla, laadukkaalla opetuksella varmistetaan työelämän tarpeisiin vastaaminen. Korkeatasoinen opetus myös houkuttelee valitsemaan juuri vesitekniikan monien muiden vaihtoehtojen joukosta”, kertoo MVTT:n toiminnanjohtaja Minna Maasilta
 
Lahjoituksen myötä Oulun yliopiston tavoitteena on myös rakentaa tiiviimpää yhteistyötä vesialan koulutusta tarjoavien yliopistojen välillä ja näin edelleen lisätä vaikuttavuutta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Oulun yliopisto:

Björn Klöve, vesitutkimuksen professori, Oulun yliopiston vesi-, energia- ja ympäristötekniikan tutkimusyksikkö, p. 040 5944 514, bjorn.klove@oulu.fi.  

Hanna Holappa, viestintäasiantuntija, Oulun yliopiston vesi-, energia- ja ympäristötekniikan tutkimusyksikkö, p. 050 3297539, hanna.holappa@oulu.fi

MVTT: 

Minna Maasilta, toiminnanjohtaja. puh 09 694 0622, minna.maasilta@mvtt.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Maan magneettikentän heikentyessä Auringon äärimmäiset hiukkaspurkaukset voivat uhata otsonikerrosta ja DNA:ta4.7.2024 06:04:00 EEST | Tiedote

Auringon hiukkaspurkausten aikana Maan ilmakehään voi kohdistua lyhytaikaisesti erittäin voimakas ja energeettinen hiukkasryöppy. Nykyisellään Maan magneettikenttä torjuu tehokkaasti useimmat hiukkaspurkaukset. Vuosituhansien ajanjaksoilla magneettikentän tiedetään kuitenkin toisinaan häviävän. Tuolloin tapahtuvat Auringon äärimmäiset hiukkaspurkaukset voivat vaikuttaa ilmastoon ja elämään maapallolla, todetaan uudessa kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa mukana on myös Oulun yliopisto.

Oulun yliopiston lääketieteen tutkinto-ohjelmaan 16 aloituspaikan lisäys – valitut saavat tiedon 4.7. mennessä26.6.2024 13:34:03 EEST | Tiedote

Oulun, Helsingin, Turun, Tampereen ja Itä-Suomen yliopistot ja opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) ovat sopineet aloituspaikkojen lisäämisestä pysyvästi lääketieteen koulutukseen, ja OKM on myöntänyt aloituspaikkojen lisäykseen lisämäärärahaa. Oulun yliopiston lääketieteen tutkinto-ohjelmaan tulee 16 aloituspaikan lisäys jo vuodelle 2024.

Oulun yliopistossa saavutettiin merkittäviä tuloksia 6G RF -elektroniikassa24.6.2024 06:56:00 EEST | Tiedote

Uraauurtava tulos 6G-teknologian kehityksessä on saavutettu onnistuneesti toteutetulla radiovastaanottimen etupäällä, joka toimii jopa 300 GHz:llä. Korkeataajuisen elektroniikan onnistunut tutkimustulos luo suuntaa huippunopealle langattomalle tiedonsiirrolle ja on yksi konkreettinen saavutus 6G-radion käyttöönoton edistymisessä. Tutkimuksen pääpaino on ollut radiovastaanottimen etuosan suunnittelussa, jossa yhdistyvät analogisen piiriteorian, mikroaaltoteorian ja radiotekniikan periaatteet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye