Varsinais-Suomen ELY-keskus

ELY-keskus ei määrää Pöytyällä sijaitsevaa Yläneen entistä kunnantaloa suojeltavaksi rakennusperintölain nojalla

Jaa

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on tehnyt 4.6.2024 päätöksen, että se ei määrää Pöytyällä sijaitsevaa Yläneen entistä kunnantaloa suojeltavaksi rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain (rakennusperintölaki, 498/2010) nojalla.

Yläneen Kyläyhdistys ry esitti heinäkuussa 2023 ELY-keskukselle, että rakennus määrättäisiin suojeltavaksi rakennusperintölain nojalla. Keltatiilisen rakennuksen on suunnitellut turkulainen arkkitehtitoimisto Olavi ja Kauko Reima vuonna 1975 ja saman toimiston suunnitelmin rakennukseen valmistui lisäosa vuonna 1983. ELY-keskus kuuli suojeluasiassa Museovirastoa, kohteen omistavaa Pöytyän kuntaa, rakennuksen käyttäjiä eli haltijoita sekä naapureita.

Rakennusperintölain mukaan rakennusperinnön suojeleminen asemakaava-alueella toteutetaan ensisijaisesti kaavoituksella maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) nojalla. Asemakaava-alueella sijaitseva kohde on kuitenkin mahdollista suojella rakennusperintölain nojalla, mikäli kohteella on valtakunnallista merkitystä, kohteen säilymistä ja suojelua ei voida turvata maankäyttö- ja rakennuslailla ja sen nojalla annetulla säännöksillä tai määräyksillä taikka kohteen suojeluun rakennusperintölain nojalla on erityisiä syitä asemakaavoitustilanteen vuoksi. Inventoinnissa paikallisesti arvokkaaksi määritetty Yläneen entinen kunnantalo sijaitsee asemakaava-alueella. Museovirasto on asiassa antamassaan lausunnossa todennut, että rakennus ei ole valtakunnallisesti merkittävä eikä siinä ole sellaisia sisätiloja, että suojelu rakennusperintölain nojalla olisi perusteltua. Kohteen säilyminen ja suojelu voidaan tarvittaessa turvata kaavoituksen keinoin. Alueella on lisäksi käynnissä Nissilän alueen asemakaavamuutos, jossa suojelua koskeva asia on mahdollista ratkaista. Edellytykset asemakaava-alueella sijaitsevan kohteen suojelemiseksi rakennusperintölain nojalla eivät siten täyttyneet.

Päätös suojeluasiassa ei ole vielä lainvoimainen.

Lisätietoja

Ylitarkastaja Reetta Katila, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, p. 0295 022 820

Avainsanat

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus

Hyväkuntoisella soratiellä on parempi ajettavuus kuin pahasti vaurioituneella päällystetyllä tiellä15.7.2024 13:17:46 EEST | Tiedote

Sorateiden osuus koko Suomen maantieverkosta on suuri – noin 35 prosenttia. Lounais-Suomessa sorateiden osuus maantieverkosta on keskimääräistä pienempi. Tyypillisellä soratiellä ajaa vain alle sata ajoneuvoa päivässä, mutta silti sorateillä on edelleen oleellinen merkitys esimerkiksi maa- ja metsätaloudelle ja huoltovarmuudelle. Vaihtelevat sääolosuhteet, vauriot ja pölyäminen kuitenkin kiusaavat sorateitä. Myöskään soratien leventyminen ei ole hyvä asia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye