Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Kiireettömään erikoissairaanhoitoon odottaneiden määrä väheni kevään aikana

Jaa

Huhtikuun 2024 lopussa yli 162 000 potilasta odotti pääsyä kiireettömään erikoissairaanhoitoon hyvinvointialueilla. Hoitoa odottaneita oli yli 10 000 vähemmän kuin joulukuussa 2023.

Yli puoli vuotta odottaneiden määrä väheni kevään 2024 aikana lähes 2 000 potilaalla. Huhtikuussa lähes 17 prosenttia jonottaneista eli yli 27 000 potilasta oli odottanut hoitoonpääsyä yli puoli vuotta. 

Tiedot käyvät ilmi THL:n erikoissairaanhoidon hoitoonpääsyn tilastoista. 

”Pitkään hoitoa odottaneiden potilaiden määrä alkoi vähentyä viime vuoden lopussa, ja väheneminen on jatkunut tänä keväänä koko maan tasolla. Joillakin alueilla pitkään hoitoa odottaneiden määrä on kuitenkin kasvanut ja hoitoonpääsyä odottavia ihmisiä on edelleen paljon”, kertoo THL:n kehittämispäällikkö Pia Tuominen.

”Hyvinvointialueet ovat tehneet paljon toimia jonojen purkamiseksi ja ratkovat edelleen erilaisia organisaatiouudistuksesta tulevia haasteita”, Tuominen jatkaa.

Yli puoli vuotta hoitoa odottaneiden määrässä suuria eroja hyvinvointialueiden välillä

Huhtikuun 2024 lopussa yli puoli vuotta kiireetöntä erikoissairaanhoitoa odottaneiden osuus oli suurin Pohjois-Savon (27,2 %) sekä Pohjois-Pohjanmaan (25,0 %) hyvinvointialueilla ja pienin Etelä-Savon (3,3 %) ja Keski-Pohjanmaan (3,3 %) hyvinvointialueilla.

Myös yli puoli vuotta odottaneiden määrä suhteessa väkilukuun (odottajaa/10 000 asukasta) vaihteli alueittain. Eniten yli puoli vuotta hoitoa odottaneita suhteessa väkilukuun oli Pohjois-Savossa ja vähiten Etelä-Karjalassa.

Kaihileikkaukseen sekä polven tai lonkan tekonivelleikkaukseen jonottavien määrä on pysynyt suurena  

Kaihileikkaukseen odotti maaliskuussa 2024 kaikkiaan yli 13 000 potilasta ja polven tai lonkan tekonivelleikkaukseen 14 000 potilasta.

Polven tai lonkan tekonivelleikkaukseen odottaneiden määrä on vähentynyt joulukuusta 2023 ja nyt toimenpidettä odottaa liki 14 000 potilasta. Myös yli puoli vuotta odottaneiden määrä on laskenut. Polven tai lonkan tekonivelleikkaukseen yli puoli vuotta odottaneita oli lähes 34 prosenttia potilaista.

Kaihileikkaukseen odottaneiden kokonaismäärä on hieman noussut. Yli puoli vuotta kaihileikkaukseen pääsyä oli odottanut 10 prosenttia potilaista. Yli puoli vuotta odottaneiden potilaiden määrä kuitenkin väheni liki 300:lla verrattuna joulukuuhun 2023. 

”Kaihileikkaukseen sekä polven tai lonkan tekonivelleikkaukseen odottavien potilaiden määrät ovat pysyneet suurina. Taustalla vaikuttaa väestön vanheneminen”, Tuominen toteaa. 

”Polven tai lonkan tekonivelleikkausta odottavien määrä alkoi vähetä kevään 2024 aikana. Huhtikuussa yli puoli vuotta odottaneiden määrä sekä polven tai lonkan tekonivelleikkauksiin että kaihileikkauksiin on vähentynyt verrattuna joulukuuhun 2023”, Tuominen jatkaa.

Lähetteiden määrä on pysynyt tasaisena 

Lähetteitä on tullut tänä vuonna kiireettömään erikoissairaanhoitoon yli 400 000 huhtikuun loppuun mennessä.  Huhtikuun tiedoista puuttuvat Pirkanmaan ja Kymenlaakson lähetteet, joita on yhteensä noin 55 000. 

”Lähetteiden määrä on hyvin samankaltainen kuin vuoden 2023 huhtikuussa. Lähetteiden määrä saattaa vaihdella kuukausittain, mutta niiden määrä vuositasolla on nyt sama kuin ennen koronaepidemiaa. Koronaepidemian alussa lähetteiden määrä laski, koska ihmiset pysyttelivät kotona, nyt lähetteiden määrän nousu kertoo siitä, että tilanne on normalisoitunut”, Tuominen kuvaa. 

Perusterveydenhuollon hoitoonpääsy

Perusterveydenhuollon hoitoonpääsytiedot keväältä 2024 on julkaistu viikolla 23. 

Hoitotakuun tiukentuminen on nopeuttanut etenkin lääkäriin pääsyä – kahden viikon määräaika toteutuu yhä useammin
THL:n tiedote 4.6.2024

Lähde

Hoitoonpääsy erikoissairaanhoidossa 30.4.2024

Lisätietoja

Pia Tuominen
kehittämispäällikkö
puh. 029 524 8405
etunimi.sukunimi@thl.fi

Avainsanat

Tietoa julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Jätevesitutkimus: kokaiinin käyttö lisääntynyt pääkaupunkiseudun ulkopuolella, amfetamiinin käyttö kasvussa suuressa osassa maata28.6.2024 02:00:00 EEST | Tiedote

Kokaiinia käytetään yhä enemmän myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella, osoittaa THL:n tuore jätevesitutkimus. Pääkaupunkiseudulla ja sen läheisyydessä käytön kasvu on viime aikoina taittunut, mutta useissa kaupungeissa pääkaupunkiseudun ulkopuolella kokaiinin käyttömäärät ovat mittaushistorian korkeimpia. Myös amfetamiinin käyttömäärät ovat useissa kaupungeissa merkittävästi kasvaneet verrattuna edelliseen valtakunnalliseen seurantaan, joka toteutettiin vuonna 2022.

THL kehittäisi perusterveydenhuoltoa osana hyvinvointialueiden toimintaa Kela-korvausten noston sijaan26.6.2024 08:40:00 EEST | Tiedote

Hallitus esittää yksityisen terveydenhuollon Kela-korvausten nostamista. Esityksen tavoitteena on parantaa perusterveydenhuollon saatavuutta ja purkaa perusterveydenhuollon hoitojonoja. Lisäksi tavoitteena on siirtää painopistettä ennaltaehkäisevään ja varhaishoitoon sekä edistää eri ammattiryhmien välistä tarkoituksenmukaista työnjakoa. THL:n arvioi lausunnossaan, että tavoitteet ovat kannatettavia, mutta niiden toteutuminen esityksen mukaisin toimin ei ole varmaa.

Lintuinfluenssarokotukset alkavat – rokotetta tarjotaan niille, joilla on suurentunut riski saada tartunta25.6.2024 13:16:00 EEST | Tiedote

THL on yhteistyössä Ruokaviraston kanssa laatinut suosituksen lintuinfluenssarokotuksen kohderyhmistä. Rokotetta tarjotaan niille 18 vuotta täyttäneille, joilla on työnsä tai muun olosuhteen vuoksi suurentunut riski saada lintuinfluenssatartunta. Tällaisia ovat: turkistarhoilla turkiseläimiin kosketuksissa olevat henkilöt siipikarjan parissa työskentelevät, jotka ovat kosketuksissa siipikarjaan, pois lukien teurastamoiden työntekijät sairaiden tai kuolleiden lintujen tai muiden eläinten käsittelyyn ja hävittämiseen tai tilojen puhdistamiseen osallistuvat henkilöt, kuten eläinperäisten sivutuotteiden käsittelylaitoksissa työskentelevät lintujen rengastajat luonnonvaraisia lintuja hoitavissa lintuhoitoloissa työskentelevät kotieläinpihojen ja lintutarhojen työntekijät virkaeläinlääkärit laboratoriotyöntekijät, jotka käsittelevät lintuinfluenssavirusta tai sitä mahdollisesti sisältäviä näytteitä epäillyn tai varmistetun lintuinfluenssatapauksen lähikontaktit, jos ihmistapauksia ilmenisi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye