Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Ympäristöraportti: Helsingin CO2-päästöt vähenivät – liikenteen päästöjen osuus kasvussa

Jaa

Kaupungin tuore ympäristöraportti kertoo, että Helsingin kasvihuonekaasupäästöt vähentyivät viime vuonna ennätystahtiin lukuun ottamatta liikennettä.

Ihmisiä ja liikennettä Kaivokadulla kesäpäivänä.
Kuva: Jussi Hellsten

Helsingin tavoite hiilineutraaliudesta vuonna 2030 on ottanut huomattavia edistysaskelia Hanasaaren kivihiilivoimalan sulkemisen myötä. Vuonna 2023 kaukolämmön päästöt Helsingissä vähenivät ennätykselliset 35 prosenttia edellisvuodesta. Myös sähkönkulutuksen päästöt vähenivät 23 prosenttia.

Tiedot ilmenevät Helsingin kaupungin tänään julkaisemasta ympäristöraportista, joka on laaja tietopaketti Helsingin ympäristötavoitteiden edistymisestä vuonna 2023.

Hanasaaren voimalan sulkemisen taustalla ovat kaupungin energiayhtiö Helenin tekemät mittavat investoinnit vähäpäästöiseen energiantuotantoon. Hanasaaren voimalan sulkemisen lisäksi päästövähennyskehitystä selitti osaltaan Ukrainassa käytävän Venäjän hyökkäyssodan vaikutusten tasaantuminen.

”Vuosi 2022 oli sodan ja globaalin energiakriisin takia poikkeuksellinen, kun Helen joutui äkillisesti korvaamaan maakaasua kivihiilen, öljyn ja pelletin käytöllä, ja Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat. Nyt päästöissä on jälleen palattu selvästi laskevalle uralle”, Helsingin kaupungin ilmastojohtaja Hanna Wesslin toteaa.

Vuonna 2023 Helsingin CO2-kokonaispäästöt olivat yhteensä 25,4 prosenttia pienemmät kuin vuonna 2022. Asukaskohtaiset päästöt vähenivät vuodessa 27 prosenttia. Helsingin väestönkasvu selittää eroja kokonais- ja asukaskohtaisten päästöjen välillä. 

Helsingin kasvihuonekaasupäästöt ovat vähentyneet lyhyessä ajassa erittäin merkittävästi, vaikka vuoden 2022 poikkeuksellinen päästötilanne otetaan huomioon. Kokonaispäästöjen vähenemä vuodesta 2021 vuoteen 2023 oli 17 prosenttia.

Helsingin CO2-kokonaispäästöt ovat nyt vähentyneet 45 prosenttia vertailuvuodesta 1990. Asukaskohtaiset päästöt ovat vähentyneet samassa ajassa 60 prosenttia. Päästöt ovat nyt alemmalla tasolla kuin kertaakaan vuoden 1990 vertailuvuoden jälkeen.

Vuoteen 2030 mennessä Helsinki tavoittelee 100 prosentin päästövähennystä suhteessa vertailuvuoteen, tarvittaessa päästökompensaatiokeinoja hyödyntäen.

Liikenne nousemassa merkittävimmäksi päästölähteeksi

Lämmitys on edelleen Helsingin merkittävin suorien päästöjen lähde, ja sähkö kolmanneksi suurin. Ennusteen mukaan tilanne on muuttumassa: liikenne on nousemassa Helsingin suurimmaksi päästölähteeksi vuonna 2025. Liikenteen päästöt vähenivät 2022–2023 viisi prosenttia.

”Jo ensi vuonna yli puolet Helsingin alueen suorista päästöistä tulee liikenteestä, kun muut suurimmista päästöistä edelleen vähenevät. Liikenteen päästövähennyksillä tulee siis olemaan kriittinen merkitys sille, miten Helsinki saavuttaa ilmastotavoitteensa”, ilmastojohtaja Hanna Wesslin sanoo.

Osana Hiilineutraali Helsinki -ohjelmaa selvitetään parhaillaan, millaisia uudistuksia Helsingin liikenteessä voitaisiin toteuttaa, jotta liikenteen päästöt vähenisivät nykyistä nopeammin. Helsingin kaupunkiympäristölautakunta käsittelee selvityksen tuloksia syksyllä.

Liikennepäästöjen vähentämiseksi Helsingissä otettiin vuonna 2023 myös monia edistysaskelia. Helsingin seudun liikenteen (HSL) tavoite bussiliikennekaluston 30-prosenttisesta sähköistämisestä saavutettiin etuajassa, ja uusi pikaraitiovaunu Raide-Jokeri aloitti liikennöinnin. Suunnitteilla on myös ennätysmäärä raitiohankkeita – seuraavan kymmenen vuoden aikana Helsingissä otetaan käyttöön yli 30 kilometriä uutta raitiotietä.

Myös sähköautojen osuus on Helsingissä kasvanut merkittävästi. Vuonna 2023 ladattavien autojen osuus kaikista liikennekäytössä olevista autoista oli noin 16,7 prosenttia, kun vielä vuonna 2020 vastaava luku oli 3,4 prosenttia.

Lue lisää Helsingin ympäristöraportista (2023)

Vuosittain julkaistava ympäristöraportti kertoo Helsingin ympäristötyöstä ja ympäristön tilasta. Ilmastotavoitteiden lisäksi vuoden 2023 raportissa kerrotaan muun muassa luonnonsuojelun, luonnon monimuotoisuuden turvaamisen, meluntorjunnan ja kiertotalouden edistämisestä.

Ympäristöraportti esitellään Helsingin kaupunginhallitukselle maanantaina 17. kesäkuuta. Kaupunginvaltuusto käsittelee asiaa kesätauon jälkeen.

Graafi%20Helsingin%20p%E4%E4st%F6kehityksest%E4.
Helsingin päästökehitys 1990 - 2023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hiilineutraali Helsinki -ohjelma ja päästövähennykset:

Hanna Wesslin, ilmastojohtaja
puh. 040 765 7772, hanna.wesslin@hel.fi

Ympäristöraportti 2023:

Esa Nikunen, ympäristöjohtaja
puh. 040 504 5175, esa.nikunen@hel.fi

Tytti Pakarinen, ympäristöasiantuntija
puh. 040 7540 894, tytti.pakarinen@hel.fi

Kuvat

Ihmisiä ja liikennettä Kaivokadulla kesäpäivänä.
Liikenteen päästöjen osuus kasvaa. Kuva: Jussi Hellsten
Lataa
Graafi Helsingin päästökehityksestä.
Helsingin päästökehitys 1990 - 2023.
Lataa

Linkit

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611

http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 27.6.202427.6.2024 17:01:01 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 27.6.2024. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 22.8.2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye