Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kokoomuksen lääkärikansanedustaja Mia Laiho Otkesin raportista: Nuorten huumekuolemiin on puututtava

Jaa

On­net­to­muus­tut­kin­ta­kes­kus on julkistanut tänään raportin alle 25-vuo­tiai­den nuor­ten ta­pa­tur­mai­sisten huumekuolemien teematutkinnasta, tavoitteenaan tuottaa tietoa ja antaa suosituksia alle 25-vuotiaiden nuorten tapaturmaisten huumekuolemien ehkäisemiseksi. Otkesin mukaan palvelujärjestelmää on kehitettävä niin, että nuorten päihde- ja mielenterveyspalvelut kulkevat yhdessä.

Mia Laiho. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Mia Laiho. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.

Suomi on Euroopan kärkimaita nuorten huumekuolemissa. Määrä on voimakkaasti noussut viime vuosina alle 25-vuotiaiden osalta. Muualla Euroopassa huumeisiin kuollaan keskimäärin 41-vuotiaana, kun Suomessa huomattavasti nuorempana, noin 35-vuotiaana. Lisäksi Suomessa kuolee suhteessa enemmän alle 25-vuotiaita kuin muissa Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen (EMCDDA) tilastoimissa Euroopan maissa.

”Jokainen kuolema on liikaa. Kyseessä on aina surullinen ja monien ihmisten elämään vaikuttava tragedia ja samalla myös yhteiskunnan epäonnistuminen. Huumekuolemien ehkäisyyn on panostettava. Päihde- ja mielenterveysongelmat kulkevat usein käsi kädessä”, Mia Laiho toteaa.

Laiho on taustaltaan lääketieteen tohtori ja toimii myös eduskunnan päihdeyhteistyöryhmän puheenjohtajana. Ennen kansanedustajan uraa hän johti Helsingin kaupungin sairaalapäivystyksiä ja sosiaali- ja kriisipäivystystä.

”Päihde- ja mielenterveysongelmat näkyivät jatkuvasti päivystyksessä. Törmäsin toistuvasti siihen, ettei palvelujärjestelmässämme ole huomioitu riittävällä tavalla matalan kynnyksen palveluja ja palvelut eivät kohtaa asiakkaiden tarpeita. Palvelut on suunniteltu hyvin järjestelmälähtöisesti”, Laiho toteaa.

”Olen tyytyväinen siihen, että saimme Orpon hallitusohjelmaan hyvät kirjaukset päihdehuollon toimivuuden kehittämiseksi. Erityisesti alaikäisten lasten ja nuorten kohdalla on paljon parannettavaa”, Laiho korostaa. ”Otkesin raportin suositukset nuorten tapaturmaisten huumekuolemien ehkäisemiseksi ovat hyviä ehdotuksia kohti yhä toimivampia palvelukokonaisuuksia. Ne pitää käydä huolella läpi.”

”Kuten raportissakin painotettiin, esimerkiksi sekakäytön riskejä ei riittävästi tunneta. Huumenuorille tarkoitetut palvelut ja palveluntarve eivät myöskään kohtaa riittävällä tavalla ja oikea-aikaisesti. Erityisen vaikeaa on raportin mukaan ollut palveluiden saaminen samanaikaisesti päihde- ja mielenterveysongelmiin”, Laiho summaa.

”Meillä on monia erinomaisia hallitusohjelmakirjauksia joita edistämme: mm. mielenterveys- ja päihdeongelmiin liittyvien sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden saatavuutta ja vaikuttavuutta parannetaan. Hallitusohjelmassa painotetaan myös, että kiinnitetään erityistä huomiota ehkäisevään mielenterveys- ja päihdetyöhön lasten ja nuorten toiminnassa. Lasten ja nuorten terapiatakuusta lakiesitys on tulossa eduskuntaan, mikä on merkittävä askel mielenterveyspalvelujen parantamisessa. Erillismainintana hallitusohjelmassa on myös se, että kiinnitetään erityistä huomiota nuorten huumeidenkäytön ehkäisyyn ja nuorten huumekuolemien vähentämiseen”, Laiho sanoo.

”Kokoomuksen eduskuntaryhmä on myös tänään julkistanut keskustelunavauksen lastensuojelun kehittämiseksi. Yhtenä toimenpidekohtana meillä on siinä nostettu esiin lasten päihdeongelmien hoidon kehittäminen. Työ paremman ja turvallisemman lapsuuden ja nuoruuden puolesta on Orpon hallitukselle sydämen asia", Laiho päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti. Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta. Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 48 kansanedustajallaan suurin eduskuntaryhmä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye