Metsäteollisuus ry

Metsäteollisuus etenee kohti fossiilittomia tehtaita

Jaa

Metsäteollisuuden tehdaspäästöt pienenevät entisestään. Tehtaat voivat olla fossiilivapaita jo seuraavan vuosikymmenen kuluessa, mikäli alan toimintaympäristö tukee tätä kehitystä. Jo nyt uusiutuvien polttoaineiden osuus tuotantolaitoksilla on yli 90 prosenttia.

Metsäteollisuus päivittää ilmastotiekarttaansa vuoden 2024 aikana. Tänään, 6. kesäkuuta järjestetyssä Työ- ja elinkeinoministeriön tiekarttatilaisuudessa Metsäteollisuus ry esitteli pian julkaistavan tehdaspäästöskenaarion päivityksensä alustavia tuloksia. Metsäteollisuuden ilmastotiekarttakokonaisuuteen sisältyvän selvityksen on tuottanut konsultti- ja suunnitteluyritys Afry.

Päivityksen alustavien tulosten mukaan toimialan fossiiliset tehdaspäästöt jatkavat vähenemistään aikaisemman vähähiiliskenaarion mukaisesti. Skenaarioiden mukaan metsäteollisuustehtaiden fossiilivapaus on mahdollista saavuttaa noin vuonna 2035.

– Kuljemme hyvin sillä polulla, joka esitettiin tiekarttojen edellisellä kierroksella vuonna 2020. Uusiutuvan polttoaineen käyttö on tehtailla kasvanut ja tehtaiden päästöt pienentyneet. Uusiutuvien polttoaineiden osuus tuotantolaitoksilla oli vuonna 2023 jo 92 prosenttia, kertoo Metsäteollisuus ry:n energia- ja ilmastopäällikkö Ahti Fagerblom.

Edelliseen skenaarioon verrattuna tuloksista nousee nyt entistä vahvemmin biogeenisen hiilidioksidin talteenotto (BECCS) ja sen hyödyntäminen (BECCU). Uudet ratkaisut eivät kuitenkaan realisoidu tyhjästä.

– Tehdaspäästöjen vähentäminen ja uuteen investoiminen edellyttävät menestyviä yrityksiä sekä niitä tukevaa toimintaympäristöä. Hallitsemme jo hiilenkierron, mutta biogeenisen hiilidioksidin talteenotto tarvitsee riittävästi kannustimia ja kohtuuhintaista energiaa, Fagerblom korostaa.

Metsäteollisuuden tehtaiden vähähiiliskenaario valmistuu kesän aikana

Metsäteollisuuden tehtaiden päästövähennykset tukevat Suomen päästövähennystavoitteita. Metsäteollisuus ry:n kasvihuonekaasupäästöjen perusskenaario ja vähähiiliskenaario tulevat kuvaamaan myös käytettävissä olevia päästövähennysratkaisuja ja energian käyttöä. Lisäksi tuloksina tullaan listaamaan kehitykseen tarvittavia toimenpiteitä ja toimintaympäristön edellytyksiä.

Metsäteollisuuden päivitetty tehtaiden vähähiiliskenaario valmistuu kesän aikana. Voit tutustua metsäteollisuuden ilmastotiekartan aikaisempaan versioon täällä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Metsäteollisuus ry

Ennallistamistoimissa tärkeää yhdistää luonnon monimuotoisuuden edistäminen ja metsäteollisuuden puunhankinta17.6.2024 13:05:05 EEST | Tiedote

Tänään EU:n jäsenmaiden ympäristöneuvoston hyväksymän ennallistamisasetuksen vaikutukset ovat Suomelle merkittävät. Asetus tarkoittaa laaja-alaista metsien ja soiden ennallistamista. Luonnon monimuotoisuuden edistäminen eri keinoin on metsäteollisuudelle tärkeää. Asetuksen kansallisessa toimeenpanossa on huomioitava luonnon monimuotoisuuden ja sopeutumiskyvyn parantamisen ohella myös metsäteollisuuden puun saatavuus ja kilpailukyky.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye