Kaakkois-Suomen ELY-keskusKaakkois-Suomen ELY-keskusKaakkois-Suomen ELY-keskusKaakkois-Suomen ELY-keskus

Oletko nähnyt kissankäpälää?

Jaa

Tänä vuonna alkaneessa EU-rahoitteisessa Priodiversity LIFE -hankkeessa täydennetään luontotiedon aukkoja Kaakkois-Suomessa. Luontokartoitukset kohdistuvat pääosin uhanalaisten lajien elinympäristöihin. Myös kansalaiset voivat osallistua luontotiedon kartuttamiseen. Nyt kerätään havaintoja kissankäpälästä.

Kissankäpälää kedolla.
Kedot eli kuivat niityt ovat käyneet Kaakkois-Suomessakin vähiin. Kissankäpälä on yksi harvinaistuneista ketokasveista, josta kerätään nyt havaintoja. Kimmo Saarinen

Tiedätkö ja tunnistatko kissankäpälän?

Vaaksanmittainen ketokasvi on saanut nimensä kukinnosta, jonka pörröiset mykeröt ovat ryhmittyneet verson latvaan tassunanturoiden tapaan – “karvainen ja pehmeä kuin kissantassu”! Valkoiset tassut ovat poikia ja selvästi punertavat tyttöjä, sillä kissankäpälän hede- ja emikukinnot ovat eri kasveissa.

Kissankäpälä pärjää karuissa ja kuivissa ympäristöissä. Se suosii avoimia ketoja ja kalliorinteitä, mutta menestyy myös kangasmetsissä. Varjossa käpälät sinnittelevät usein kukattomina lehtiruusukkeina.

Kissankäpälä muodostaa suikertavan maavarren ja pintarönsyjen avulla mattomaisia kloonikasvustoja. Lehdet ovat pääosin tiiviinä ruusukkeena maanpinnassa ja ne ovat kauttaaltaan valkoisen vanukekarvan peitossa. Kasvi on pieni, mutta sen juuret tunkeutuvat jopa puolen metrin syvyyteen.

Entisaikaan kissankäpälä hyötyi sekä kuloista että kaskeamisesta. Kaskimaille kehittyneet ahot ovat kuitenkin kadonneet ja monet muutkin sopivan avoimet kasvupaikat ovat kasvaneet umpeen, joten moni on huomannut kissankäpälän vähentyneen tai peräti kadonneen vanhoista lapsuudenmaisemista. Kissankäpälällä on kuitenkin kyky hakeutua ihmisen luomiin uusiin ympäristöihin kuten hiekkapohjaisille tienpientareille ja ratavalleille.

Ilmoita havaintosi kissankäpälästä!

Tiedätkö kissankäpälän kasvupaikan ja oletko nähnyt sitä vielä viime vuosina Etelä-Karjalassa tai Kymenlaaksossa? Ilmoita havaintosi kasvupaikoista, niiden nykytilasta ja mahdollisista muutoksista Lajitietokeskukseen (Laji.fi). Palveluun ei tarvitse kirjautua. Mikäli havainnon tallentaminen ei onnistu, tiedot voi myös lähettää sähköpostitse alla mainittuun osoitteeseen. Myös kuvia kissankäpälistä otetaan mielihyvin vastaan.

Käpälähavainnoista tehdään kaikille havaintojaan ilmoittaneille pienimuotoinen yhteenveto ja tiedot myös liitetään osaksi Luonnontieteellisen keskusmuseon Kastikka-havaintotietokantaa.

Yhteyshenkilöt

Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen Priodiversity-tiimi

Lisätiedot: Kimmo Saarinen, luontotiedon asiantuntija
kimmo.saarinen@ely-keskus.fi

Kuvat

Kissankäpälää kedolla.
Kedot eli kuivat niityt ovat käyneet Kaakkois-Suomessakin vähiin. Kissankäpälä on yksi harvinaistuneista ketokasveista, josta kerätään nyt havaintoja.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan elinvoimainen, kestävä ja saavutettava Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye