Työterveyslaitos

Työaikojen liikennevalomalli paransi työaikoja ja työturvallisuutta sote-alalla

Jaa

Vuoroergonomian edullisista vaikutuksista on saatu kansainvälisestikin uutta, merkittävää tietoa. Työterveyslaitos on päivittänyt kansalliset vuoroergonomiasuositukset ja laatinut ilmaisen Työtapaturmien riskilaskurin jaksotyöhön osaksi riskinarviointia. Uusilla menetelmillä voidaan edistää työturvallisuutta ja työhyvinvointia sote-alalla.

Työterveyslaitoksen mediatiedote 10.6.2024

Laajassa tutkimushankkeessa tutkittiin vuorosuunnitteluohjelmistoissa käytettävien, Työterveyslaitoksen kehittämien Työaikojen liikennevalo –suositusten, vuonna 2020 voimaan astuneen uuden työaikalain sekä koronapandemian vaikutuksia työaikoihin ja terveyteen sote-alalla.   

Työterveyslaitoksen Työaikojen Liikennevalomallia on hyödynnetty sote-alalla jaksotyönä tehtävän vuorotyön suunnittelussa vuodesta 2015 alkaen. Tutkimusaineisto perustui Sote-työajat kohorttiin 2008 - 2022 ja se kattoi tiedot työajoista, sairauspoissaoloista, työtapaturmista sekä työhyvinvoinnista.  

Aineisto käsitti eri osatutkimuksissa enimmillään yli 80 000 työntekijää. 

Hanke tuki hyvää vuoroergonomiaa sote-alalla

Liikennevalosuositusten käyttö oli yhteydessä parempaan vuoroergonomiaan, matalampaan työtapaturmariskiin ja hieman vähäisempään psyykkiseen kuormittumiseen. 

Liikennevalosuosituksia käytti säännöllisesti viidennes vuorosuunnittelijoista. Uusi työaikalaki vähensi lyhyitä vuorovälejä ja vuorovälien vähenemisen kautta sairauspoissaolojen kasvua. COVID-19 pandemia ei vaikuttanut olennaisesti työaikoihin. 

Työaikojen liikennevalomallin suositukset tunnettiin hyvin, mutta niiden käyttö on vain osin vakiintunutta. Suosituksia käytti vain viidennes vuorosuunnittelijoista. Hanke tuki hyvän vuoroergonomian käyttöä sote-alalla, ja tutkijaryhmä suosittelee liikennevalosuositusten hyödyntämistä nykyistä laajemmin sote-alalla. 

Liikennevalomalli vastaa epäsäännöllisen vuorotyön haasteisiin

Epäsäännöllinen vuorotyö aiheuttaa riskejä terveydelle ja turvallisuudelle. Tutkimuksen aikana olosuhteiden haastavuutta vahvisti pandemia. 

Tutkimus toi esille hyvän vuoroergonomian merkityksen ja vahvisti, että systemaattinen ja tietoon perustuva suunnittelu on avain terveellisen ja turvallisen työympäristön ylläpitämiseen. 

Tutkimuksen tulokset ovat sovellettavissa laajasti eri työpaikoille, ja niitä hyödyntämällä voidaan edistää työhyvinvointia koko sote-sektorilla. 

Työsuojelurahasto on osallistunut hankkeen rahoittamiseen. 

Tutustu tutkimushankkeeseen

Lisätiedot

  • Tutkimusprofessori Mikko Härmä, Työterveyslaitos, mikko.harma@ttl.fi, puh. 040 544 2750

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet

Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fi

Linkit

Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.

Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.

Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.

Lisätietoja:

Tietoa meistä 

Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot, mediakalenterin ja aiemmat tiedotteemme.

Tilaa uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi.

X: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Työterveyslaitoksen logo.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos

Väestörakenteen muutosvaikutuksia tutkiva LIFECON-hanke sai jatkorahoituksen14.6.2024 11:59:53 EEST | Uutinen

Väestörakenteen muutosten elämänkaari- ja talousvaikutuksia tutkiva LIFECON-hanke sai jatkorahoituksen vuoteen 2027 asti. Jatkokaudella hankkeen tutkimuksen ja vuorovaikutustoiminnan on tarkoitus vastata erityisesti ajankohtaisiin, hallituksen ja ministeriöiden tunnistamiin tarpeisiin. LIFECON-hanketta rahoittaa Strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) DEMOGRAPHY-ohjelma ja sitä toteuttavat Työterveyslaitos, Helsingin yliopisto ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (Etla).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye