Yrittäjät alv-korotuksen voimaantulosta: ”Vaikea ymmärtää, monen yrittäjän kesä pilalla”

Jaa


Suomen Yrittäjät on pettynyt eduskunnan valtiovarainvaliokunnan mietintöön, jossa esitetään arvonlisäkorotuksen voimaantuloa jo syyskuun alussa. – Olisimme odottaneet edes kuukauden lisäaikaa sopeutumiseen, joka koskee lähtökohtaisesti kaikkia arvonlisäverovelvollisia. Monen yrittäjän kesä on pilalla, Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Laura Kurki sanoo.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta ei esitä muutosta arvonlisäveron korotuksen voimaantuloon 1. syyskuuta 2024. Hallitus päätti aiemmin kehysriihessään arvonlisäveron yleisen kannan korottamisesta 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Hallituksen esityksessä ehdotetaan voimaantuloajankohdaksi 1. syyskuuta 2024. 

– Märkä rätti päin naamaa. Tätä on vaikea ymmärtää, Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Laura Kurki sanoo. 

Alv-korotus edellyttää yrityksiltä useita toimenpiteitä.  

–  On suorastaan häkellyttävää, ettei valtiovarainvaliokunta tunnistanut yritysten huolta liian tiukan voimaantuloaikataulun aiheuttamista hankaluuksista. Hätäily iskee etenkin pienimpiin yrityksiin, Kurki jatkaa.  

– Erityinen pettymys tämä on noin 70 000 kvartaali-ilmoittajalle, joille voimaantulo syyskuun alusta aiheuttaa kolmannen vuosineljänneksen osalta lisää ylimääräistä työtä. Pidennettyjen verokausien tarkoituksena on helpottaa arvonlisäverotuksesta yrityksille aiheutuvaa hallinnollista taakkaa, mikä tässä jää tältä osin toteutumatta.  

– Valitettavasti monelle on tiedossa työntäyteinen kesä. Valiokunta ei esitä muutosta voimaantuloon valtiontaloudellisista syistä. Kyllä, kuukauden lykkäyksellä voimaantuloon olisi ollut pieni fiskaalinen vaikutus, ja Suomen Yrittäjät pitää valtiontalouden tasapainottamistoimia välttämättömänä. Kokonaisuutena arvioiden tätä ei silti voi pitää kohtuullisena. 

Oppositiopuolueista sosiaalidemokraatit ja keskusta olisivat myöhentäneet voimaantuloa vuodenvaihteeseen ja korottaneet arvonlisäveron yleistä kantaa 25 prosenttiin 25,5 prosentin sijaan. 

– Onhan se ironista, että oppositiopuolueista kyllä löytyy ymmärrystä, muttei hallitukselta, jonka hallitusohjelma on yrittäjämyönteinen ja jolla on ollut yritysmyönteisiä esityksiä, Kurki sanoo.   

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Yrittäjägallup: Vain vajaa neljännes yrittäjistä tietää yritykselleen jatkajan9.7.2024 06:00:00 EEST | Tiedote

Kolme neljästä pk-yrittäjästä ei tiedä yritykselleen jatkajaa, jos yrittäjä luopuisi yrityksestään. Omistajanvaihdos on nyt ajankohtainen yli 50 000 yrittäjälle. Samaan aikaan noin 40 000 yrittäjää etsii ostettavaa yritystä. – Toinen yrittäjä on usein potentiaalinen jatkaja ja yrityksen ostaja, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen muistuttaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye