Elinkeinoelämän keskusliitto EK

EK: Viennin määrittelemä palkkakatto otettava lakiluonnoksessa paremmin huomioon

Jaa

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:ssa ollaan tyytyväisiä siihen, että työriitojen sovittelujärjestelmää ollaan kehittämässä siten, että vientialojen työehtosopimukset määrittelevät sovittelutoimintaa. Esitys tuo lain tasolle sovittelutoiminnassa jo pitkään noudatetun käytännön vientialojen yleisen linjan noudattamisesta.

Esitetyllä sääntelyllä voidaan ohjata sovittelulautakunnan ja valtakunnansovittelijan työtä niin, että ne toimillaan tukevat Suomen kansantalouden ja kilpailukyvyn edellyttämää työmarkkinamallia.   

EK:n asiantuntija Suvi Lahti-Leeven mukaan lakiehdotusta pitää kuitenkin muuttaa, koska ehdotus jää hallitusohjelmaan nähden vajaaksi. Muun muassa sovittelijan toimivaltaa ei kaikissa tilanteissa yksiselitteisesti sidota vientialaan.  

- Mietinnössä on useita kohtia, joita tulee täsmentää ja selkeyttää. Työryhmän mietinnöstä tulisi käydä selkeämmin kautta linjan ilmi, että lakimuutoksessa on kyse nimenomaan avoimen sektorin kansainväliselle kilpailulle alttiiden alojen muodostamasta yleisestä linjasta, joka tulee ottaa huomioon sovittelutoiminnassa. Toteamusta siitä, että sovittelijan toimivaltaa ei ennakollisesti sidottaisi tietyn alan ratkaisuun, tulisi täsmentää koskemaan nimenomaan näiden alojen ratkaisuja, Lahti-Leeve painottaa. 

Yleisen linjan ajallisesta ulottuvuudesta on kirjoitettu mietintöön epäselvästi ja lainsäädännön tavoitteiden toteutumisen kannalta ongelmallisesti. Lakiehdotuksen perusteluissa tulisi selkeästi todeta, että yleinen linja on voimassa päänavausratkaisusta päänavausratkaisuun.  

Esityksessä on todettu, että sovittelijalla olisi liikkumavaraa etsiä erilaisia ratkaisuja, kunhan niillä ei vaaranneta työmarkkinoiden toimivuutta, kansantalouden kantokykyä ja kilpailukykyä sekä julkisen talouden kestävyyttä. 

- Tulisi selkeämmin todeta, että ratkaisut, jotka vaarantaisivat työmarkkinoiden toimivuutta ja muita edellä todettuja seikkoja, olisivat lainsäädännön vastaisia. Muotoilut ja viittaukset palkkauksen kehittämistarpeisiin ja niiden huomioimiseen sovittelutoiminnassa ovat huonosti harkittuja ja selkeässä ristiriidassa ehdotuksen tavoitteiden kanssa. Jotta lainsäädäntö toteuttaisi tavoitettaan ja selvemmin estäisi epätoivotut häiriöt työmarkkinoille, kuten hinta-palkkakierteen syntymisen ja heijastevaikutukset muille aloille, tulisi perusteluja selkeyttää.  

EK painottaa, että sovittelussa olisi jatkossakin mahdollista huomioida alakohtaisia tarpeita ja tehdä sovintoehdotuksia, joiden sisältö poikkeaisi yleisestä linjasta, kunhan kustannusvaikutus kokonaisuudessaan olisi enintään yleisen linjan tasolla. 

- Esityksessä ehdotetaan tarpeellisia muutoksia sovittelulautakunnan toimintaan. Säännöksiä sovintoehdotuksen antamisesta sovellettaisiin myös sovittelulautakunnan antamaan sovintoehdotukseen. Lisäksi valtakunnansovittelija tai hänen määräämänsä sovittelija toimisi jatkossa sovittelulautakunnan puheenjohtajana, Lahti-Leeve toteaa.  

Lisätietoja: EK:n asiantuntija Suvi Lahti-Leeve p. 044 750 7746

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suomalaisten yritysten merkittävin puolestapuhuja. Välitämme elinkeinoelämän yhteisiä viestejä ja ratkaisuehdotuksia politiikan päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Vihreä verotuki saanee investoinnit liikkeelle28.6.2024 14:55:46 EEST | Tiedote

Elinkeinoelämän keskusliito pitää tärkeänä, että hallitus edistää vauhdilla kehysriihessä sovittua merkittävää verotukea vihreän siirtymän investoinneille. Suomessa on vireillä lähes 270 miljardin euron edestä vihreän siirtymän investointihankkeita, mutta suuret investointipäätökset ovat vielä voittopuolisesti jääneet odottamaan. Määräaikainen verokannustin toimii hankkeille tärkeänä kiihdyttäjänä ja auttaa osaltaan varmistamaan että investoinnit toteutuvat Suomessa, eivätkä karkaa meiltä kilpailijamaiden avokätisten investointitukien perässä.

EK:n Osaamisavain-kysely: Yritysten rekrytointiaikeet kääntymässä kasvuun27.6.2024 13:56:56 EEST | Tiedote

Yritysten toteutuneet rekrytoinnit ja rekrytointiaikomukset ovat kääntyneet maltilliseen kasvuun. Toteutuneiden rekrytointien määrä kasvoi marraskuusta 2023 toukokuuhun 2024 noin 10 prosenttia ja rekrytointiaikomukset seuraavalle puolelle vuodelle kasvoivat noin 15 prosenttia. Tätä ennen rekrytoinnit ja rekrytointiaikomukset olivat laskeneet yhtäjaksoisesti vuoden 2022 syksystä lähtien. Tiedot käyvät ilmi toukokuussa toteutetusta EK:n yrityskyselystä. “Rekrytointien ja rekrytointiaikomusten kasvu antaa uskoa siihen, että talous on kääntymässä kasvuun. Pitkään jatkunut epävarmuus taloudessa on toivon mukaan helpottamassa ja sen myötä yritykset uskaltavat lisätä rekrytointeja. Rekrytointimäärät voivat kasvaa nopeastikin, mikäli talouskasvu pääsee kunnolla käynnistymään”, EK:n vihreän kasvun johtaja Ulla Heinonen sanoo. Yleisimpinä syinä yritysten tekemille rekrytoinneille ovat edelleen poistuman korvaaminen (75 % vastaajista), tarve uudenlaiselle osaamiselle (43 % vastaajista) ja lisäänt

Suomi tavoittelee omaa paviljonkia YK:n COP29-ilmastokokoukseen – mukaan yritykset, kaupungit, yliopistot ja järjestöt25.6.2024 10:00:00 EEST | Tiedote

Suomelle rakennetaan vahvaa näkyvyyttä YK:n ilmastokokoukseen, joka järjestetään Bakussa, Azerbaidžanissa 11.-22.11. 2024. Suomen paviljongin osallistujajoukkoa muodostetaan nyt – mukana on jo monimuotoinen joukko organisaatioita ja ilmoittautuminen on auki 16.8. asti. Vuosittain järjestettävä ilmastokokous on paitsi YK:n tärkein ilmastopolitiikan päätöksentekoareena, myös maailman suurin ilmastotapahtuma. Se kokoaa yhteen päättäjiä ja ilmastoaiheiden parissa työskenteleviä yrityksiä, järjestöjä ja tutkijoita lähes 200 maasta. Viime vuonna Suomi toteutti Dubain ilmastokokoukseen ensimmäistä kertaa oman maapaviljonkinsa, jossa suomalaiset yritykset ja organisaatiot pääsivät esittelemään ilmastoratkaisujaan kansainväliselle yleisölle ja päättäjille. Paviljonki oli menestys niin kävijämäärältään kuin korkean tason kohtaamisten ja Suomen kansainvälisen tunnettuuden kannalta. Myös tänä vuonna on tavoitteena saada Suomen lipun alle Bakuun vahva edustus. Hankkeen ohjausryhmään kuuluvat Climat

EK:n haastateltavia EU-politiikan eri uutisaiheisiin24.6.2024 07:30:00 EEST | Tiedote

Hyvä toimittaja / toimitus Lähiviikot ja -kuukaudet tuottavat runsaasti uutisoitavaa EU-politiikan seuraavaan viisivuotiskauteen liittyen. Paraikaa on käynnissä parlamentin järjestäytyminen. Poliittiset ryhmät muodostuvat, nimeävät johtajansa ja valitsevat edustajansa eri valiokuntiin 3.7.mennessä. Jäsenmaiden johtajista koostuvan Eurooppa-neuvoston varsinainen kokous on 27.-28.6., jolloin se hyväksyy poliittiset prioriteettinsa seuraavalle viisivuotiskaudelle. Samalla se hyväksyy jäsenmaiden ehdokkaan komission puheenjohtajaksi, Eurooppa-neuvoston pysyväksi puheenjohtajaksi sekä ulkosuhteiden korkeaksi edustajaksi. Parlamentti kokoontuu ensimmäiseen täysistuntoonsa 16.-19.7., jolloin se äänestää komission puheenjohtajasta. Samassa yhteydessä tuleva puheenjohtaja esittelee komissiokautensa poliittiset suuntaviivat, joista hän on neuvotellut etukäteen parlamentin kanssa. Jäsenvaltioiden on ilmoitettava omat ehdokkaansa komissaareiksi 2.9. mennessä. Salkkujaosta päättää komission puheenj

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye