Kela

Isien osuus vanhempainpäivärahapäivistä nousi vajaaseen 16 prosenttiin vuonna 2023

Jaa

Miehille korvattujen vanhempainrahapäivien määrä kasvoi 3,4 prosenttiyksikköä edellisvuoteen verrattuna. Myös osittaisen vanhempainrahan suosio on kasvanut, selviää Kelan lapsiperhe-etuustilastosta 2023.

Kuvion otsikko: Isien osuus vanhempainpäivärahapäivistä nousi vajaaseen 16 prosenttiin vuonna 2023. Kuvio näyttää miesten ja naisten osuudet päivistä 2006-2023.

Vuonna 2023 vanhempainpäivärahoja sai 137 295 henkilöä, mikä on kolme prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Saajista 75 335 oli naisia ja 61 960 miehiä. Vanhempainpäivärahapäivistä 84 prosenttia korvattiin naisille. Miehille korvattujen päivien osuus kasvoi 12,2 prosentista 15,6 prosenttiin.

– Miehille korvattujen vanhempainrahapäivien kasvu kertoo siitä, että isät haluavat entistä enemmän jakaa myös pienen lapsen hoitoa. Se, missä määrin kasvu johtuu vuonna 2022 voimaan tulleesta perhevapaauudistuksesta, on kuitenkin vielä epävarmaa, toteaa Kelan tutkimuspäällikkö Anneli Miettinen.

Vanhempainrahan voi hakea myös osittaisena, jos vanhempi hoitaa lasta osan päivästä ja on samanaikaisesti osa-aikatyössä. Kun osittaisella vanhempainvapaalla on yhden päivän, kiintiöstä kuluu vain puolikas vanhempainrahapäivä. Osittaisen vanhempainrahan suosio on kasvanut, ja vuonna 2023 sitä maksettiin 1 261 henkilölle. Vuonna 2022 osittaisesta vanhempainrahaa sai 463 henkilöä.

– Osittaisen vanhempainrahan käyttö tuli perhevapaauudistuksessa joustavammaksi, ja tämä on saattanut lisätä kiinnostusta sen käyttämiseen, Miettinen sanoo.

Vanhempainpäivärahoja ovat 1.8.2022 voimaan tulleen perhevapaauudistuksen mukaan erityisraskausraha, raskausraha, vanhempainraha ja osittainen vanhempainraha. Vanhan lain mukaisia vanhempainpäivärahoja (erityisäitiys-, äitiys-, isyys- ja vanhempainrahaa) maksetaan, jos lapsen laskettu aika oli ennen 4.9.2022.

Perhe-etuuksien summa väheni hieman edellisvuoteen verrattuna

Vuonna 2023 Kela maksoi perhe-etuuksia yhteensä 2 862 miljoonaa euroa. Summaan sisältyvät lapsilisä, äitiysavustus, adoptiotuki, vanhempainpäivärahat, lastenhoidon tuet ja elatustuki. Lapsilisiä maksettiin yhteensä 1 352 miljoonaa euroa, mikä kattaa lähes puolet perhe-etuuksien kokonaissummasta.

Perhe-etuuksia maksettiin 3,7 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Elatustukea lukuun ottamatta kaikkia lapsiperheiden etuuksia maksettiin edellisvuotta vähemmän. Eniten vähenivät lapsilisän menot, jotka olivat seitsemän prosenttia edellisvuotta pienemmät. Menot vähenivät saman verran kuin ne kasvoivat vuotta aiemmin joulukuussa 2022 maksetun ylimääräisen lapsilisän vuoksi.

Monien etuuksien saaja- ja lapsimäärät ovat pienentyneet, koska syntyvyys on laskenut jo pitkään. Etuusmenot voivat kuitenkin jopa kasvaa, jos etuuden määrä suurenee tai jos etuutta, esimerkiksi vanhempainpäivärahoja, maksetaan saajille aiempaa pidempään.

Lue lisää

Kelan lapsiperhe-etuustilasto 2023

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kelan viestintäKelan viestinnän mediapuhelin palvelee arkisin klo 9–16. Numerossa ohjaamme haastattelupyyntöjä asiantuntijoillemme. Voit jättää haastattelupyynnön myös sähköpostitse.

Puh:020 634 7745viestinta@kela.fi

Kuvat

Liitteet

Kansaneläkelaitos (Kela) hoitaa Suomen sosiaaliturvaan kuuluvien perusturvaa eri elämäntilanteissa.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kela

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye