Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kesätyöpaikkojen työsuojeluvalvonta: nuorten on saatava tehdä töitä turvallisesti

Jaa

Työsuojeluviranomainen tarkastaa jälleen kesän aikana kesätyöpaikkoja eri puolilla Suomea. Tarkastuksen yhtenä tavoitteena on varmistaa, että nuoret on perehdytetty turvallisiin työtapoihin.

”Uutisista olemme kuulleet surullisista tapauksista, joissa nuori on loukkaantunut tai jopa kuollut työtapaturmassa. Nuoret työntekijät ovat ikänsä ja vähäisen kokemuksensa takia erityisen suojelun tarpeessa. Heidät on perehdytettävä huolellisesti turvallisiin työtapoihin. Työssä käytettävien koneiden ja laitteiden on oltava ehdottoman turvallisia, myös häiriötilanteissa”, korostaa työsuojelutarkastaja Saila Lähdesmäki Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Myös nuoren itsensä on tärkeä tietää, että jos työtehtävä tuntuu yhtään vaaralliselta, sitä ei pidä tehdä. Ensin kannattaa kertoa asiasta esihenkilölle tai työpaikan työsuojeluvaltuutetulle. Jos vaara ei tällä poistu, voi soittaa työsuojeluviranomaisen puhelinneuvontaan numeroon 0295 016 620.  

Nuorilla ei saa teettää vaarallisia töitä ennen työsuojeluviranomaiselle ilmoittamista. Alle 16-vuotiaalla ei saa teettää lainkaan vaarallista työtä.

Työvuoroja ei saa perua sateen takia

Tarkastusten tavoitteena on myös herätellä työelämään astuvia nuoria siihen, että työelämän keskeisistä pelisäännöistä kannattaa ottaa selvää, kun tekee työsopimusta ja aloittaa työt.

”Nuorten on hyvä tietää esimerkiksi se, että työvuorot on saatava tietoon hyvissä ajoin, eikä niitä voi perua viime hetkessä vaikkapa sateen takia. Lisäksi työehtosopimuksesta on hyvä varmistaa, että palkkaa ja lisät maksetaan oikein”, Lähdesmäki neuvoo.

Nuorten on hyvä tietää myös se, että työolojen on oltava lainmukaiset. Turvallisuuden lisäksi vähimmäisvaatimuksia ovat esimerkiksi vessatauot, juomavesi ja tuoli tauoille. 

Tarkastukset tehdään useimmiten ennalta ilmoittamatta. Tarkastuksilla haastatellaan kesätyöntekijöitä ja kerrotaan heille samalla työelämän pelisäännöistä ja mahdollisuudesta pyytää apua työsuojeluviranomaiselta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Työsuhdeasiat: tarkastaja Saila Lähdesmäki, 0295 016 028, Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue
Työturvallisuusasiat: tarkastaja Jori Sinisalmi, 0295 018 186, Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue
sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@avi.fi

Työsuojeluhallinto

Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi

Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen ”kesäkirje” antoi virheellisen kuvan kotihoidosta kesällä – aluehallintoviraston valvontapäätös17.7.2024 10:38:24 EEST | Tiedote

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen kotihoidon asiakkaille ja heidän läheisilleen lähettämän kirjeen sanamuodot antoivat virheellisen kuvan siitä, mitä asiakkaiden läheisiltä odotettiin. Läheisten ei ole saadun selvityksen mukaan odotettu ottavan kokonaisvastuuta asiakkaiden hoidosta. Kirjeen sisältö olisi tullut laatia kuvaamaan paremmin sitä, mitä läheisiltä todellisuudessa odotettiin ja pyydettiin.

Regionförvaltningsverket ålade Egentliga Finlands välfärdsområde att se till att det finns tillräckligt med socialarbetare inom barnskyddet12.7.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland ålade Egentliga Finlands välfärdsområde att för varje barn som är klient inom barnskyddet utse en socialarbetare som ansvarar för barnets angelägenheter samt att se till att antalet klienter per socialarbetare som ansvarar för barnens angelägenheter senast den 15 januari 2025 överensstämmer med lagen. Om Egentliga Finlands välfärdsområde inte fullgör detta överväger regionförvaltningsverket att meddela ett nytt föreläggande som förenas med vite.

Aluehallintovirasto määräsi Varsinais-Suomen hyvinvointialueen huolehtimaan lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden riittävästä määrästä12.7.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Lounais-Suomen aluehallintovirasto määräsi Varsinais-Suomen hyvinvointialueen nimeämään kaikille lastensuojelun asiakkaana oleville lapsille hänen asioistaan vastaavan sosiaalityöntekijän ja saattamaan lapsen asioista vastaavien sosiaalityöntekijöiden asiakasmäärät lain mukaiseksi 15.1.2025 mennessä. Mikäli Varsinais-Suomen hyvinvointialue ei toteuta määräyksiä, aluehallintovirasto harkitsee uuden määräyksen antamista sakon uhalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye