Lapin ELY-keskusLapin ELY-keskus

Ilmasto- ja energiastrategiasta vauhtia Lapin maakunnan kehittämiseen

Jaa

Lapin ELY-keskus ja Lapin liitto ovat saaneet yhteensä noin puolen miljoonan euron rahoituksen Lapin ilmasto- ja energiastrategiahankkeelle. Hankkeessa laaditaan suunnitelma hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamiseksi ja tunnistetaan maakuntaa koskettavat ilmastoriskit. Myös maakunnan energiasuunnittelulle laaditaan yhteiset suuntaviivat.

Kuva: Lapin materiaalipankki | Nina Susi

Lapin ilmasto- ja energiastrategiahankkeen tavoitteena on luoda päästövähennyspolku, jolla Lapista tehdään hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Osana hanketta saadaan myös uutta tietoa Lapin ilmastonmuutoksesta Ilmatieteen laitoksen asiantuntijoiden toimesta. Strategiatyöhön osallistetaan laajasti lappilaisia toimijoita, jotta Lapin ilmastosuunnittelusta saadaan oikeudenmukainen kokonaisuus.

Maapallo on lämmennyt globaalisti noin 1,2 astetta, kun Lapissa ilmasto on keskimäärin lämmennyt noin 2 astetta. Samaan aikaan fossiilisista polttoaineista irtautuminen on edelleen kesken ja kasvihuonekaasupäästöt ilmakehässä lisääntyvät. Tähän haasteeseen Lapin ELY-keskus ja Lapin liitto ovat yhteistyössä tarttumassa.

- On hienoa, että pääsemme yhdessä edistämään päästövähennystavoitteita ja luomaan uutta ilmastoturvallisuuden ja -varautumisen kulttuuria Lappiin. Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät jo tänä päivänä Lapissa niin muutoksina lumiolosuhteissa kuin investointeina puhtaaseen energiaan, toteaa Lapin ELY-keskuksen ilmastoasiantuntija ja hankkeen projektipäällikkö Juuso Puurula.

Ilmastonmuutos vaikuttaa Lapissa monella tapaa

Lappi on sitoutunut hiilineutraaliuteen vuoteen 2035 mennessä. Päästöt maakunnassa ovat Suomen ympäristökeskuksen mukaan laskeneet noin 30 % vuodesta 2005. Erityisesti energiankulutuksen ja liikenteen päästöt ovat kuitenkin edelleen suuria ja vaativat toimenpiteitä mm. energiatehokkuuden, uusiutuvan energian ja liikenteen sähköistymisen muodossa.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset tuntuvat jo tänä päivänä Lapin luonnossa ja siitä riippuvaisissa elinkeinoissa, kuten metsätaloudessa, matkailussa  ja poronhoidossa. Äärimmäisten sääilmiöiden lisääntyminen haastaa energiahuoltoa ja lisää taloudellisia vahinkoja. Pahenevat helteet puolestaan lisäävät riskejä terveydelle. Aktiivisella sopeutumistyöllä voidaan ennaltaehkäistä vahinkoja ja taloudellisia tappioita.

Toisaalta puhdas siirtymä näkyy Lapissa investointeina ja uutena elinkeinotoimintana tuuli- ja aurinkovoiman, pumppuvoiman, vetylaitosten ja puhtaamman teollisuuden muodossa. Uusiutuvan energian investoinneista suurin osa keskittyy pohjoiseen Suomeen. Samaan aikaan on tärkeä muodostaa kokonaiskuva ja yhteensovittaa alueidenkäyttöä ihmisten, elinkeinojen ja ympäristön  välillä.

- Lappi on sitoutunut maakuntana hiilineutraaliustavoitteeseen, ja hankkeessa haetaan keinot tavoitteeseen pääsemiseksi. Ilmastotyö vahvistaa myös Lapin elinvoimaa luomalla uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja kehittämällä Lapin vetovoimaa, kertoo Lapin liiton kestävän kehityksen asiantuntija Hanna-Leena Pesonen.

Työ käynnistyy heti

Lapin ilmasto- ja energiastrategia on koko Lapin yhteinen asia, joten lappilaisia toimijoita ja toimialoja kutsutaan laajasti mukaan yhteiseen ilmastotyöhön. Hanke on käynnistynyt toukokuussa, ja strategia valmistuu vuoden 2025 loppuun mennessä. Valmis strategia tukee lappilaisia toimijoita päästöjen vähentämisessä ja ilmastonmuutokseen sopeutumisessa. Energiastrategia auttaa Lapin energiajärjestelmän kestävässä kehittämisessä. 

Hanke on saanut rahoituksen Lapin liiton EAKR-hausta ja on Euroopan Unionin osarahoittama. Rahoitusta hyödynnetään erilaisten selvitysten hankintaan, asiantuntijayhteistyöhön Ilmatieteen laitoksen kanssa sekä viestintään, henkilöstökustannuksiin ja tapahtumien järjestämiseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juuso Puurula, Ilmastoasiantuntija, Lapin ELY-keskus, puh. +358 295 037 419 etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Hanna-Leena Pesonen, Kestävän kehityksen asiantuntija, Lapin liitto, etunimi.sukunimi@lapinliitto.fi

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Decisions on special permissions in Teno have been made based on section 40, subsection 2 of the River Teno fishing rules, taking into account the status of the salmon stock.15.7.2024 15:21:35 EEST | Press release

The ELY Centre for Lapland has issued decisions based on section 40, subsection 2 of the Teno fishing rules, taking into account the status of the salmon stock and using consideration. 15 permits were approved, and 12 permits were declined. The ELY Centre for Lapland considers the preservation of Sámi culture related to fishing to be very important, but the number of salmon they are allowed to catch must be very moderate due to the very weak status of salmon.

Mearrádusat Deanu spiehkastatlobiin leat dahkkojuvvon Deanu guolástannjuolggadusa 40 § 2 momeantta vuođul luossanáli dili vuhtii váldimiin12.7.2024 09:18:17 EEST | Tiedote

Lappi EJB-guovddáš lea addán mearrádusaid Deanu guolástannjuolggadusa 40 § 2 momeantta vuođul luossanáli dili vuhtii váldimiin ja guorahallamin ášši dárkilit. Spiehkastatlobit mieđihuvvojedje oktiibuot 15 ja hilgojuvvon lobit ledje 12. Lappi EJB-guovddáš oaidná guolásteapmái laktáseaddji sápmelaš kultuvrra sirdašuvvama hui dehálažžan muhto duođaid heittogis luossadili dihtii luosaid oažžu goddit hui uhccán.

Päätökset Tenon poikkeusluvista on tehty Tenojoen kalastussäännön 40 § 2 mom. perusteella lohikannan tila huomioiden10.7.2024 14:38:03 EEST | Tiedote

Lapin ELY-keskus on antanut päätökset Tenojoen kalastussäännön 40 § 2 mom. perusteella lohikannan tila huomioiden ja harkintaa käyttäen. Myönteisiä lupapäätöksiä annettiin 15 kpl ja kielteisiä 12 kpl. Lapin ELY-keskus näkee kalastukseen liittyvän saamelaisen kulttuurin siirtymisen erittäin tärkeäksi mutta todella heikon lohitilanteen vuoksi saaliiksi sallittavan lohimäärän on oltava hyvin maltillinen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye