Museovirasto

Museotilastot 2023 julkaistu: ennätysvuonna 8,7 miljoonaa käyntiä

Jaa

Museovirasto on julkaissut Suomen ammatillisesti hoidettujen museoiden toimintaa, henkilöstöä ja taloutta koskevat tilastotiedot vuodelta 2023. Kyseessä on kaikkien aikojen huippuvuosi, sillä edellinen käyntiennätys vuodelta 2019 rikkoutui 1,1 miljoonalla. Kattavat tiedot ovat haettavissa museotilasto.fi-sivustolla.

Ihmisjono kiemurtelee lattialla. Kuvattu yläviistosta.
Jonoa Akseli Gallen-Kallelasta kertovaan näyttelyyn Kansallismuseossa keväällä 2023. Suuren suosion vuoksi Kansallismuseon aukioloaikoja laajennettiin. Omar El Mrabt Suomen kansallismuseo

Vuonna 2023 Suomen 152 ammatillisesti hoidettua museota ylläpitivät 326:ta museokohdetta, joissa vierailtiin 8 742 782 kertaa. Vuoteen 2022 verrattuna museokäynnit ovat kasvaneet 1,9 miljoonalla. Tilastohaku ja tilastotaulukot vuosilta 2007–2023 ovat käytettävissä ja ladattavissa Museotilasto.fi-verkkopalvelussa.

Museoviraston vuosittain kokoama Museotilasto perustuu museoiden antamiin tietoihin. Päätoimisesti ja ammatillisesti hoidetut museot vastaavat vuosittain edellistä vuotta koskevaan tilastokyselyyn. Vuoden 2023 tilastokysely lähetettiin 152 museolle, joista lähes kaikki vastasivat kyselyyn. Museotilaston tavoitteena on antaa vuosittain mahdollisimman luotettava yleiskuva museoiden toiminnasta.

Museoiden omat tulot ennätyslukemissa

Museoiden kasvaneet käyntiluvut näkyvät selvästi myös niiden tuloissa. Museoiden oman toiminnan tuotot olivat yhteensä 68,7 miljoonaa euroa, mikä on lähes 14 miljoonaa euroa enemmän kuin edellisenä vuonna.

Kasvua on erityisesti museoiden pääsymaksutuloissa, jotka kasvoivat lähes 10 miljoonaa euroa. Kaikkiaan pääsymaksutuloja oli 39,3 miljoonaa euroa vuonna 2023. Suurin osa museoiden rahoituksesta tulee kuitenkin valtiolta ja kunnilta. Museoiden kokonaismenot olivat 317 128 439 euroa.

Museotilaston tiedot vapaasti käytettävissä

Tiedot museoiden vuoden 2023 museokäynneistä ja taloudesta on julkaistu museotilasto.fi-sivustolla. Edellä mainittujen tilastojen lisäksi sivustolta löytyy runsaasti tietoa mm. yleisötyöstä, näyttelyistä, kokoelmista, henkilöstöstä ja taloudesta vuosilta 2007–2023.

Lisäksi verkkopalvelusta löytyvät Tilastojulkaisut vuosilta 2007–2015 ja Tilastokortit vuosilta 2016–2022 sekä CC BY 4.0 -lisenssillä julkaistut taulukot Excel- ja csv-tiedostoina. Syksyn 2024 aikana sivustolla julkaistaan myös aineiston pohjalta tehtyjä Tilastokortteja, joissa lukuja tarkastellaan tarkemmin.

Museotilasto-verkkopalvelu: www.museotilasto.fi  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

erikoisasiantuntija Anu Niemelä, puh. 0295 33 6015, anu.niemela@museovirasto.fi
erikoisasiantuntija Anna Alavuotunki, puh. 0295 33 6019, anna.alavuotunki@museovirasto.fi

Kuvat

Ihmisjono kiemurtelee lattialla. Kuvattu yläviistosta.
Jonoa Akseli Gallen-Kallelasta kertovaan näyttelyyn Kansallismuseossa keväällä 2023. Suuren suosion vuoksi Kansallismuseon aukioloaikoja laajennettiin.
Lataa

Linkit

Museovirasto Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Museovirasto avusti kulttuurireittejä - mukana sauna, runonlaulu ja Alvar Aalto20.6.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Avustusta Euroopan neuvoston kulttuurireittitoimintaa edistäviin yhteistyö- ja kehittämishankkeisiin myönnettiin yhteensä 118 000 euroa. Avustuksella vahvistetaan kulttuurireittitoimintaa ja edistetään Euroopan neuvoston kulttuurireittisopimuksen toimeenpanoa Suomessa. Sopimuksen tavoitteena on muun muassa lisätä tietoisuutta eurooppalaisesta monimuotoisesta kulttuuriperinnöstä ja kehittää kestävää kulttuurimatkailua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye