Kustannusosakeyhtiö Otava

Miltä näyttää hiirenvirna tai keltamatara? Miljan niittyopas on hurmaava opaskirja lapsille

Jaa

Reetta Niemelän ja Leena Lumpeen kuvakirjoista tuttu Milja opastaa perheen pienimpiä niityn tuntemiseen. Loisteliaita värikuvia kasveista, ötököistä, linnuista ja muista niityllä liikkuvista otuksista. Täydellinen hankinta pienen luonnon ystävän retkireppuun!

Ilmestyy 13.6.2024

Miltä näyttää hiirenvirna, poimulehti tai keltamatara? Mitä sisilisko syö? Tunnistatko kaaliperhosen? Entä miksi niityllä tarvitaan lehmiä ja lampaita?

Astu Miljan kanssa niitylle, joka on täynnä kahinaa, pörinää ja sirinää! Ihastele kukkien kesäistä väriloistoa ja opi kymmenien kasvien nimet. Samalla saat selville, mitä hyönteisiä, lintuja, nilviäisiä ja muita otuksia niityn suojassa viihtyy ja miksi ne ovat niitylle elintärkeitä.

Runsaasti kuvia sisältävä hurmaava opas kertoo myös, miksi niittyjä kannattaa vaalia.

Kirjailija Reetta Niemelä ja kuvittaja Leena Lumme aloittivat yhteistyönsä kirja-alalla juuri Milja-kirjoilla 20 vuotta sitten. Reippaasta Milja Mansikasta kertovaa sarjaa on ennen Miljan niittyopasta ilmestynyt kahdeksan osaa, joista kaksi on ollut lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaana.

Niemelä on kirjoittanut Milja-kirjojen päähenkilön touhuamaan mökillä vaarinsa Ukko Mansikan kanssa sellaisissa puuhissa, jotka ovat painuneet mieleen hänen ja hänen siskonsa lapsuudesta perheen omalla mökillä.

Lähellä Mansikoiden mökkiä on ihmeellinen paikka, ikivanha niitty, jolla kasvaa paljon todella kauniita kukkakasveja. Niityllä elelee myös paljon eläimiä hyönteisistä ja nilviäisistä nisäkkäisiin ja lintuihin. Milja nimeää niityn Nättiniityksi. 

Nykyään Niemelä hoitaa kesätyöhuoneensa vieressä sijaitsevan suojellun muinaismuistokohteen ketoa ja niittyä, joiden lajisto tulee tutuksi myös Miljan niittyoppaassa.

”Tällaiset perinneympäristökohteet ovat tällä hetkellä kaikkein uhanalaisimpia”, Niemelä kertoo.

Lumpeen lumoavat luontokuvitukset ovat poimittu aiemmin ilmestyneistä Milja-kirjoista.

Miljan niittyopas on kunnianosoitus suomalaista luontoa kohtaan, ja tekijät ovatkin käsitelleet molemmille kovin tärkeää luontoa monipuolisesti myös muissa kirjoissaan. Aktiivisesti luonnossa aikaa viettävä Niemelä uskoo, että jotta uhanalaisia niittyjä ja ketoja voisi suojella, niiden lajeja on tärkeää tuntea.

”Suosittelen, että opettelee vaikka kolme lajia ja menee etsimään niitä luonnosta. Kun ne ovat hallussa, voi lisätä listaan yhden lajin kerrallaan”, hän vinkkaa.

Kesäkuun puolivälissä ilmestyvä Miljan niittyopas onkin mitä parhain apuväline niin pienten kuin isompienkin lasten luontoretkille lajitunnistuksen tueksi.

Reetta Niemelä on kirjoittanut kuvakirjatekstejä, lastenromaaneja ja -runoja. Hän kuuluu myös monien oppikirjojen tekijöihin. Yhteistyössä kuvittaja Leena Lumpeen kanssa syntyneet luonnonläheiset Milja-kuvakirjat kuuluvat suomalaisen lastenkirjallisuuden kärkikaartiin.

Haastattelupyynnöt, arvostelukappaleet ja lisätiedot: anni.gullichsen@otava.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Otava

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye