Jyväskylän yliopisto

Väitös: Kulta tarjoaa raakaöljyä vahvemman suojan osakesijoittajille kriisiperiodien aikana

Jaa

Missä sijoittajan varat ovat turvassa, kun huonot ajat koittavat? Onko kulta vai raakaöljy parempi turva? Kuinka pankit suojautuivat negatiivisten korkojen aiheuttamaa riskiä vastaan? VTL Juhani Raatikainen tarkastelee väitöskirjassaan osakesijoittajien ja pankkien riskienhallintastrategioita markkinaromahdusten ja muutoin haastavien markkinaolosuhteiden vallitessa. Työssä tutkitaan erityisesti kullan ja raakaöljyn merkitystä osakesijoittajille sekä pankkien liiketoimintastrategioiden muutoksia negatiivisten korkojen periodilla.

Juhani Raatikainen
Juhani Raatikainen

Raatikaisen väitöskirja koostuu johdannosta ja kolmesta empiirisestä tutkimuksesta. Menetelmällisesti väitöskirja sijoittuu rahoitusekonometrian tutkimustraditioon. Väitöskirjan kaksi ensimmäistä tutkimusta tarkastelevat osake-, raakaöljy- ja kultamarkkinoiden sekä eräiden suosittujen riskimittareiden välisiä dynaamisia yhteyksiä.

Työ tarjoaa merkittäviä uusia tuloksia. Kullan lisäksi myös raakaöljy on vahva turvasatama (”suoja”) osakesijoittajille, mutta kulta on parempi ja tehokkaampi kriisiperiodien aikana.

- Yleinen käsitys on ollut, että kulta toimii osakemarkkinoille turvasatamana lyhyen, noin 14 vuorokauden, ajan ja turvasatamaominaisuus heikkenee äärimmäisten markkinaromahdusten aikana. Väitöskirjan tulokset haastavat tämän. Kullan turvasatamaominaisuus säilyy pidempään kuin on yleensä ajateltu ja se on sitä voimakkaampi, mitä suurempi osakekurssien pudotus on, sanoo Juhani Raatikainen.

- Yksi keskeisistä uusista tuloksista on havainto, jonka mukaan raakaöljyn futuurikäyrän ollessa nouseva, dynaaminen korrelaatio raakaöljyn ja osakkeiden tuottojen välillä on korkein, ja, kun futuurikäyrä on laskeva, korrelaatio on matala tai negatiivinen.

Väitöskirjaan sisältyvistä tutkimuksista viimeisessä analysoidaan suomalaisten osuuspankkien toimintaa negatiivisten korkojen periodilla. Tutkimuksessa käytetään salaista pankkikohtaista kuukausiaineistoa tammikuusta 2009 joulukuuhun 2018. Tulosten mukaan suomalaisten osuuspankkien tulos ei ole heikentynyt merkittävästi negatiivisten korkojen aikana. Pankkien reaktiot mataliin ja negatiivisiin korkoihin eroavat pankkien koon ja liiketoimintastrategian perusteella.

- Negatiivisten korkojen aikana erityisesti suurimmat pankit siirsivät varainhankinnan painopistettä tukkumarkkinoille, mikä mahdollisti negatiivisten korkojen hyödyntämisen varainhankinnassa, toteaa Raatikainen.

VTL Juhani Raatikaisen taloustieteen väitöskirja ”Gimme Shelter: Hedges and Safe Havens in Banking and Equity Markets” tarkastustilaisuus pidetään perjantaina 14.6.2024 klo 12.00 Jyväskylän yliopiston päärakennuksen salissa S2. Vastaväittäjänä toimii professori Timo Rothovius (Vaasan yliopisto) ja kustoksena professori Jaakko Pehkonen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.

Tutustu Juhani Raatikaisen väitöstyöhön: Gimme Shelter : Hedges and Safe Havens in Banking and Equity Markets

Taustatietoa:
Juhani Raatikainen on toiminut pitkään Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa yliopistonopettajana vastuualueenaan rahoituksen opetus. Hän on lisäksi opettanut uransa aikana useissa muissa yliopistoissa. Juhani Raatikaisella on myös laaja kokemus rahoitusmarkkinoilla toimimisesta sekä Suomessa että Lontoossa.

Lisätietoja:
Juhani Raatikainen
+358 40 5434195
juhani.e.raatikainen@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Juhani Raatikainen
Juhani Raatikainen
Lataa

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoululle tunnustusta laadukkaasta opetuksesta ja tutkimuksesta - AACSB-akkreditointi myönnettiin kuudeksi vuodeksi eteenpäin3.7.2024 10:30:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu on saanut arvostetun tunnustuksen korkealaatuisesta opetuksestaan ja tutkimuksestaan, kun sille myönnettiin AACSB-akkreditointi kuudeksi vuodeksi eteenpäin. Kauppakorkeakoulun vahvuuksina pidettiin erityisesti sitoutumista vastuullisuuteen ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Susanna Lähde on ensimmäinen Jyväskylästä valmistunut diplomi-insinööri – heti perään valmistuu myös oma puoliso2.7.2024 11:00:00 EEST | Tiedote

Susanna Lähde on ensimmäinen Jyväskylän yliopistosta diplomi-insinööriksi valmistunut opiskelija. Susanna opiskeli Jyväskylässä tieto- ja ohjelmistotekniikan diplomi-insinööriohjelmassa ja työskentelee tällä hetkellä Valmetilla. Myös Susannan puoliso Aatu Laitinen valmistuu tänä keväänä diplomi-insinööriksi ensimmäisten joukossa. Tekniikan alan koulutus alkoi Jyväskylän yliopistossa vuonna 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye