Oulun yliopisto

Nuorten päätöksessä lähteä yrittäjäksi vaikuttaa yhä useammin halu ratkaista ongelmia

Jaa

Mikä saa nuoren yrittäjän tielle? Ratkaiseeko raha vai työn mielekkyys? Nuorten yrittäjyyshalukkuus on noussut selvästi viime vuosina ja nyt yli puolet nuorista haluaa kokeilla yritystoimintaa jossain työuran vaiheessa. Nuoret eivät välttämättä enää ensisijaisesti halua tehdä yrittäjänä rahaa, vaan toteuttaa itseään ja unelmiaan merkityksellisellä tavalla. Aiheesta keskustellaan Porin SuomiAreenalla 27. kesäkuuta. 

kaksi nuorta naista iloitsevat veneessä pelastusliivit päällä
Nuoret onnistuvat yrittäjinä seuratessaan omia arvojaan. Kuva: Raisa Juntunen

NYT:in Tulevaisuusraportin mukaan yli puolet nuorista katsoo voivansa toimia uransa varrella yrittäjänä. 80 % nuorista haluaa tehdä työtä, joka on omien arvojen mukaista. Paitsi oman intohimon, myös yhteiskunnallisesti merkittävien asioiden edistäminen on nuorille yrittäjille tärkeää. 

Pohjoismaissa kasvaneet nuoret pyrkivät yrittäjyyden kautta ratkaisemaan ja tavoittamaan YK:n kestävän tavoitteita ilmastonmuutoksesta turvallisuuteen ja tasa-arvokysymyksiin. Tämä selvisi kasvun johtamisen, uudistuvan liiketoiminnan ja digitalisaation professorin ja Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin johtajan Matti Muhoksen Pohjoismaissa 2023 tekemissä haastatteluissa Z-sukupolven digistartup-yrittäjille. Haastatteluja jatketaan Suomessa vielä tänä vuonna.

Valtion nuorisoneuvoston nuorten hyvinvoinnista tekemän selvityksen mukaan yrittäjäksi lähteminen vaikuttaa useimmiten olevan itse valittua ja toivottu työtilanne. Joillakin ammattialoilla, kuten kampaajilla sekä monilla kädentaitajilla ja luovan alan tekijöillä yrittäjyys on nuorille kuitenkin usein myös pakko.

Yrittäjä ja kauppatieteiden opiskelija Janina Tihinen (24 v) perusti musiikkialan yrityksen voidakseen lisätä musiikkia päiviinsä. ”Yrittäjyys on loistava tapa saada intohimosta ammatti. Yrittäjyys onnistuu myös hyvin opintojen ohessa. Olen itse myös koko ajan opiskellut, kun olen toiminut yrittäjänä”, Haukiputaalta kotoisin oleva Soundecon perustaja Janina Tihinen sanoo.

Matti Muhos toivoo selkeitä rakenteellisia muutoksia yhteiskuntaan, jotta yrittäminen olisi nuorelle oikea vaihtoehto. ”Yhteiskunnallisesti olisi todella tärkeää, että yrittäjyyden ja työpaikkaan työllistymisen välillä rakennetaan mahdollisuuksien tasa-arvoa niin, että nuoren ei tarvitsisi miettiä sitä, että lähteekö tienaamaan elantoaan yrittäjänä vai palkkatyössä”, hän sanoo.

Matti Muhos ja Janina Tihinen osallistuvat SuomiAreena-keskusteluun ”Kun nuori ryhtyy yrittäjäksi” torstaina 27.6. klo 17.00 – 17.45 Porin Raatihuoneenpuiston lavalla. Keskustelu nähdään myös MTVKatsomossa.

Lue pidempi Oulun yliopiston uutinen täältä.


Haastateltavien yhteystiedot:

Matti Muhos
0400 407590
matti.muhos@oulu.fi

Janina Tihinen
0400 948795
soundecotihinen@gmail.com

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

kaksi nuorta naista iloitsevat veneessä pelastusliivit päällä
Nuoret onnistuvat yrittäjinä seuratessaan omia arvojaan.
Lataa
potretti Matti Muhoksesta
Matti Muhos on tutkinut Z-sukupolven digistartup-yrittäjiä Pohjoismaissa.
Lataa
potretti Janina Tihisestä
Janina Tihinen perusti musiikkialan yrityksen parikymppisenä
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti tuottaa yhteiskunnallisesti vaikuttavaa tutkimusta, osaamista ja ratkaisuja mikroyrittäjyyden, alueellisen erinomaisuuden ja tulevaisuuden tuotantoteknologioiden näkökulmista.​ Vahvistamme osaamisaloillamme kestävästi kehittyvää yhteiskuntaa. Vastuullamme on ​mikroyrittäjyyden tutkimuksen ja koulutuksen valtakunnallinen tehtävä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Maan magneettikentän heikentyessä Auringon äärimmäiset hiukkaspurkaukset voivat uhata otsonikerrosta ja DNA:ta4.7.2024 06:04:00 EEST | Tiedote

Auringon hiukkaspurkausten aikana Maan ilmakehään voi kohdistua lyhytaikaisesti erittäin voimakas ja energeettinen hiukkasryöppy. Nykyisellään Maan magneettikenttä torjuu tehokkaasti useimmat hiukkaspurkaukset. Vuosituhansien ajanjaksoilla magneettikentän tiedetään kuitenkin toisinaan häviävän. Tuolloin tapahtuvat Auringon äärimmäiset hiukkaspurkaukset voivat vaikuttaa ilmastoon ja elämään maapallolla, todetaan uudessa kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa mukana on myös Oulun yliopisto.

Oulun yliopiston lääketieteen tutkinto-ohjelmaan 16 aloituspaikan lisäys – valitut saavat tiedon 4.7. mennessä26.6.2024 13:34:03 EEST | Tiedote

Oulun, Helsingin, Turun, Tampereen ja Itä-Suomen yliopistot ja opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) ovat sopineet aloituspaikkojen lisäämisestä pysyvästi lääketieteen koulutukseen, ja OKM on myöntänyt aloituspaikkojen lisäykseen lisämäärärahaa. Oulun yliopiston lääketieteen tutkinto-ohjelmaan tulee 16 aloituspaikan lisäys jo vuodelle 2024.

Oulun yliopistossa saavutettiin merkittäviä tuloksia 6G RF -elektroniikassa24.6.2024 06:56:00 EEST | Tiedote

Uraauurtava tulos 6G-teknologian kehityksessä on saavutettu onnistuneesti toteutetulla radiovastaanottimen etupäällä, joka toimii jopa 300 GHz:llä. Korkeataajuisen elektroniikan onnistunut tutkimustulos luo suuntaa huippunopealle langattomalle tiedonsiirrolle ja on yksi konkreettinen saavutus 6G-radion käyttöönoton edistymisessä. Tutkimuksen pääpaino on ollut radiovastaanottimen etuosan suunnittelussa, jossa yhdistyvät analogisen piiriteorian, mikroaaltoteorian ja radiotekniikan periaatteet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye