Vaasan kaupunki - Vasa stad

Har du avstått från oljeeldning och vill få uppgifterna om din fastighet uppdaterade? Svara på enkäten så kan du vinna ett presentkort till cykelservice

Dela

Vasa stad strävar efter att kartlägga de fastigheter där man har avstått från oljeeldning och bytt till en annan uppvärmningsform före år 2013. Syftet med webbenkäten är att få både byggnads- och lägenhetsregistrets uppgifter och de utsläppsberäkningar som gjorts om uppvärmningsformerna uppdaterade. Bland dem som besvarar enkäten utlottas två presentkort på 100 € till cykelservice.

Foto: Eevamaria Paasikari

Före år 2013 har man inte behövt meddela om byte av uppvärmningsform. Från ingången av år 2013 justerades markanvändnings- och bygglagen så att byte av uppvärmningsform förutsätter antingen ett bygg- eller åtgärdslov.

– I Vasa finns säkert många fastigheter, där man har avstått från oljeeldning men där uppgifterna inte har uppdaterats i byggnads- och lägenhetsregistret. Syftet med enkäten är att få uppgifterna uppdaterade, varvid också de utsläppsberäkningar som staden har gjort blir mera sanningsenliga, säger Vasa stads energi- och klimatsakkunniga Johanna Punkari.

Webropol-enkäten är öppen till och med 31.07.2024 och de uppgifter man får via den kommer att uppdateras i registret under sommaren. Uppgifterna uppdateras samtidigt också i byggnads- och lägenhetsuppgifterna hos Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Det tar bara ett par minuter att besvara enkäten.

Avståendet från oljeeldningen stöder Vasas mål att vara en klimatneutral stad vid utgången av det här årtiondet. Också regeringen har dragit upp en riktlinje om att oljeeldningen ska vara helt avvecklad i Finland år 2030.

– Vi går igenom objekt med oljeeldning redan i detta skede, eftersom granskningen kan kräva till exempel ett granskningsbesök sedan då det år närmar sig som regeringen har bestämt som året för avveckling av oljeeldning.  Det ligger i allas intresse att uppgifterna är uppdaterade, och därför hoppas vi att så många som möjligt besvarar enkäten, konstaterar Punkari.

NTM-centralen beviljar fortsättningsvis de populära understöden på 4 000 och 2 500 euro för ägare till småhus, vilka avstår från oljeuppvärmning. Från samma anslag beviljas understöd till dem som byter från naturgasuppvärmning. Understöd beviljas så länge den resterande potten på 35,6 miljoner euro räcker, dock högst till hösten 2025.

Svara på enkäten här.

Läs mera:

Nyckelord

Kontakter

Energi- och klimatsakkunnig Johanna Punkari, 040 568 5400, johanna.punkari@vaasa.fi

Bilder

Länkar

I Vasa, Nordens energihuvudstad, är det lätt att vara lycklig.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye