Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Nuoret yrittäjät vastaamassa maaseutua koskeviin odotuksiin – monia reittejä yrittäjyystaipaleelle

Jaa

Suomalaisten maaseutuidentiteetti on vahvistunut viime vuosina myös kaupunkilaisten keskuudessa. Kuitenkin kiinnostus yrittäjäksi ryhtymiseen maaseudulla on romahtanut aiemmasta 15 %:sta 10:een. (LÄHDE: Maaseutubarometri 2023)

Yrittäjyys
Yrittäjyys Maaseutuparlamentti

Tähän huolestuttavaan suuntaukseen on syytä reagoida, jotta maaseutuun liittyvät odotukset esimerkiksi huoltovarmuudesta ja vapaa-ajan asumisesta voidaan lunastaa jatkossakin. Valonpilkahduksia on nähtävissä, sillä lasten ja nuorten kiinnostus yrittäjyyteen on nousussa.

Nuorten yrittäjyyspotentiaalia tutkiva Ysimittari on paljastanut alueellisia eroja nuorten yrittäjyyspotentiaalin tasossa. ”Kiinnostavaa on se, että monilla pienillä maaseutupaikkakunnilla on hyvin yrittäjyysmyönteisiä nuoria. Ehkä nuorille on enemmän töitä tarjolla isoilla paikkakunnilla, jolloin yrittäjyyttä ei edes ajatella vaihtoehtona”, kertoo LUT-yliopiston yrittäjyystutkija Anu Raappana.

Kimmoke yrittäjyyteen voi syntyä esimerkiksi oman harrastuneisuuden kautta, kuten 4H-yrittäjä Juho Snickerillä: ”Yritykseni JS Vahaus sai alkunsa kiinnostuksesta autoihin ja pintakäsittelyyn. 4H:n kautta kynnys yrittäjyyteen oli matala, sillä y-tunnusta ei tarvita. Aloittaminen onnistuu mistä tahansa päin Suomea, sillä 4H-liitto tarjoaa kattavan verkkokoulutuksen yrittäjyyteen.”

Uuden yrityksen toiminnan käynnistäminen nollasta voi olla haastavaa, mutta aloittaa voi myös omistajanvaihdoksen keinoin. Anneli Komi Suomen Yrittäjiltä rohkaisee nuoria yrittäjiä harkitsemaan tätäkin mahdollisuutta: ”Suurin osa omistajanvaihdoksista toteutetaan mikroyrityksille, ja kauppasummat ovat usein varsin kohtuullisia. Nuorille yrittäjille yritysosto tarjoaa merkittäviä hyötyjä, kuten valmiin asiakaskunnan, kassavirran ja merkittävän aseman yhteisössä. Tästä on helppo lähteä liikkeelle yrittäjätaipaleella ja kehittää yritystä edelleen.”

Ideoita alueellisen tasavertaisuuden edistämiseksi Maaseutuparlamentista

Maaseutuparlamentti on yhteiskunnallinen tapahtuma, joka kutsuu maaseutujen tulevaisuuden kehittämisestä kiinnostuneet ihmiset Nurmekseen 26.–28.9.2024. Tämänvuotisessa tapahtumassa käsitellään muun muassa uudistavaa yrittäjyyttä. Haluna on taata jokaiselle edellytykset yrittää ja menestyä asuinpaikasta riippumatta. Parhaimmillaan maaseudun paikallislähtöiset oivallukset voivat avata ratkaisuja koko kansakuntaa koskeviin haasteisiin.

Maaseutuparlamentti järjestetään paikallisten, alueellisten ja valtakunnallisten toimijoiden yhteistyönä, ja sitä koordinoi maaseutupolitiikan neuvosto MANE.

Lisätietoja:

Anneli Komi, Suomen Yrittäjät

0505438192

anneli.komi@yrittajat.fi

Anu Raappana, tutkija, LUT

0504387676

anu.raappana@lut.fi

Juho Snicker, 4H-yrittäjä

0449771847

juhsassa12@gmail.com

Yleiset kysymykset msp@i2.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye