Vaasan kaupunki - Vasa stad

Taiteilija J.O. Mallanderin tilapäinen taideteos Tikanojan taidekodin pihamaalle - Tiedotustilaisuus 14.6. klo 10 Tikanojan taidekodissa

Jaa
J.O.Mallander Tikanojan Taidekoti 2024. Valokuva: Noora Lehtovuori
J.O.Mallander Tikanojan Taidekoti 2024. Valokuva: Noora Lehtovuori

MEDIAKUTSU

Tervetuloa taiteilija J.O. Mallanderin Kohti puhdasta maata -tilapäisen taideteoksen tiedotustilaisuuteen perjantaina 14.6.2024 klo 10 Tikanojan taidekodin pihassa, os. Hovioikeudenpuistikko 4, 65100 Vaasa.

Tilaisuudessa ovat paikalla taiteilija J.O. Mallander, näyttelypäällikkö Maaria Salo ja amanuenssi Noora Lehtovuori Vaasan museoista.

Taiteilija rakentaa teosta yhdessä museon henkilökunnan kanssa 10.–13.6. Tikanojan taidekodin pihassa. Median edustajat voivat halutessaan varata erillisen ajan tutustumiseen ennen tiedotustilaisuutta. Haastatteluista voi sopia myös tiedotustilaisuuden jälkeen.

Haastattelumahdollisuudet ja lisätietoa: Amanuenssi Noora Lehtovuori, Vaasan museot, puh. +358405877363, noora.lehtovuori@vaasa.fi

Liite: CV

Tiedotuskuvat: https://kuvapankki.vaasa.fi/s/o/WHMkE7yuN9T6wgIM

TIEDOTE

Uusi tilapäisteos kesäksi Tikanojan taidekodin pihamaalle: J.O. Mallanderin Kohti puhdasta maata on osa näyttelyä Idän henkisyys

Tikanojan taidekodin julkisella pihamaalla nähdään valtionpalkinnolla palkitun taiteilijan, J.O. Mallanderin tilapäinen taideteos Kohti puhdasta maata. Teos avautuu yleisölle 14. kesäkuuta klo 14–16 ja on nähtävillä 23. elokuuta asti.

Valkoisista tiilistä rakentuva teos on osa Tikanojan taidekodin Idän henkisyys -näyttelyä, joka kulttuurihistoriallisen esineistön ja taideteosten kautta esittää suomalaisten taiteilijoiden syvää kiinnostusta idän uskontoihin ja kulttuureihin.

Käsite- ja ympäristötaiteen pioneerina J.O. Mallander on uransa aikana rakentanut noin 60 erilaista tiili-installaatiota. Kohti puhdasta maata -teoksen ensimmäinen versio rakentui vuonna 1983 Tamminiemen puistoalueelle, ja teos saavutti eräänlaisen huipun vuonna 1988 Finlandia-talon edessä.

Itämaiseen filosofiaan perehtynyt pitkän linjan taiteilija on buddhisti. Terminä puhdas maa tarkoittaa valaistunutta mielentilaa. Tikanojan taidekodin pihassa teos asettuu mandalan muotoon ja sen yhteydessä oleva buddha symboloi katsojan katsetta. Ympyrä symboloi myös päätöspistettä. Taiteilijan sanoin: "Ympyrä sulkeutuu tähän esitykseen.”

Teoksen tiilet on tarkoitus lahjoittaa yleisölle anteliaisuuden periaatteella, jolloin ne saavat uuden elämän. Tämä lähestymistapa tukee kestävää kehitystä ja tarjoaa taiteen ystäville ainutlaatuisen mahdollisuuden omistaa osan teoksesta. Taideteoksen toteutusta on tukenut rakennustarvikeyritys STARK Vaasa ja Veljekset Gröndahlin Säätiö.

Idän henkisyys -näyttelyyn voi tutustua Tikanojan taidekodissa keskiviikosta sunnuntaihin klo 10–17. Näyttelyn on kuratoinut taiteen- ja uskonnontutkija Nina Kokkinen. Näyttelystä järjestetään asiantuntijakierros Kokkisen johdolla sunnuntaina 16.6. klo 13 suomeksi ja englanniksi klo 14.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Amanuenssi Noora Lehtovuori, Vaasan museot, puh. +358405877363, noora.lehtovuori@vaasa.fi

Kuvat

J.O.Mallander Tikanojan Taidekoti 2024. Valokuva: Noora Lehtovuori
J.O.Mallander Tikanojan Taidekoti 2024. Valokuva: Noora Lehtovuori
Lataa
Finlandia-talo, Helsinki 1988. Valokuva: J.O. Mallander.
Finlandia-talo, Helsinki 1988. Valokuva: J.O. Mallander.
Lataa
Meilahti, Helsinki 1983.  Valokuva / Photo:  Sakari Viika.
Meilahti, Helsinki 1983. Valokuva / Photo: Sakari Viika.
Lataa

Liitteet

Linkit

Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa on helppo olla onnellinen.

Vaasan museot on Pohjanmaan aluevastuumuseo, joka tuottaa, tallentaa ja esittelee alueen tiedettä, taidetta ja historiaa. Näyttelymme tarjoavat yhdistelmän paikallista ja kansainvälistä kulttuuria sekä taidetta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye