Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

SuPerin Paavola: HUS:n rekrytointikielto uhkaa potilasturvallisuutta ja hoitajien työturvallisuutta

Jaa

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola on huolissaan HUS:n säästösuunnitelmista. Yksi suunnitelmista on asettaa rekrytointikielto, joka estää esimerkiksi eläköityvän hoitohenkilökunnan korvaamisen uudella. Toteutuessaan toimi heikentää potilas- ja työturvallisuutta sekä alan veto- ja pitovoimaa. – Yhä pienemmällä henkilöstörakenteella yhä useampi hoitaja on vaarassa uupua ja jättää hoitotyön, mikä syventää alaa piinaavaa henkilöstöpulaa, Paavola huomauttaa. HUS päättää säästötoimistaan maanantaina.

Ylen uutisoinnin (31.5.2024) mukaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) on asettamassa rekrytointikiellon. Käytännössä kielto tarkoittaisi, että eläkkeelle jäävän työntekijän paikalle voidaan vastaisuudessa palkata uusi työntekijä vain erityisellä luvalla.

– Rekrytointikielto vaarantaa potilaiden hoidon, huomauttaa SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola. – Potilaat sairaalassa ovat todella heikkoja ja huonokuntoisia, usein vanhuksia, jotka tarvitsevat toimenpiteiden ja lääkityksen lisäksi myös aivan perushoitoa.

HUS:n päätös heikentää asiakas- ja potilasturvallisuuden lisäksi myös hoitajien työturvallisuuden. Sairaaloissa, kuten muuallakin suomalaisessa sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmässä, tehdään töitä jo nyt ohueksi venytetyillä henkilöstöresursseilla. Hoitajapula on jo nyt todellisuutta monissa yksiköissä, ja rekrytointikielto vie toivon helpotuksesta alimiehitykseen.

– Rekrytointikielto kyseenalaistaa hoitotyön eetoksen ja etiikan, Paavola sanoo. – Jos hoitajille ei anneta mahdollisuutta tehdä hoitotyötä ammattitaitonsa koko skaalan mukaisesti aina kuntoutukseen asti, se tulee murentamaan alan veto- ja pitovoimaa tavalla, johon Suomella ei ole suoraan sanottuna varaa.

HUS on ilmoittanut rekrytointikiellon syyksi ankarat säästötavoitteet. Mutta näkyvätkö lykättyjen tai kokonaan tekemättä jätettyjen leikkausten tai vajaaksi jäävän kuntoutuksen yhteiskunnalliset kustannukset näissä optimistisissa luvuissa?

– Hoitohenkilökunta nähdään usein kulueränä, mutta todellisuudessa henkilöstö on sairaalan arvokkain resurssi, painottaa Paavola. – Rekrytointikiellosta saatavat säästöt ovat lyhytnäköisiä ja voivat aiheuttaa enemmän kustannuksia kuin säästöjä pitkällä aikavälillä.

Yhteyshenkilöt

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ry

SuPeriin kuuluu noin 85 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

Yhteistyössä yksityistä varhaiskasvatusalaa kehittämässä – alalle oma työehtosopimus20.6.2024 11:01:21 EEST | Tiedote

Laadukas varhaiskasvatus rakentaa osaamisen perustaa koko sivistysalalle ja luo pohjan lapsen oikeuksien toteutumiselle. Yksityisellä varhaiskasvatuksella on tärkeä rooli osana varhaiskasvatuspalvelun tuottamista tarjoten perheille monipuolisia ja laadukkaita palveluita. Yksityisen varhaiskasvatusalan edellytysten vahvistamiseksi Sivista, JHL, SuPer ja Talentia tiivistävät yhteistyötään ja neuvottelevat alalle työehtosopimuksen.

SuPerin Paavola: Terveydenhuollon kriisi ratkeaa vain puuttumalla vanhustenhoidon ongelmiin12.6.2024 09:04:11 EEST | Tiedote

Helsingin Sanomien tuoreen kyselyn mukaan vanhustenhoidon ongelmat heijastuvat laajasti koko terveydenhuoltojärjestelmään (HS 6.9.2024). – Ilmiö ei ole uusi, eikä kriisiin ole ajauduttu yllättäen. SuPer on varoittanut vanhustenhoidon alasajon seurauksista jo kauan. Ratkaisu vanhustenhoidon, ja sitä kautta koko terveydenhuollon kriisiin on yksinkertainen: Hoitopaikkojen määrää tulee lisätä, ei vähentää. Riittävä koulutetun hoitohenkilöstön määrä on turvattava parantamalla palkkausta ja työoloja sekä selkeyttämällä työnjakoa, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola kertoo. – Alan veto- ja pitovoimaa on parannettava merkittävästi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye