Suomen ensimmäinen maatilakäytössä oleva peltorobotti kylvää ja kitkee Huittisissa
Huittisissa Jartun tilalla otettiin peltorobotti osaksi maatilan arkea ensimmäisenä Suomessa. Noin kuukauden kokemus on osoittanut, että peltorobotti on oiva apu sokerijuurikkaan viljelyssä. Satakunnan ELY-keskus myönsi robotin hankintaan investointituen.
– Peltorobotti kylvää ja kitkee rikkakasveja noin 30 hehtaarin sokerijuurikasalalla. Robotin valmistaja lupaa, että yksi robotti hoitaa 20 hehtaarin viljelyalaa. Testaamme nyt robotin rajoja ja lisäsimme 10 hehtaaria päälle, Juha Jarttu sanoo.
Robotti on yökyöpeli, joka liikkuu aurinkosähköllä, lataa itsensä päivällä ja jatkaa töitä vuorokauden ympäri. Se suunnistaa pelloilla GPS-paikantimen avulla ja merkitsee jokaisen siemenen paikan muistiinsa. Kun kylvötyöt on tehty, robotti siirtyy haraamaan eli kitkemään rikkakasveja juurikasrivien välistä.
Peltotyön automatisointi vapauttaa viljelijän aikaa muihin töihin, mutta vielä ensimmäisenä vuonna vapautunut aika on kulunut robotin parissa.
– Tänä vuonna olen soitellut maahantuojalle ja valmistajan tukeen sekä vastaillut toimittajien kysymyksiin. Ehkä tulevina vuosina voin sitten tehdä muut peltohommat paremmin ja keskittyä eläinten pitoon, Jarttu naurahtaa ja kertoo, että kasvinviljelyn lisäksi maatilalla kasvatetaan broilereita, ja veli vastaa yrityksen maanrakennuspalveluista.
Peltotöitä ohjataan puhelinsovelluksella
Jarttu kertoo, että robottia voi ohjata puhelinsovelluksella. Lisäksi sovelluksesta näkee työn edistymisen ja mahdolliset toimintavirheet.
– Ensimmäisinä öinä robotti oli jäänyt kiinni möykkyyn, ja sovellus ilmoitti siitä.
Jartun maatilalle hankittu peltorobotti sopii noin 50 eri kasvilajin viljelyyn. Tällä hetkellä Jarttu viljelee sillä vain sokerijuurikasta, mutta syksyllä on tarkoitus kokeilla myös syysrapsia.
Ensimmäinen maatilan hankkima peltorobotti
Sokerijuurikkaan Tutkimuskeskuksen johtaja Susanna Muurinen vahvistaa, että kyseessä on Suomen ensimmäinen maatilakäytössä oleva peltobotti.
– Viime vuonna 2023 sokerijuurikkaan tutkimuskeskus toi Suomeen peltorobotin tutkimuskäyttöön. On hienoa, että nyt myös ensimmäinen viljelijä lähti kokeilemaan peltorobottia! Muurinen kertoo.
Tutkimuskeskus vuokrasi robotin Työtehoseuran ja Luonnonvarakeskuksen Peltorobo-hankkeelle, joka saa rahoituksensa maa- ja metsätalousministeriöltä maaseudun kehittämisrahastosta (Makera). Hankkeen tavoitteena on tuottaa käytännönläheistä tietoa peltoroboteista.
Sokerijuurikkaan Tutkimuskeskuksen tekemät testikylvöt ja haraukset sekä viljelijöiden kokemukset muualla maailmalla rohkaisivat myös Jartun tilaa kokeilemaan uutta.
Robotin avulla vähemmän kasvinsuojeluaineita
Noin 100 000 euron peltorobotin hankinta on maatilalle suuri investointi, joka vaatii tarkkaa harkintaa. Jartun mukaan kylvötyöllä robotti ei ikinä maksa itseään takaisin. Sen sijaan säästöä kertyy, jos kasvinsuojeluaineiden käyttöä voidaan vähentää merkittävästi.
– Noin 30 hehtaarin juurikasalalla kasvinsuojeluaineet maksavat viidestätuhannesta kymmeneentuhanteen euroon kasvukaudessa. Jos robotin avulla voisi jättää kasvinsuojeluaineet kokonaan pois, se toisi säästön.
– Lisäksi olen kokenut, että juurikkaan kasvinsuojeluaineet vaikuttavat seuraavan vuoden viljasatoon. Ilman kasvinsuojeluaineita tätä ongelmaa ei ole, Jarttu jatkaa.
”Robotti on toiminut juuri niin kuin pitääkin”
Satakunnan ELY-keskus myönsi peltorobotin hankintaan maatalouden investointituen, joka on 40 prosenttia hankintahinnasta.
Tuki myönnettiin ympäristön tilaa parantavana investointina, jossa tavoitteena on edistää ympäristöystävällisemmän tuotantotavan ja teknologian käyttöönottoa. Robotilla on tarkoitus päästä kiinni torjunta-aineettomaan ja vähemmän fossiilista polttoainetta kuluttavaan viljelyyn.
– Ilman investointitukea peltorobottia tuskin olisi hankittu, Jarttu toteaa.
Tähänastisen kokemuksen perusteella Jarttu suosittelee peltorobotin kokeilua muillekin viljelijöille.
– Vielä ei ole negatiivista sanottavaa. Kun käyttöönottovaikeuksista päästiin, robotti on toiminut juuri niin kuin pitääkin. Kannattaa lisäksi hakea investointitukea ELY-keskuksesta ja laskea, kannattaako investointi oman tilan kohdalla.
Kysy lisää maatalouden investointituesta:
Katriina Rosvall, maatilarahoitusasiantuntija, Satakunnan ELY-keskus katriina.rosvall.ely-keskus.fi, 0295 022 076
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset myöntävät tukea maatilojen investointeihin. Investointitukien avulla pyritään kehittämään ja tukemaan maatilojen rakennetta ja kilpailukykyä. Tukea voidaan myöntää avustuksena, lainan korkotukena ja lainatakauksena.
Peltorobottiin voit tutustua Sucroksen Smart Beet Initiative -projektin FarmDroid juurikaspellolla -pellonpiennartilaisuudessa Huittisissa 17.6.2024 klo 9.30–12.
Satakunnan ELY-keskuksen asiantuntija Katriina Rosvall kertoo tilaisuudessa ELY-keskuksen maatalouden investointituen mahdollisuuksista robottihankinnoissa.
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Satakunnan ELY-keskus
Maaseudun kehittämishankkeiden puolivuotiskatsaus: Yhdistysten talkookesä poiki Satakuntaan uusia liikuntapaikkoja12.9.2024 14:23:39 EEST | Tiedote
Satakunnan ELY-keskus ja paikalliset Leader-ryhmät eli maaseudun kehittämisyhdistykset ovat myöntäneet EU:n maaseuturahoitusta yhteensä 76 hankkeeseen, joilla lisätään maaseudun viihtyvyyttä ja kehitetään elinkeinoympäristöä. Kesällä yhdistykset järjestivät talkoita, joissa rakennettiin liikunta- ja virkistyspaikkoja sekä kunnostettiin yhteiskäyttötiloja.
Lähiruokapäivä tuo Satakunnan maaseudun lähelle – poimi koko perheen tapahtumavinkit viikonlopulle!4.9.2024 13:13:11 EEST | Tiedote
Tulevana viikonloppuna 7.–8. syyskuuta vietettävä valtakunnallinen Lähiruokapäivä näkyy ja maistuu Satakunnassa. Mukana on maatiloja mehiläisfarmista viini- ja eläintiloihin sekä lähiruokaa myyviä puoteja ja suoramyymälöitä.
Satakunnan alueen elinvoimaisuutta rahoitettiin ELY-keskuksen kautta yhteensä noin 36 miljoonalla eurolla vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla21.8.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Rahoituksella kehitettiin monipuolisesti maaseutua, tuettiin työllisyyden palveluja ja vahvistettiin yritystoiminnan edellytyksiä alueellamme.
Satakunnassa tuli heinäkuussa hakuun ennätyksellisen vähän uusia työpaikkoja20.8.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Työttömien työnhakijoiden määrä nousi heinäkuussa kuluvan vuoden korkeimmalle tasolle. Uusia avoimia työpaikkoja tuli hakuun vähemmän kuin kertaakaan aiemmin vuodesta 2006 alkavassa tilastoinnissa.
Mielenterveyttä ja marjojen viljelyä Satakunnassa edistäneet hankkeet kilpailevat Euroopan parhaan maaseutuhankkeen tittelistä14.8.2024 09:20:04 EEST | Tiedote
Lounais-Suomen Laatumarja-hanke sekä Pirkanmaalla ja Satakunnassa toteutettu Mielen tasapainoa työpaikoille -hanke ovat mukana Euroopan laajuisessa kilpailussa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme