Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala

Helsingissä kehitetään odottavan perheen palveluja entistä perhemyönteisemmiksi

Jaa

Helsingin kaupunki ja HUS kehittävät lasta odottavan perheen palveluita tunnistettujen tarpeiden perusteella. Hoitosuhteen jatkuvuutta ja hoidon yksilöllisyyttä sekä hyvää kohtaamista edistetään neuvolan ja sairaalan tiiviillä yhteistyöllä.

Vastasyntyneen vauvan jalat aikuisen kädessä.
Vastasyntyneen jalat.

Helsingin kaupunki ja HUS ovat kehittäneet äitiysneuvolan ja synnytyssairaalan palveluja perheitä kuunnellen. Synnyttäneiden äitien kokemuksia hoidon ja palvelujen toteutumisesta selvitettiin Helsingin äitiysneuvoloissa ja HUSin Naistenklinikalla syksyllä 2022. Vastausten perusteella kehitystyön tavoitteiksi nostettiin hoitosuhteen jatkuvuus ja hoidon yksilöllisyys sekä asiakkaan kohtaaminen. Uutinen vuoden 2022 tutkimuksesta.

Hoitosuhteen jatkuvuuteen ja perheiden kiireettömään kohtaamiseen panostetaan

Helsingin neuvoloissa hoitosuhteen jatkuvuutta edistetään jatkossa muun muassa ajanvarauskäytäntöjen muutoksilla, kuten usean käynnin yhtäaikaisella varauksella. Erityisenä tavoitteena on, että synnytyksen jälkeinen kotikäynti toteutuisi omalla terveydenhoitajalla. 

HUSissa Naistenklinikan synnyttäneiden osastoilla on otettu käyttöön hoitotapaamiset, jotka ovat kokonaisvaltaisia, perheen hoitoon ja ohjaukseen liittyviä tapaamisia. Keskitettyjen tapaamisten tarkoituksena on mahdollistaa empaattinen ja kiireetön kohtaaminen jokaiselle synnyttäneelle perheelle.

Uudistettu perhevalmennus käynnistyy kesäkuussa

Synnytys- ja perhevalmennuksia on kehitetty vastaamaan entistä paremmin perheiden tarpeita. Etäyhteydellä järjestettävät valmennukset käynnistyvät kesäkuussa. Synnytysvalmennuksessa käydään läpi synnytyksen vaiheita ja vauvan ensimmäisiä päiviä. Valmentajina toimivat HUSin kätilö ja neuvolan terveydenhoitaja Helsingistä, Espoosta, Vantaalta tai Keravalta.

Lisäksi neuvola järjestää kaksi erillistä perhevalmennuskertaa, joissa käsitellään vauvan syntymän mukanaan tuomaa elämänmuutosta, vanhempien hyvinvointia sekä ensimmäisiä viikkoja vauvan kanssa. Kokonaisuuden tarkoituksena on antaa odottaville perheille valmiuksia synnytykseen, synnytyksestä palautumiseen, vanhemmuuteen ja vauvaperheen arkeen.

Valmennuskokonaisuus järjestetään suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi. Suomenkielinen valmennus käynnistyy kesäkuussa, englanninkielinen elokuussa ja ruotsinkielinen lokakuussa.

Yksilöllistä ohjausta ja yhtenäistä palvelupolkua kehitetään

Äitiysneuvoloissa otetaan syksyllä 2024 käyttöön käyntikohtaiset kyselyt. Niiden avulla raskaana oleva voi ennen tulevaa neuvolakäyntiä kertoa terveydenhoitajalle ajankohtaisista tarpeistaan ja aiheista, joista haluaa keskustella käynnillä. Kyselyt mahdollistavat entistä yksilöllisemmän tuen ja ohjauksen odottaville perheille. 

Helsingin kaupunki ja HUS jatkavat palvelupolun kehittämistä odottavalle perheelle. Palvelupolku lähtee liikkeelle positiivisesta raskaustestistä ja jatkuu aina synnytyksen jälkitarkastukseen saakka. Yhtenäisen polun tarkoituksena on luoda kokonaiskuva raskauden aikaisista ja jälkeisistä palveluista sekä selkeyttää sitä, mistä perheet saavat tarvitsemaansa apua odotusaikana ja synnytyksen jälkeen.

Tätä kehitystyötä on tehty Kestävän kasvun hankkeessa, jonka tavoitteena on sujuvoittaa asiakkaiden hoito- ja palvelupolkuja sekä kehittää ennalta ehkäiseviä ja digitaalisia palveluja. Hanke on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa, johon rahoitus saadaan Euroopan unionin kertaluonteisesta elpymisvälineestä (NextGenerationEU).

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala

Hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta helsinkiläisille yhteistyöllä ja vahvalla osaamisella

Toinen linja 4A

PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)

www.hel.fi/sotepe

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan päätöstiedote 18.6.18.6.2024 18:33:13 EEST | Tiedote

Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnalla oli kevätkauden viimeinen kokous tiistaina 18. kesäkuuta 2024. Sanna Aivio valittiin Pelastuskoulun rehtoriksi Lautakunta valitsi Helsingin Pelastuskoulun rehtoriksi sosiaali- ja terveysalan YAMK Sanna Aivion. Hän siirtyy Pelastuskoulun rehtoriksi Stadin ammatti- ja aikuisopiston koulutuspäällikön tehtävästä 1.7.2024. Aivion vahvuuksia ovat nykyaikaisen johtamisosaamisen, laaja-alaisen näkemyksellisyyden ja verkostotyön osaamisen lisäksi hyvä pelastusalan tuntemus. Hän on toiminut aikaisemmin muun muassa vastuukouluttajana pelastuslaitoksen pelastajille järjestetyssä sosiaali- ja terveysalan lähihoitajakoulutuksessa. Kokouksen päätöstiedote on kaupungin verkkosivuilla. Lautakunnan syksyn kokousajat Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan syyskauden ensimmäinen kokous on tiistaina 13. elokuuta klo 16.15. Syksyn kokousajat ovat kaupungin verkkosivuilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye