Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Terttu-säätiöltä 120 000 euroa tutkimukseen

Jaa

Pohjois-Suomen Terveydenhuollon tukisäätiö jakoi 120 000 euroa kuudelle lupaavalle tutkimusryhmälle. Säätiö tukee erityisesti Pohjois-Suomen alueella tehtävää kliinistä tutkimusta.

Tutkimusapurahan vastaanottivat Elisa Rahikkala (vas.), Tuija Keinänen, Suvi-Päivikki Sinikumpu, Marika Paalanne ja Johanna Salosen tutkimusryhmän puolesta Jari Huovinen.
Tutkimusapurahan vastaanottivat Elisa Rahikkala (vas.), Tuija Keinänen, Suvi-Päivikki Sinikumpu, Marika Paalanne ja Johanna Salosen tutkimusryhmän puolesta Jari Huovinen. Hannele Lamusuo

Terveydenhuollon tukisäätiö, Terttu, jakaa vuosittain hankeapurahoja tutkimustoimintaa varten. Tänä vuonna 20 000 euron apurahan sai kuusi tutkimusryhmää. Säätiö palkitsi keskiviikkona myös Vuoden tutkijan. Lisäksi säätiö jakaa lahjoitusrahastoistaan avustuksia tutkijoille noin puoli miljoonaa euroa vuosittain. 

Hankeapurahan saivat LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sanna Mustaniemi, FT, sairaalafyysikko, Tuija Keinänen, LT, dosentti, lastentautien erikoislääkäri, lastenendokrinologi Marika Paalanne, LT, dosentti, perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkäri Elisa Rahikkala, LT, keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Johanna Salonen, LT, ihotautien ja allergologian dosentti, kliininen opettaja Suvi-Päivikki Sinikumpu.  

Säätiön asiamiehen, ylilääkäri Juha Korpelaisen mukaan kaikki tänä vuonna palkitut ovat sopivassa tutkijanuran vaiheessa muodostamassa omaa tutkimusryhmää. ”He ovat myös hyvin verkostoituneet niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin”, Korpelainen totesi. 

Lupaavia, uusia tutkimuksia 

Mustaniemen tutkimus Stella – synnyttäneiden tukena elintapamuutokseen, tutkii digitaalisen Onnikka-elintapasovelluksen soveltuvuutta raskaudenaikaisen painonhallinnan tukena.  

Tuija Keinäsen tutkimuskohteena on aivokasvainten biomarkkereiden määritys hiki-, iho- ja sylkinäytteistä. Hankkeen tavoitteena on kehittää uusi, elimistöön kajoamaton diagnostinen työkalu aivokasvaimen nopeaan diagnosointiin, hoitoon ja uusiutumisen seurantaan.  

Marika Paalanteen tutkimuksessa selvitetään, voiko vastasyntyneelle tehtävällä ulosteensiirrolla parantaa keisarinleikkauksella syntyneen lapsen suoliston mikrobiston kehittymistä ja näin ehkäistä lapsen lihavuutta ja sairastavuutta. 

Elisa Rahikkala tekee kliinisesti merkityksellistä tutkimusta kehitysvammaisuuden ja aistivammaisuuden geneettisistä taustatekijöistä Pohjois-Suomessa. Tutkimuksessa yhdistetään useiden potilaskohorttien dataa ja moderneja geeniteknologioita. 

Johanna Salosen kohteena on sarkoidoosin esiintyvyys, genetiikka, elinmanifestaatiot, taudinkulku ja ennuste erityisesti pohjoisuomalaisessa väestössä. 

Suvi-Päivikki Sinikumpu tekee isoa rekisteritutkimusta, jossa on mahdollisuus saada paljon tietoa nykyään lisääntyvistä ihosyövistä. Sinikummun tutkimuksen nimi on Ihosyövät ja käsi-ihottuma 60-vuotiailla. 

Säätiön päätöksentekoa varten hankeapuhakemukset vertaisarvioivat edellisvuonna apurahan saaneet tutkijat. 

Innostava tutkija ja opettaja 

Vuoden tutkijaksi Terttu-säätiö valitsi LT, dosentti, neurologian erikoislääkärin ja kliinisen opettajan Johanna Krügerin.  Palkitsemalla Vuoden tutkijan Terttu-säätiö haluaa antaa tunnustusta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella työskentelevälle tohtori-dosenttitasoiselle kliinikkotutkijalle, joka oman potilastyönsä ohella tekee aktiivisesti tutkimustyötä, toimii innostavana esimerkkinä, opettaa, kannustaa ja tukee muita tutkimus- ja potilastyössä. 

Tunnustuspalkinnon perusteissa todetaan, että Johanna Krüger tekee huomionarvoista ja merkittävää työtä työikäisten muistisairauksien tutkijana. Hän on tehnyt merkittäviä löydöksiä mm. otsa- ja ohimolohkorappeumatutkimuksessa. Hän innostaa ja rohkaisee muita ympärillään tutkimustyöhön ja toimii loistavana esimerkkinä nuoremmille tutkijoille sekä herättää opiskelijoissa kannustavalla tavalla kiinnostuksen neurologiaan. 

Hankeapurahat julkistettiin perinteisessä Tohtorikahvit-tilaisuudessa Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Tapahtumassa huomioidaan vuosittain tohtorin ja dosentin arvot saavuttaneita Pohteen työntekijöitä. Kesäkuun 2023 jälkeen uusia tohtoreita on valmistunut 37 ja dosentteja 20. 

Terttu-säätiö 

Pohjois-Suomen Terveydenhuoltosäätiö on perustettu vuonna 1997. Säätiön tarkoituksena on terveydenhuollon ja terveystieteellisen tutkimuksen tukeminen ja alan koulutuksen järjestäminen. Säätiö kartuttaa omaisuuttaan ottamalla vastaan lahjoituksia, avustuksia ja testamentteja sekä järjestämällä rahankeräyksiä. Säätiö on hyvinvointialue Pohteen tytäryhteisö. Tertun toiminnasta vastaa hallitus ja asiamiehenä toimii ylilääkäri Juha Korpelainen. 

https://oys.fi/terttu-saatio/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tutkimusapurahan vastaanottivat Elisa Rahikkala (vas.), Tuija Keinänen, Suvi-Päivikki Sinikumpu, Marika Paalanne ja Johanna Salosen tutkimusryhmän puolesta Jari Huovinen.
Tutkimusapurahan vastaanottivat Elisa Rahikkala (vas.), Tuija Keinänen, Suvi-Päivikki Sinikumpu, Marika Paalanne ja Johanna Salosen tutkimusryhmän puolesta Jari Huovinen.
Lataa
Terttu-säätiö valitsi Vuoden tutkijaksi Johanna Krügerin.
Terttu-säätiö valitsi Vuoden tutkijaksi Johanna Krügerin.
Lataa

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Terveyden- ja sairaanhoidon palveluvalikoimaan on tulossa muutoksia syksyllä 20249.7.2024 12:45:29 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen terveyden- ja sairaanhoidon palveluihin on tulossa muutoksia 1.8.2024 alkaen. Muutokset koskevat lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanottoa, suun terveydenhuoltoa, infopisteitä sekä laboratorion näytteenottopalveluja. Palveluvalikoima muuttuu sosiaali- ja terveysyksiköissä näillä paikkakunnilla: Alavieska, Himanka, Merijärvi, Pyhäjoki, Pyhäntä, Reisjärvi, Sievi ja Vihanti. Muutokset ovat osa Pohteen tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman toimenpiteitä.

Lintuinfluenssarokotukset alkavat – rokotteita suositellaan esimerkiksi turkiseläinten ja siipikarjan parissa työskenteleville26.6.2024 10:10:34 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteella aloitetaan lintuinfluenssarokotukset Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suositusten mukaisesti. Rokotuksen saavat lintuinfluenssalle altistumisvaarassa olevat 18 vuotta täyttäneet kohderyhmiin kuuluvat henkilöt. Rokotettavat varaavat itse ajan rokotukseen omasta sosiaali- ja terveyskeskuksesta.

Helle rasittaa erityisesti ikäihmisiä, vauvoja ja raskaana olevia – vinkit hellepäiviin26.6.2024 09:07:24 EEST | Tiedote

Kuumiin kesäpäiviin ja pitkiin hellejaksoihin on hyvä varautua etukäteen. Kuumasta säästä voi aiheutua terveyshaittoja kenelle tahansa, jos vaikutuksilta ei suojaudu riittävästi. Erityisen herkkiä haitoille ovat kuitenkin ikäihmiset, pitkäaikaissairauksista kärsivät sekä vauvat ja pienet lapset. Myös raskaus sekä kuumissa olosuhteissa työskentely ja urheilu lisäävät alttiutta haitoille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye