Uudenmaan ELY-keskus

Nyt myös yhä useampi alemman tieverkon tie saa uuden päällysteen

Jaa

Kesän 2024 aikana toteutetaan ennätysmäärä päällystystöitä, mikä näkyy tienkäyttäjille entistä useampien teiden kunnon kohenemisena mikä parantaa teiden turvallisuutta ja ajomukavuutta. Tietyöaikaan tienkäyttäjien on hyvä olla varuillaan liikenteessä ja huomioida mahdolliset liikennejärjestelyt työmaiden kohdalla.

Päällystystyömaa, jossa asfalttikone ja jyrä työskentelevät tiellä Hämeenlinnassa, toukokuu 2024. Työntekijöitä näkyy koneiden lähellä.
Vt 10 päällystystyömaa Hämeenlinnassa toukokuun 2024 lopussa. Aki Muhonen

Väyläviraston karttapalvelusta Suomen Väylät löytyy ajantasainen kartta kaikista jo kilpailutetuista päällystyskohteista, niiden pituudesta ja aikatauluista. Kartta päivittyy jatkuvasti ja auttaa tienkäyttäjiä seuraamaan päällystystöiden etenemistä.

”Tänä vuonna päällystystöiden valtakunnallisena tavoitteena on pysäyttää korjausvelan kasvu, mikä tarkoittaa, ettei huonokuntoisten päällysteiden määrä kasvaisi”, ELY-keskuksen kunnossapidon projektipäällikkö Niklas Nevalainen toteaa.

Suurimmat haasteet päällystystöissä liittyvät aikataulutukseen ja sääolosuhteisiin, jotka voivat viivästyttää töitä. Alemman verkon kohteilla tehdään usein myös muita parannustöitä, kuten kuivatuksen kunnostusta. "Turvallisuuden näkökulmasta suurin haaste on ohiajava liikenne, ja turvallinen työskentely on ensisijaisen tärkeää," Nevalainen lisää. Urakoitsijat aikatauluttavat työt kesäkaudelle, mutta vilkkaasti liikennöidyillä teillä työskentely ajoitetaan hiljaisemman liikenteen aikaan.

Päällystysurakat toteutetaan laatuvastuurakentamisen mallilla, jossa urakoitsija vastaa lopputuotteen laadusta tilaajalle. Päällystystöissä käytetään pääasiassa kiviaineksia ja bitumia, ja rakenteen parantamiseen voidaan käyttää teräsverkkoja. "Uudelleenpäällystäminen voidaan tehdä useilla erilaisilla tekniikoilla, riippuen vaurioiden laadusta ja laajuudesta," hän lisää.

Myös ympäristönäkökohdat huomioidaan. "Pyrimme edistämään uusiokäyttöä aina kuin mahdollista, ja pohjavesialueilla työskentelyssä olemme erityisen varovaisia," Nevalainen painottaa. Työturvallisuus varmistetaan tarkasti suunnitelluilla liikennejärjestelyillä ja oikeanlaisella suojavaatetuksella. "Pääurakoitsija vastaa siitä, että työmaan liikennejärjestelyt ovat ohjeistuksen mukaiset ja turvallisuusvaatimukset täyttyvät," hän toteaa.

Kustannukset arvioidaan aiempien toteutuneiden kustannusten perusteella, ja raaka-aineiden hinnannousu otetaan huomioon. "Raakaöljyn hinnanvaihtelut vaikuttavat myös bitumin hintaan, ja tätä seurataan tarkasti urakan aikana," Nevalainen selventää. Päällystysurakat kilpailutetaan valtakunnallisesti yhtenäisten hankinta-asiakirjojen avulla, jotta vaatimukset ovat yhtenäiset eri puolilla Suomea.

Hyvä yhteistyö tilaajan ja urakoitsijan välillä perustuu avoimuuteen ja luottamukseen. "Kun molemmat osapuolet noudattavat urakka-asiakirjoja ja yhteisiä pelisääntöjä, työt sujuvat mallikkaasti," Nevalainen kertoo.

"Tienkäyttäjät ja koko yhteiskunta hyötyvät merkittävästi toimivasta ja hyväkuntoisesta tieverkosta. Vaikka työmailla voi joutua odottamaan, maltti on valttia. Muista hiljentää ajonopeutta tietyömaan kohdalla," hän muistuttaa.

Alt-teksti%3A%20P%E4%E4llystysty%F6maa%20Valtatie%2010%3All%E4%20H%E4meenlinnassa%2C%20toukokuu%202024.
Vt 10 päällystystyömaa Hämeenlinnassa toukokuussa 2024. Aki Muhonen

Autoilija, varaudu viivästyksiin

Ruuhkia ja viivytyksiä voi syntyä päällystystöiden aikaan etenkin ulosmenoteille (valtatiet 1, 2, 3, 4 ja 7) sekä muille valtateille, joissa on etenkin kesäaikaan liikennettä, kuten Vt 25. Kehäteillä työaika on rajoitettu yötyöksi.

Mahdollisesti matka-aikaan viivästyksiä aiheuttavat kohteet:

  • Vt 25 Mustio – Virkkala, KVL 8 263, ei työaikarajoituksia
  • Mt 1311 Nurmijärvi – Rajamäki, KVL 6126, ei työaikarajoituksia
  • Vt 7 Itäsalmi -Immersbacka 12, KVL 28 537, työaika 18–14
  • Vt 3 Karhukorpi 11, KVL 32 270, työaika 19–14
  • Vt 2 Palojärvi 21, KVL 14 350, työaika 12–07; jos tehdään heinäkuussa, ei työaikarajoituksia

Merkittävimpiä päällystyskohteita tänä vuonna:

  • Pisin kohteemme Mt 110 välillä Bemböle – Näkkilä saa uutta pintaa 39,57 km. Tämä väli koostuu useammasta kohteesta ja työmenetelmästä: Mt 110 Bemböle – Myllylampi pituus 25,47 km, jonka perään jatkuu kohde Mt 110 Nummenlä - Röylä pituus 8,72 km sekä vielä Mt 110 Näkkilä 5,57 km.
  • Vt 10 Hämeenlinna - Tuulos pituus 24,39 km
  • Mt 130 Karhunkorpi - Arolampi pituus 21,63 km
  • Vt 3 Luhtaanmäki – Etelä-Haaga 21 pituus 16,66 km
  • Vt 25 Hyvinkää - Metsäkylä pituus 14,73 km

Osa yllä mainituista kohteista on jo valmistunut, osa on työn alla ja osa tulossa toteutukseen myöhemmin kesäkaudella.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ely-keskus, kunnossapidon projektipäällikkö Niklas Nevalainen, puh. 0295 021 234
Ely-keskus, kunnossapidon projektipäällikkö Aki Muhonen, puh. 0295 021 153
sähköpostit: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi

Akuutit tiestön kuntoon liittyvät palautteet: Tienkäyttäjän linja p. 0200 2100
ELY-keskuksen liikenteen asiakaspalvelu p. 0295 020 600, liikenteen.asiakaspalvelu(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Päällystystyömaa, jossa asfalttikone ja jyrä työskentelevät tiellä Hämeenlinnassa, toukokuu 2024. Työntekijöitä näkyy koneiden lähellä.
Vt 10 päällystystyömaa Hämeenlinnassa toukokuun 2024 lopussa.
Lataa
Alt-teksti: Päällystystyömaa Valtatie 10:llä Hämeenlinnassa, toukokuu 2024.
Vt 10 päällystystyömaa Hämeenlinnassa toukokuussa 2024.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Logo.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye