Työeläkevakuuttajat Tela

Työeläkealan it-kulut jatkavat laskuaan

Jaa

Työeläkealan tietojärjestelmäkulut olivat vuonna 2023 yhteensä vajaat 207 miljoonaa euroa. Kulut laskivat edellisvuoteen verrattuna reilulla kuudella miljoonalla eurolla eli lähes kolme prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Työeläkevakuuttajat Telan kokoamasta selvityksestä koskien alan it-kuluja.

Työeläkealan it-kustannukset vuonna 2023 aiheutumisperusteen mukaan jaoteltuna.

- It-kulut ovat olleet nyt laskusuunnassa vuodesta 2020 lähtien. Taustalla on sekä määrätietoinen kehitystyö kustannusten alentamiseksi että isojen lakimuutosten aiheuttamien kehitystöiden päättyminen vuosikymmenen vaihteessa, kertoo Telan kehityspäällikkö Mikael Kulikoff.

Kulikoff viittaa lakimuutoksilla vuonna 2017 voimaan tulleeseen edelliseen eläkeuudistukseen sekä vuoden 2019 alussa käyttöönotettuun tulorekisteriin. 

- Nämä molemmat vaativat työeläkevakuuttajilta paljon tietojärjestelmiin liittyvää kehitystyötä 2010-luvun lopussa. Kuluvan vuosikymmenen alussa vastaavia suurempia lakimuutoksia ei ole ollut, Kulikoff toteaa.

Suurimman osuuden eli 69,4 prosenttia it-kulujen kokonaisuudesta haukkasi tietojärjestelmien ylläpito ja tuotannon hoitaminen. Reilu neljännes (26,6 %) kuluista kohdistui kehitysinvestointeihin. Lakimuutosten aiheuttamien muutostarpeiden osuus jäi 3,9 prosenttiin. 

It-kustannukset rahoitetaan pääosin vuosittain kerättävillä työeläkemaksuilla, lukuun ottamatta sijoitustoimintaan liittyviä it-kuluja, jotka rahoitetaan sijoitustoiminnan tuotoilla. Vuonna 2023 sijoitustoimintaan liittyvien kulujen osuus oli 23,4 miljoonaa euroa ja työeläkemaksuilla katettavien kulujen osuus 183,3 miljoonaa euroa.

Korvaus- ja vakuutustoiminta sekä infrastruktuuri suurimmat kuluerät

Jos it-kulujen jakautumista tarkastellaan liiketoimintajaottelun mukaan, suhteellisesti suurimmat kulut aiheutuivat korvaustoiminnasta, jonka osuus oli 30,7 prosenttia. Korvaustoiminta käsittää eläkehakemusten käsittelyn, päätösten tekemisen, eläkkeiden maksatuksen sekä neuvonnan. 

Toiseksi suurimman ryhmän muodostivat vakuutustoiminnasta aiheutuvat kulut. Niiden osuus viime vuonna oli 26,3 prosenttia. Vakuutustoiminta sisältää muun muassa työsuhdetietojen keräämisen ja rekisteröinnin sekä vakuutusmaksujen laskennan.

Kolmanneksi suurin kuluryhmä oli infrastruktuuri eli laitteet, tietoliikenne ja käyttöpalvelut. Näiden osuus kuluista oli 25,1 prosenttia. 

Sijoitustoiminnasta aiheutuvien it-kustannusten osuus oli viime vuodelta 11,3 prosenttia ja hallinnon sekä muun toiminnan osuus 6,5 prosenttia. 

Tietojärjestelmät olennainen osa työeläkevakuuttamista

Tietojärjestelmillä on keskeinen rooli kaikessa työeläkevakuuttajien toiminnassa. Järjestelmissä on tiedot kaikkien Suomessa töitä tekevien nykyisistä ja entisistä työsuhteista, ansaituista palkoista sekä kertyneistä ja jo maksussa olevista työeläkkeistä. Vuonna 2023 työeläkevakuutettuja työntekijöitä ja yrittäjiä oli lähes 2,7 miljoonaa. Työeläkkeensaajia puolestaan oli reilut 1,5 miljoonaa. 

Työeläkealan it-kuluja seurataan järjestelmällisesti vuosittain. Yhteinen tiedonkeruu mahdollistaa kattavan ja järjestelmällisen seurannan alan it-kulujen kehittymisestä. Telan kokoamaan selvitykseen on kerätty tiedot kaikilta lakisääteistä työeläketurvaa hoitavilta yksityisten ja julkisten alojen työeläkevakuuttajilta sekä Eläketurvakeskukselta. Selvityksen kattavuuden arvioidaan olevan noin 99 prosenttia alan it-kustannuksista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Työeläkevakuuttajat Tela
Salomonkatu 17 B
00100 Helsinki

https://www.tela.fi/

Työeläkevakuuttajat Tela on kaikkien Suomessa toimivien työeläkevakuuttajien edunvalvontajärjestö. Telan jäseninä ovat kaikki lakisääteistä työeläketurvaa hoitavat työeläkevakuuttajat.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläkevakuuttajat Tela

Salaisuuksien jäljillä -sarja: Kumpi voittaa – sijoittajasakaali vai työeläkevirtahepo?12.6.2024 10:52:36 EEST | Uutinen

Työeläkevakuuttajien sijoitustoiminnan sääntely rajaa tuottomahdollisuuksia verrattuna yksityiseen sijoittamiseen. Vertailu yksityisen ja eläkevarojen sijoittamisen välillä on muutenkin vaikeaa: esimerkiksi lakisääteisen työeläkkeen tarjoamaa työkyvyttömyysturvaa on erittäin hankalaa ja kallista järjestää yksityisiltä vakuutusmarkkinoilta, muistuttaa Helsingin yliopiston tutkimusjohtaja Ville-Pekka Sorsa Telan Salaisuuksien jäljillä -sarjan uusimmassa jaksossa. Osana eläkeuudistusta tehdään kuitenkin sijoitusuudistusta, jossa vakavaraisuussääntelyä tarkistamalla pyritään työeläkevakuuttajien sijoitustuottojen parantamiseen. Maltillinen riskinoton lisääminen on tarpeen, koska sijoitustuottojen merkitys eläkkeiden rahoittamisessa kasvaa.

Työeläkevarojen kasvu turvaa tulevaisuuden työeläkkeitä – varojen määrä 258 miljardia euroa28.5.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Suomalaisten työeläkkeiden rahoituksessa käytettävien eläkevarojen määrä kasvoi noin seitsemällä miljardilla eurolla vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä. Kotimaisen talouden heikosta vireestä huolimatta sijoitusten positiivinen kehitys jatkui ensimmäisen vuosineljänneksen aikana, ja varojen määrä ylsi maaliskuun lopussa yhteensä 258 miljardiin euroon. Luvut käyvät ilmi Työeläkevakuuttajat Telan tuoreista tilastoista.

Salaisuuksien jäljillä -sarja: EU:n koura ei yllä suomalaisen eläkeläisen kukkarolle10.5.2024 12:28:55 EEST | Uutinen

Euroopan unionilla on keinoja jäsenmaiden taloudelliseen ohjaukseen, mutta suomalaiseen eläkejärjestelmään se ei tällä hetkellä pääse puuttumaan, sanoo Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes Salaisuuksien jäljillä -sarjan uudessa jaksossa. Sarjassa paljastetaan ilmiöitä työeläkkeiden rahoituksen ja tulevaisuuden maailmasta. Tulevien euroedustajien kannattaakin kiinnittää huomiota siihen, että unionin kehitys ei hyvää tilannetta muuta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye