Elinkeinoelämän keskusliitto EK

EK:n Investointitiedustelu: Investoinnit odottavat yhä suurta liikkeelle­lähtöä

Jaa

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n tuoreen Investointitiedustelun mukaan teollisuusinvestointien odotetaan supistuvan kuluvana vuonna yhden prosentin edellisvuoteen nähden. Teollisuuden investointien yhteenlaskettu arvo vuonna 2024 olisi noin 9,0 miljardia euroa. Viime vuonna kasvua kertyi 11 prosenttia, joka on selvästi enemmän kuin alkuvuonna arvioitiin.

”Viime vuoden tietojen tarkentumisen myötä erityisesti T&K-investoinnit kasvoivat vuonna 2023 aiempaa arvioitua enemmän. Tämä on myönteinen uutinen, sillä kasvun ennakoidaan jatkuvan myös tänä vuonna, vaikkakin hieman hitaampana”, sanoo EK:n johtaja Sami Pakarinen.

Tehdasteollisuuden kiinteät investoinnit supistuvat tänä vuonna kaksi prosenttia. Kasvua kiinteissä investoinneissa on mm.  teknologia- ja rakennustuoteteollisuudessa. Kiinteiden investointien kasvu painottuu tänä vuonna suurempiin yrityksiin, sillä pienten ja keskisuurten yritysten tehdasteollisuuden investoinnit supistuvat lähes neljänneksen. Energiateollisuuden investoinnit kasvavat tänä vuonna vajaat neljä prosenttia. Sekä tehdas- että energiateollisuuden yhteenlasketut investoinnit pysyvät tänä vuonna viime vuoden tasolla.

”Lyhyessä ajassa Suomi on mennyt monella tapaa myönteiseen suuntaan. Nato-jäsenyys, uskottavampi talouspolitiikka, työmarkkinauudistukset sekä nettomaahanmuuton kasvu ovat kääntäneet toimintaympäristöä investoinneille suotuisaksi. Nyt jos koskaan on oikea aika investoida, sillä Suomen talous kaipaa kipeästi investointeja", Pakarinen analysoi.

Palveluin­ves­toin­neissa pientä laskua

Kuluvana vuonna palveluinvestoinnit supistuvat hieman. Palveluinvestointeja mittaava saldoluku on tänä vuonna -6 pistettä eli hieman suurempi osuus yrityksistä näkee investointien vähentyvän kuin lisääntyvän. Investointiaikomukset ovat heikkoja erityisesti liikenteen, hallinto- ja tukipalveluiden sekä taiteen, viihteen ja virkistyksen toimialoilla. Sen sijaan kaupan alalla investointiaikomukset ovat lisääntymässä tänä vuonna.

”Tämä vuosi on Suomelle erityisen tärkeä, koska Ruotsi menee jo hyvää vauhtia eteenpäin. Investointien kannalta on oleellista, että taloutta vaivaava luottamuslama saadaan selätettyä ja pääsemme Ruotsin imuun kiinni. Näin saadaan palveluinvestointeihinkin vauhtia. On hyvä muistaa, että tämän vuoden investointien toteutuma ei ole kiveen hakattu. Toteutuma voi olla suurempikin kuin EK:n Investointitiedustelun tämänhetkinen arvio. Tiedossa on, että tuleville vuosille on suunnitteluputkessa hankkeita. Nyt ne pitää vain saada käynnistymään, jotta Suomi menestyy myös tulevaisuudessa”, toteaa Pakarinen.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tekemä  Investointitiedustelu on osa Euroopan komission harmonisoitua suhdannetiedustelujärjestelmää. EU rahoittaa tiedustelua osittain. Kevään 2024 aikana tehtyyn tiedusteluun vastasi  903 yritystä. 

Investointitiedustelu, kesäkuu 2024

Lisätietoja: 
Sami Pakarinen, johtaja, p. 050 343 4337

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suomalaisten yritysten merkittävin puolestapuhuja. Välitämme elinkeinoelämän yhteisiä viestejä ja ratkaisuehdotuksia politiikan päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Vihreä verotuki saanee investoinnit liikkeelle28.6.2024 14:55:46 EEST | Tiedote

Elinkeinoelämän keskusliito pitää tärkeänä, että hallitus edistää vauhdilla kehysriihessä sovittua merkittävää verotukea vihreän siirtymän investoinneille. Suomessa on vireillä lähes 270 miljardin euron edestä vihreän siirtymän investointihankkeita, mutta suuret investointipäätökset ovat vielä voittopuolisesti jääneet odottamaan. Määräaikainen verokannustin toimii hankkeille tärkeänä kiihdyttäjänä ja auttaa osaltaan varmistamaan että investoinnit toteutuvat Suomessa, eivätkä karkaa meiltä kilpailijamaiden avokätisten investointitukien perässä.

EK:n Osaamisavain-kysely: Yritysten rekrytointiaikeet kääntymässä kasvuun27.6.2024 13:56:56 EEST | Tiedote

Yritysten toteutuneet rekrytoinnit ja rekrytointiaikomukset ovat kääntyneet maltilliseen kasvuun. Toteutuneiden rekrytointien määrä kasvoi marraskuusta 2023 toukokuuhun 2024 noin 10 prosenttia ja rekrytointiaikomukset seuraavalle puolelle vuodelle kasvoivat noin 15 prosenttia. Tätä ennen rekrytoinnit ja rekrytointiaikomukset olivat laskeneet yhtäjaksoisesti vuoden 2022 syksystä lähtien. Tiedot käyvät ilmi toukokuussa toteutetusta EK:n yrityskyselystä. “Rekrytointien ja rekrytointiaikomusten kasvu antaa uskoa siihen, että talous on kääntymässä kasvuun. Pitkään jatkunut epävarmuus taloudessa on toivon mukaan helpottamassa ja sen myötä yritykset uskaltavat lisätä rekrytointeja. Rekrytointimäärät voivat kasvaa nopeastikin, mikäli talouskasvu pääsee kunnolla käynnistymään”, EK:n vihreän kasvun johtaja Ulla Heinonen sanoo. Yleisimpinä syinä yritysten tekemille rekrytoinneille ovat edelleen poistuman korvaaminen (75 % vastaajista), tarve uudenlaiselle osaamiselle (43 % vastaajista) ja lisäänt

Suomi tavoittelee omaa paviljonkia YK:n COP29-ilmastokokoukseen – mukaan yritykset, kaupungit, yliopistot ja järjestöt25.6.2024 10:00:00 EEST | Tiedote

Suomelle rakennetaan vahvaa näkyvyyttä YK:n ilmastokokoukseen, joka järjestetään Bakussa, Azerbaidžanissa 11.-22.11. 2024. Suomen paviljongin osallistujajoukkoa muodostetaan nyt – mukana on jo monimuotoinen joukko organisaatioita ja ilmoittautuminen on auki 16.8. asti. Vuosittain järjestettävä ilmastokokous on paitsi YK:n tärkein ilmastopolitiikan päätöksentekoareena, myös maailman suurin ilmastotapahtuma. Se kokoaa yhteen päättäjiä ja ilmastoaiheiden parissa työskenteleviä yrityksiä, järjestöjä ja tutkijoita lähes 200 maasta. Viime vuonna Suomi toteutti Dubain ilmastokokoukseen ensimmäistä kertaa oman maapaviljonkinsa, jossa suomalaiset yritykset ja organisaatiot pääsivät esittelemään ilmastoratkaisujaan kansainväliselle yleisölle ja päättäjille. Paviljonki oli menestys niin kävijämäärältään kuin korkean tason kohtaamisten ja Suomen kansainvälisen tunnettuuden kannalta. Myös tänä vuonna on tavoitteena saada Suomen lipun alle Bakuun vahva edustus. Hankkeen ohjausryhmään kuuluvat Climat

EK:n haastateltavia EU-politiikan eri uutisaiheisiin24.6.2024 07:30:00 EEST | Tiedote

Hyvä toimittaja / toimitus Lähiviikot ja -kuukaudet tuottavat runsaasti uutisoitavaa EU-politiikan seuraavaan viisivuotiskauteen liittyen. Paraikaa on käynnissä parlamentin järjestäytyminen. Poliittiset ryhmät muodostuvat, nimeävät johtajansa ja valitsevat edustajansa eri valiokuntiin 3.7.mennessä. Jäsenmaiden johtajista koostuvan Eurooppa-neuvoston varsinainen kokous on 27.-28.6., jolloin se hyväksyy poliittiset prioriteettinsa seuraavalle viisivuotiskaudelle. Samalla se hyväksyy jäsenmaiden ehdokkaan komission puheenjohtajaksi, Eurooppa-neuvoston pysyväksi puheenjohtajaksi sekä ulkosuhteiden korkeaksi edustajaksi. Parlamentti kokoontuu ensimmäiseen täysistuntoonsa 16.-19.7., jolloin se äänestää komission puheenjohtajasta. Samassa yhteydessä tuleva puheenjohtaja esittelee komissiokautensa poliittiset suuntaviivat, joista hän on neuvotellut etukäteen parlamentin kanssa. Jäsenvaltioiden on ilmoitettava omat ehdokkaansa komissaareiksi 2.9. mennessä. Salkkujaosta päättää komission puheenj

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye