Pohjois-Karjalan ELY-keskus

ELY-keskus ja Joensuun kaupunki selvittävät Iiksenjoesta ja Haapajoesta löytyneiden kalojen kuolinsyytä

Jaa

Kalakuolemien epäillään johtuvan mustaliuskeesta aiheutuneiden happamien valuntojen aiheuttamasta veden happamuuden äkillisestä muutoksesta.

Kuolleita lahnoja Haapajoella 11.6.2024. Kuva: Ninni Rissanen / Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kuolleita lahnoja Haapajoella 11.6.2024. Kuva: Ninni Rissanen / Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Joensuun Iiksenjoesta ja Haapajoesta on löytynyt kuolleita kaloja. Olemme selvittäneet kuolemien syitä yhteistyössä Joensuun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen sekä ELY-keskuksen kesken.

Joensuun kaupunki tilasi vesinäytteenoton Haapajoesta ensimmäisen yhteydenoton tultua viime viikon torstaina 6.6.2024. Näytteenotto tehtiin perjantaina 7.6.2024. Ensimmäiset yhteydenotot Iiksenjokeen liittyvistä kalakuolemista saapuivat maanantai-iltapäivänä 10.6.2024 ELY-keskukseen. ELY-keskus tilasi vesinäytteenoton Iiksenjoesta tehtäväksi tiistaina 11.6.2024. Haapajoella on ilmoitettu kuolleen lahnaa, Iiksenjoella myös haukia, särkeä, ahventa ja made.

Alustavana epäilynä historian perusteella on valuma-alueella esiintyvästä mustaliuskeesta aiheutuneiden happamien valuntojen aiheuttama veden happamuuden äkillinen muutos. Iiksenjoella on ollut kalakuolemia aikaisemminkin Ilomantsin tien yläpuolella rankkasateiden yhteydessä. Epäilynä on ollut, että ojitetuilta alueilta huuhtoutuu pulssimaisesti happamia vesiä rankkasateella tai kuivien kausien jälkeisissä huuhtoumissa.

Kahden eri vesistön yhtäaikaiset kalakuolemat samassa suunnassa olevilla valuma-alueilla vaikuttaisivat sulkevan pistemäisen päästölähteen pois. Kyseisissä virtavesissä hapettomuus, tämänhetkinen veden lämpötila tai myrkylliset leväkukinnat vaikuttaisivat epätodennäköisiltä. Haapajoella ei ole tunnistettavissa pistemäisiä päästölähteitä. Happamoituvista vesistä katoavat todennäköisesti ensimmäisinä särki, made ja lahna pH:ssa 6–5,5, mikä vastaisi nyt tehtyjä havaintoja. Myös kutuaika saattaa rasittaa kaloja.

Haapajoesta saadun ensimmäisen tuloksen perusteella pH on ollut 6,5, eikä mitattu happamuus Haapajoessa olisi kalakuolemia selittävällä tasolla. Virtavedestä tehdyllä yksittäisellä näytteenotolla voi kuitenkin olla vaikeaa saada kiinni pulssimaisia esiintymiä esimerkiksi kaatosateiden yhteydessä. Vesinäytteiden valmistumisessa kestää muutamia päiviä.

Tällä hetkellä kalakuolemille ei ole varmistunut syytä. ELY-keskus seuraa tilannetta yhteistyössä Joensuun kaupungin kanssa ja tiedottaa tulosten valmistumisesta. Usein kalakuolemien varsinainen syy jää kuitenkin epäselväksi vesinäytteiden yms. selvitysten jälkeenkin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ari Heiskanen
yksikön päällikkö, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
p. 0295 026 177
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Aino Heikura
ympäristönsuojelupäällikkö, Joensuun kaupunki
p. 050 376 8584
etunimi.sukunimi@joensuu.fi

Kuvat

Kuolleita lahnoja Haapajoella 11.6.2024. Kuva: Ninni Rissanen / Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kuolleita lahnoja Haapajoella 11.6.2024. Kuva: Ninni Rissanen / Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Lataa
Iiksenjoki 11.6.2024. Kuva: Ninni Rissanen / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Iiksenjoki 11.6.2024. Kuva: Ninni Rissanen / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Yhteystiedot

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

p. 0295 026 000
www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala

ELY-keskuksen logo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye