Messukeskus

Habitare Protosin muotoilijat haluavat suunnitella esineitä, jotka pysyvät käyttäjiensä elämässä

Jaa

Habitare Protos 2024 tarjoaa kiehtovan näkymän nuorten muotoilijoiden tuoteideoihin ja ajatuksiin. Kiinnostus materiaaliin, merkityksellisyyden ja kestävyyden kysymykset näkyvät näyttelyssä esiteltävien prototyyppien suunnittelun taustalla. Nuoret muotoilijat haluavat suunnitella esineitä, jotka haastavat perinteisiä kauneuskäsityksiä ja joista tulee tärkeitä omistajilleen. Habitare järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 11.–15.9.2024. 

Tässä he ovat, Habitare Protos 2024 -ryhmänäyttelyn nuoret muotoilijat: Aini Alastalo, Hanna-Kaarina Heikkilä ja Hanna Säll, Laura Johansson, Hanna Klie, Shunsuke Koya, Anusuya Krishnaswamy, Atso Kurri, Reeta Laine, Fanni Laukkanen, Anni Pitkäjärvi ja Sanni Rajapolvi.

Habitaren The Block -alueella nähtävä Habitare Protos (aiemmin: Habitare Protoshop) on uuden muotoilun alusta, jossa nuoren sukupolven suunnittelijat pääsevät testaamaan tuoteideoidensa kiinnostavuutta potentiaalisille valmistajille ja tuleville ostajille. Tavoitteena on löytää ja nostaa esiin hienoja tuoteideoita sekä auttaa aloittelevia muotoilijoita ja valmistajia kohtaamaan toisensa.

”Habitare Protosiin valittuja suunnittelijoita yhdistää kiinnostus materiaaliin ja sen työstämiseen luovan prosessin kautta, antaen materiaalin johdattaa kohti lopputulosta. He haluavat suunnitella esineitä, joista tulee käyttäjilleen tärkeitä ja merkityksellisiä ja tätä kautta vastata kestävän kehityksen haasteisiin”, näyttelyn kuratoivat Imu Designin Elina Aalto ja Saara Renvall sanovat.

Näyttelyyn valitut esineet puhuttelivat juryn jäseniä yksilöllisellä luonteellaan. Ne tuovat heidän mielestään jotain uutta ja innostavaa esinemaailmaamme. 

Habitaressa vuodesta 2009 nähdyn näyttelyn kuratoinnista ja tuottamisesta vastaa Imu Design. Juryssä oli tänä vuonna lisäksi Habitaren Creative Lead Päivi Helander ja vaihtuvana jäsenenä Habitaren Talentshop-näyttelyssä vuonna 2019 nähty muotoilja Rasmus Palmgren.

Habitare Protos 2024 I tuoteideat ja suunnittelijat:  

YHDESTÄ PUUSTA I Aini Alastalo

Yhdestä puusta on moniosainen sarja käsinveistettyjä istuimia, joista kukin on valmistettu yhdestä tietystä puuyksilöstä. Puun yksilöllinen muoto ja materiaalin intuitiivinen työstäminen ohjasivat veistoa korostaen puulle ominaisia piirteitä. Istuinten hahmomainen ulkomuoto kutsuu luokseen koskettamaan ja laskeutumaan kannateltavaksi.

Aini Alastalo on Pohjois-Karjalasta lähtöisin oleva muotoilija, jonka työskentely perustuu syventymiseen eri materiaaleihin. Into tekemiseen löytyykin usein materiaalien luontaisista ominaisuuksista, joita Aini pyrkii töissään korostamaan. Sattumalle saumaa antaminen ja spontaanius ovat tärkeä osa töiden syntyprosessia.

@ainiraakel

TROPHIES OF FAILURE I Hanna-Kaarina Heikkilä ja Hanna Säll

Me kaikki koemme epäonnistumisia elämässä, joten miksi emme sallisi niitä myös muotoilussa? Käyttämällä erilaisia lasinpuhallustekniikoita ryhdyimme luomaan esineitä, jotka hyväksyvät epätäydellisyyden ja jotka juhlivat epäkonventionaalista estetiikkaa. Perinteisiä kauneusstandardeja haastavat esineet säteilevät tunnelmaa kohottavaa loistoa. Sallikaa meidän esitellä: Epäonnistumisen pokaalit.

Hanna-Kaarina Heikkilä (aka hk) on suomalainen muotoilija, jonka tausta on arkkitehtuurissa ja muotoilussa. Hän toimii omassa Studio Finna -suunnittelutoimistossaan ja opettaa Aalto-yliopistossa. Hanna Säll on ruotsalainen teollinen muotoilija, joka opiskelee Aalto-yliopistossa Collaborative & Industrial Design- sekä Creative Sustainability -maisteriohjelmissa. Yhteisen etunimen lisäksi Hannoja yhdistää kiinnostus materiaaleihin, kokeelliseen muotoiluun sekä tarinankerrontaan fyysisten objektien kautta.

hanna-kaarinaheikkila.com I @hannaformsall

OX I Laura Johansson

OX on seinälle kiinnitettävä monikäyttöinen säilytyskaluste. Se on oman voimakkaan visuaalisen luonteen omaava elementti, joka samalla tarjoaa monia tapoja säilyttää ja ripustaa. Tyhjänä sitä ei välttämättä ensi näkemältä yhdistäisi käyttötarkoitukseensa, ja se tuokin tilaan identiteettiä ja luonnetta sekä käytössä että tyhjänä.

Laura Johansson suorittaa parhaillaan sisustusarkkitehtuurin maisterin tutkintoa Aalto-yliopistossa. Hän pyrkii suunnittelussaan tuomaan yllätyksellisiä elementtejä yksinkertaisiin muotoihin, unohtamatta kalusteen funktiota. Laura painottaa työssään kalusteen ja ihmisen välistä suhdetta sekä vuoropuhelua kalusteen ja tilan välillä. 

@lauraannamatilda

SENSEAT I Hanna Larissa Klie

Senseat on istuin, joka vahvistaa arjen hyvinvointia ja terveyttä sekä tukee yhteyttä itseemme moniaistisen lähestymistavan kautta. Se on ulkoisilta häiriötekijöiltä rauhoitettu pesä nopeatempoisessa maailmassamme. Käsin tuftattu luonnonvillainen peite yhdistelee erilaisia tekstuureja hienovaraiseen tuoksuun puhutellen laajasti eri aistejamme. Se lepää pelkistetyn teräsrungon päällä, mikä luo tehokkaan kontrastin ja nostaa tekstiilin pääosaan. Senseat kutsuu koskemaan, tuntemaan, haistamaan ja jopa piiloutumaan sen syleilyyn tarjoten turvapaikan aisteille.

Hanna Klien muotoilu punoo yhteen intuition ja käytännöllisyyden luoden objekteja, jotka ovat enemmän kuin funktionaalista taidetta. Ne kutsuvat kokemaan tunteita ja läsnäoloa. Hän korostaa prosessin ja luovan matkan merkitystä, jossa intuitio johdattaa odottamattomaan kauneuteen. Hannalle on tärkeää että hänen suunnittelemansa esineet koskettavat niitä, joiden kanssa ne päätyvät vuorovaikutukseen. Tämä voi tapahtua herättämällä visuaalista mielihyvää, funktionaalista tukea tai herättämällä tunteita, jotka maadoittavat meidät käsillä olevaan hetkeen. Hänen tavoitteenaan on luoda siltoja, jotka auttavat käyttäjää löytämään ja ankkuroimaan itsensä hetkeen.

@hannalarissaklie

LÄHDE I Shunsuke Koya

Audiokokemus liittyi ennen vahvasti visuaalisuuteen ja muotiin. Vinyylilevyt kauniine kansineen tuntuivat taideteoksilta. Levysoittimen liike oli visuaalinen linkki äänen lähteeseen. Lähde on betonista valettu kaiutin, jonka muoto on kunnianosoitus levysoittimelle. Se on nykyaikainen sisustuselementti, jonka visuaalinen ilme viittaa omiin juuriinsa.

Shunsuke Koya on helsinkiläistynyt japanilainen arkkitehti. Hän valmistui Aalto yliopistosta ja on nyt SAFAn jäsen. Hänen toimintansa ytimessä on materiaalien ja niiden ominaisuuksien kunnioitus. Hän pyrkii kuuntelemaan materiaalia ja antaa sen synnyttää arkkitehtuuria ja esineitä. Työssään hän minimoi materiaalin kulutuksen ja tähtää ajattomiin ratkaisuihin.

shunsukekoya.com I @shunsukekoya

VANTAGE SHIFT I Anusuya Krishnaswamy

Vantage Shift on monikäyttöinen sisustustekstiili, joka on saanut inspiraationsa keittiön työtasoja reunustavista käsipyyhkeistä ja tiskiräteistä. Tvillisidoksia varioimalla kankaan diagonaalilinjat vaihtavat suuntaa eri värialueilla luoden nyrjähtäneen liikkeen tunteen. Villa- ja kierrätyspuuvillalangat yhdistettynä hellävaraiseen huovutukseen luovat selkeän, lämpimän ja pehmeän pinnan.

Anusuya Krishnaswamy on äskettäin Aalto-yliopistosta valmistunut muotoilija. Hän kokee suunnitteluprosessinsa jatkuvana vuoropuheluna valitun materiaalin kanssa. Arki on hänen suunnittelunsa keskiössä, ja hän imee vaikutteita jokapäiväisistä kokemuksista tekstiilin ja haptisuuden parissa. Anusuya toivoo voivansa suunnitella esineitä, joiden kautta avautuu näkymiä arjen pieniin yksityiskohtiin.

@suyaan

OLAVI.2 I Atso Kurri

Olavi.2 on kokopuinen tuoli, joka hyödyntää saarnen hyvää taivutettavuutta. Tuolin ulkomuoto on inspiroitunut japanilaisuudesta, ja se leikkii epätavallisilla mittasuhteilla. Lopputuloksena on hillitty mutta persoonallinen puutuoli.

Atso Kurrin tie muotoilijaksi alkoi puuartesaanin tutkinnolla, minkä jälkeen hän valmistui sisutusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutusohjelmasta Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK:sta vuonna 2022. Hänen suunnittelunsa tähtää kestävään ja esteettisesti mielenkiintoiseen muotoiluun.

atsokurri.carbonmade.com I @atsokurri

ELEMENT I Reeta Laine

Suunnittelun lähtökohtana oli luoda tuoli, jonka voi purkaa ja pakata mahdollisimman pieneen pakettiin. Tuoli koostuu nimensä mukaisesti useasta elementistä, jotka kootaan yhteen. Osien kiinnityskohdat jäävät reilusti esiin myös tuolin ollessa koottuna. Tuolin katseenvangitsijana toimivat rei’itetyt sivut, jotka on jyrsitty koivuvanerista. Rei’itys toimii paitsi visuaalisena elementtinä, myös rakenteen keventäjänä tasapainottaen raskaan massiivipuisen selkänojan ja istuimen painoa.

Reeta Laine on muotoilija, joka pyrkii työssään toimivuuden ja estetiikan tasapainoon. Hän haluaa suunnitella tuotteita, joista tulee tärkeitä omistajilleen. Hän uskoo, että silloin tuotteiden elinkaari on pidempi ja pidämme niistä parempaa huolta. Reeta suunnittelee tuotteita huonekaluista pienempiin esineisiin, ja tyypillisesti niitä määrittelee vahva visuaalinen ilme yhdistettynä harkittuun käytännöllisyyteen.

reetalaine.com I @reetalaine

FOLDI I Fanni Laukkanen

Foldi on veistoksellinen valaisin, joka on saanut inspiraationsa elegantin yksinkertaisesta kolmiosta. Valaisimen muoto syntyy liittämällä yhteen kaksi tetraedriä, jotka on taiteltu origamin tapaan yhdestä metallilevystä. Valo kajastaa epäsuorasti toisiaan leikkaavien tetraedrien väliin jäävästä kolmion muotoisesta aukosta yhdistäen muodon ja toiminnallisuuden. Foldi voidaan valmistaa useassa eri koossa erilaisia tiloja silmällä pitäen.

Fanni Laukkanen on juuri Aalto-yliopistosta valmistunut sisustusarkkitehti. Uudenlaisten lähestymistapojen löytäminen tavanomaisiin muotoihin ja ideoihin on Laukkasen suunnittelun lähtökohtana. Suunnittelun filosofiana toimii kestävyys, joka näkyy pyrkimyksenä pitkäikäisyyteen toimivuuden ja puhtaan muotokielen kautta.

@fannilaukkanen

FLOW I Anni Pitkäjärvi

Flow-naulakko on saanut inspiraationsa postmodernismin kaarevista muodoista ja ripauksesta leikkisyyttä. Takkeja ja muita asusteita voi ripustaa naulakkoon monella tavalla käyttäjän omien mieltymysten mukaan. Naulakosta löytyy kaksi erilaista mallia: korkea versio sopii näyttävyyttä hakevalle sisustajalle ja matala versio istuu hillitympään sisustukseen. Naulakko toimii oivallisesti niin kotona kuin julkisissa tiloissa.

Anni Pitkäjärvi on valmistunut tila- ja kalustesuunnittelun maisteriksi Aalto-yliopistosta ja pyörittää tällä hetkellä muotoilutoimisto Studio Finnaa Hanna-Kaarina Heikkilän kanssa. Anni on ollut aikaisemmin mukana Habitaren Talentshop- ja Protoshop-näyttelyissä, joista tuotteita on päätynyt valmistukseen kotimaisille ja ulkomaisille yrityksille. Annin tunnusomainen tyyli on selkeä ja pelkistetty, mutta ei koskaan tylsä. Suunnittelussaan hän haluaa yhdistää taiteellisen näkemyksen ja tuotannollisen toteutettavuuden.

studiofinna.com I @studiofinna

FURRY I Sanni Rajapolvi

Furry on valaisin, joka yhdistää tutun esinetyypin yllättävään materiaaliin. Sen pelkistetyn tunnistettava muoto yhdistettynä villasta käsin tuftattuun pintaan, kutsuu koskettamaan ja tutkimaan sitä lähemmin. Valaisin tuo lämmintä ja pehmeää tunnelmaa myös silloin, kun valo ei ole päällä. Sen ystävällisen lähestyttävä hahmo tuo iloa niin silmälle kuin mielelle.

Sanni Rajapolvi on Aalto-yliopistosta vuonna 2022 valmistunut helsinkiläinen sisustusarkkitehti ja muotoilija. Sannin suunnittelun punaisena lankana toimivat muoto, funktio ja hauskuus. Hänen suunnitteluaan määrittävät kestävät materiaalit, harkitut liitokset, leikillisyys, taide ja runollisuus. Oli kyse sitten tilasta tai objektista, hän haluaa luoda inspiroivaa ja aikaa kestävää tunnelmaa huomioiden suunnittelun ympäristövaikutukset.

sannirajapolvi.com I @sannirajapolvi

Lisätiedot:

Pia Sievinen, communication & brand, Habitare, puh. +358 40 559 9155, pia.sievinen@messukeskus.com

Habitare Protos -kuvat ovat ladattavissa täältä.

Akkreditoidu ennakkoon täällä: https://www.messukeskus.com/medialle/akkreditointi/

Pohjoismaiden johtava huonekalu-, muotoilu- ja  sisustustapahtuma Habitare Helsingin Messukeskuksessa 11.–15.9.2024. | habitare.fi | @habitarefair | #habitare2024 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pia Sievinen, communication & brand, Habitare, puh. +358 40 559 9155, pia.sievinen@messukeskus.com

Kuvat

Nuoret muotoilijat haluavat suunnitella esineitä, jotka haastavat perinteisiä kauneuskäsityksiä ja joista tulee tärkeitä omistajilleen ja siten myös kestäviä.
Nuoret muotoilijat haluavat suunnitella esineitä, jotka haastavat perinteisiä kauneuskäsityksiä ja joista tulee tärkeitä omistajilleen ja siten myös kestäviä.
Lataa
Kiinnostus materiaaliin, sekä merkityksellisyyden ja kestävyyden kysymykset näkyvät Habitare Protos 2024 -näyttelyssä esiteltävien prototyyppien suunnittelun taustalla.
Kiinnostus materiaaliin, sekä merkityksellisyyden ja kestävyyden kysymykset näkyvät Habitare Protos 2024 -näyttelyssä esiteltävien prototyyppien suunnittelun taustalla.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin Messukeskus on Suomen elämyksellisin tapahtumakortteli ja vaikuttavin kohtaamismedia. Onnistuneet kohtaamiset jättävät vahvan muistijäljen ja tuottavat kiistatonta tulosta. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa laadukkaita tapahtumia sekä vuokraa tilojaan ja palvelujaan erilaisten tapahtumien areenaksi. Messukeskuksen itse tuottamia tapahtumia ovat mm. Habitare, Helsingin Kirjamessut, Educa, FinnBuild, Matkamessut ja Vene Båt. Vierastapahtumina Messukeskuksen tiloissa järjestetään mm. Slush, Nordic Business Forum, Assembly, Koiramessut sekä lukuisia kansainvälisiä kongresseja ja yritystapahtumia vuosittain. Tilat käsittävät 7 hallia, 40 muuntuvaa kokoustilaa, 21 ravintolaa ja oman tapahtumahotellin. Omistajayritys Suomen Messut Oyj perustettiin vuonna 1919. | Messukeskus. The real social media. | www.messukeskus.com @messukeskus

Helsinki Expo and Convention Centre (brand name Messukeskus) hosts Finland’s most inspiring events and exciting encounters. We create successful and lasting interactions with undisputable results. As Finland’s premier experience provider, we organise high-quality events and rent out our facilities for various occasions/ for a wide variety of occasions. Events produced by Messukeskus include, among others, Habitare, the Helsinki Book Fair, Educa, Finnbuild, Matka Nordic Travel Fair, and Helsinki International Boat Show. Messukeskus also hosts guest events such as Slush, Nordic Business Forum, Assembly, International Dog Fair, as well as many international congress and business events every year. Our premises include 7 halls, 40 convertible meeting rooms, 21 restaurants, and our own hotel.The Finnish Fair Corporation was founded in 1919. |  Messukeskus. The real social media | www.messukeskus.com @messukeskus 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

MaatalousKonemessut tarjoaa kasvutarinoita, ohjelman pääteemat julkaistu28.6.2024 10:00:00 EEST | Tiedote

Helsingin MaatalousKonemessut järjestetään nyt kolmatta kertaa torstaista lauantaihin 17. – 19.10.2024 Helsingin Messukeskuksessa. Tapahtumassa kollegat kohtaavat ja oman tilan asioiden kehitys hyppää uudelle tasolle. Teemoina tapahtuman ohjelmassa ovat kotimainen ruoka, maatalouden rakennekehitys ja kasvamisen mahdollisuudet, tilan talouden kestävyys ja kasvu, kestävyys ja vastuullisuus, tekoälyn hyödyntäminen, EU ja innovaatiot. Tänä vuonna messuilla kuullaan myös päivittäin ajankohtaiset pääpuheenvuorot.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye